Јован Зонара

византиски летописец и богослов

Јован Зонара (12 век)византиски хроничар, извор за македонската историја во 10 и 11 век.[1]

Јован Зонара

Заземал високи служби на византискиот двор. Подоцна се повлекол во манастир, каде што врз основа на постари автори, го напишал делото „Светска хроника“, во кое се опишани настаните од создавањето на светот до 1118 година. Дава драгоцени податоци за Самоиловото Царство и за востанијата на Петар Делјан и на Ѓорѓи Војтех.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 190. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)

Надворешни врски

уреди