Во анатомијата, глава е горниот или предниот дел од телото на животното кое го содржи мозокот, главните сетилни органи (очите, ушите, носот) и устата.[1] Во биолошката еволуција на животните, главата еволуирала во процес кој се нарекува цефализација.[2] Цефализацијата опфаќа концентрирање на неврони во мозок на едниот крај на животното и на сетилните органи во развој на истиот крај. Членконогите и хордатите имаат достигнато висок степен на цефализација.

Глава на зајак.

Човечка глава

уреди

Наводи

уреди
  1. „Head (глава) - дефиниција“ (англиски). Merriam-Webster. Архивирано од изворникот на 2012-03-26. Посетено на 2012-05-15.
  2. „Trends in evolution“. Understanding Evolution (англиски). University of California Museum of Paleontology. Посетено на 2012-05-15.