Цезар (титула)

Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римско Царство
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Цезар (лат.: Caesar, гер.: кајзер) е императорска титула која потекнува од когноменот на римскиот диктатор Јулиј Цезар [1]. Неговата успешната воена и политичка кариера го претворила во херој на Стариот Рим и му дала ново значење на неговото име (титула).

Претворањето на називот цезар во титула траело речиси цел век - од смртта на Гај Јулиј Цезар во 44 година п.н.е. до 41 година, кога царот Клавдиј седнал на престолот. Почетокот кога овој назив од семеен добил официјален карактер се лоцира околу 68/69 г. п.н.е., односно во т.н. Година на четирите цара.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди