Евровизија 2017 беше 62-ри по ред избор за песна на Евровизија каде домаќин беше Украина, по победата на Евровизија 2016. Напреварот подлежеше на полуфиналиња , како што досега било со две, формат кој е воведен од 2008 година. Датите за Евровизија 2017 беа 9 и 11 мај (полуфиналиња) и 13 мај (финале).

Евровизија 2017
Датум 9 мај (1ПФ)
11 мај (2ПФ)
13 мај (Финале)
Домаќин Украина Украина
Локација Меѓународен изложбен центар, Киев
Презентери Олександр Скичко
Володимир Остапчук
Тимур Мирошниченко
Победничка песна Португалија Португалија
Гласачки систем Секоја држава/жири доделува по 12, 10, 8–1 боди за нивните 10 најдобри песни
Број на земји 42
A coloured map of the countries of EuropeПортугалија на ЕвровизијаШпанија на ЕвровизијаСан Марино на ЕвровизијаФранција на ЕвровизијаВелика Британија на ЕвровизијаИрска на ЕвровизијаИсланд на ЕвровизијаБелгија на ЕвровизијаХоландија на ЕвровизијаШвајцарија на ЕвровизијаГерманија на ЕвровизијаДанска на ЕвровизијаМалта на ЕвровизијаИталија на ЕвровизијаНорвешка на ЕвровизијаШведскаФинска на ЕвровизијаЕстонија на ЕвровизијаЛатвија на ЕвровизијаЛитванија на ЕвровизијаСловачка на ЕвровизијаАвстрија на ЕвровизијаСловенија на ЕвровизијаУнгарија на ЕвровизијаХрватска на ЕвровизијаБосна и Херцеговина на ЕвровизијаЦрна Гора на ЕвровизијаСрбија на ЕвровизијаАлбанија на ЕвровизијаМакедонија на ЕвровизијаГрција на ЕвровизијаБугарија на ЕвровизијаРоманија на ЕвровизијаМолдавија на ЕвровизијаУкраина на ЕвровизијаБелорусија на ЕвровизијаАвстралија на ЕвровизијаРусија на ЕвровизијаГрузија на ЕвровизијаАзербејџан на ЕвровизијаТурција на ЕвровизијаКипар на ЕвровизијаИзраел на ЕвровизијаЕрменија на ЕвровизијаМароко на ЕвровизијаЛихтенптајн на ЕвровизијаАндора на ЕвровизијаМонако на ЕвровизијаПолска на ЕвровизијаЧешка на ЕвровизијаЛуксембург на ЕвровизијаЛибан на ЕвровизијаТунис на Евровизија

     држави кои одбрале изведувач и/или песна
     држави кои не се квалификуваа во финале
     држави кои учествувале порано, но не и во 2017

Земји кои прв пат настапуваат 0
Земји кои се вратиле Португалија Португалија
Романија Романија
Земји кои се откажале Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
Русија Русија
Нула бодови 0
Настап во интермецо полуфинале 1: "Zamanyly" изведено од Џамала

полуфинале 2: Руслана

финале: "I Believe in U" Изведено од Џамала, заедно со ана Кукса, Нејли Ибраимова и Кеми Оке ONUKA & NAOFI (Национален академски оркестар на фолклорни инструменти на Украина)

Настап кој го отвора натпреварот Полуфинале 1: симфониска верзија на "1944" изведена од Џамала

Полуфинале 2:

Финале: "It's Magical" изведена од Руслана

Вкупно 42 земји учествуваа на ова издание на Евровизија.

Локација уреди

Фаза на аукција уреди

Локациите на градовите кандидати се означени со црвено. Градот домаќин е биде означен со сино.

Заменик началникот на националната телевизија во Украина (НТУ), Викторија Романова, изјави на 18 мај 2016[1] година дека првиот состанот за настанот ќе се одржи пред 8 јуни 2016 година, кога ЕРД и НТУ ќе ги разгледуваат техничките побарувања за натпреварот. Романова исто така објави дека градот домаќин ќе биде објавен во текот на летото.[2][3][4][5]

На 23 јуни 2016, НТУ и украинската влада формално започнаа со акција за заинтересираните градови да можат да аплицираат за домаќини на Евровизија 2017.[6][7] Критериумот за избор беше завшрен од владата и воден од министерот на украина, Владмирир Гројсман. Изборот ќе биде одржан во четири фази.

  • 24 јуни-8 јули: заинтересираните градови можат да аплицираат
  • 8-15 јули: Групите на НТУ и членовите на организацискиот комитет ќе ги разгледаат аукциите до формалните презентери.
  • 18-22 јули: Градовите кандидати ќе ги презентираат нивните аукции до организаторскиот комитет. Два градови ќе бидат избрани и нивните аукции ќе бидат претстави на ЕРД.
  • 22 јули-1 август: Избраниот град домаќин ќе биде истражуван од членовите на ЕРД и членовите на организациските комитети да ја истражат инфраструктурата на градот и нивните понуди за имплементрација. Кога ќе биде донесена одлука, ќе се одржи прес-конференција за да се дадат сите детали.

Следните критериуми се назначени како најбитни за избор на град домаќин:[8]

  • Арената мора да биде покриена и да има капацитет со намалку 7000 гледачи, а се претпочита да има капацитет од 10.000.
  • Хотелите мора да имаат европски стандарди и регулирани цени и нивната оддалеченост да не е многу голема од самата арена. Градот мора да обезбеди барем 2000 соби: 1000 за делегациите на учеснците и 1000 за медиумите и обожавателите.
  • Градот домаќин мора да гарантира безбедност и сигурност на учениците, гостите и делегациите.
  • Градот домаќин мора да има модерна транспорна инфраструктура: меѓународен аеродром, можност за гуларен транспорт помеѓу аеродромот , градот и хотелите.

Шест градови се пријавјси до крајниот рок (8 јули). Днепар, Харков, Херсон, Киев, Лавов и Одеса[9]. Пред почетокот на процесот на наддавање, градовите на Черксај, Ирпин, Ужхород Вињациа изразија интерес за домаќин на натпреварот. Министерката за култура Јевен Њшчук на Украина изјави дека соодветно место за натпревар не постои во Украина, што укажува дека треба да се смета за изградба на ново место во Киев или Лавов.[10][11][12][12]

Град Арена Капацитет Забелешка
Днепар не објавено
Харков Metalist Oblast Sports Complex 40,003 Беше домаќин на три натпревари од групната фаза на Евро 2012. Ќе бара значајни градежни вклучувајќи додавање на покрив.
Херсон не објавено
Киев Palace of Sports 10,000 Беше домаќин на Евровизија во 2005 година, а и на детската Евровизија 2009.
Лавов Arena Lviv 34,915 Беше домаќин на три натпревари на групната фаза на Евро 2012 година и бара изградба на покрив.
Недовршена арена не објавено Незавршено место првично планирано за Евробаскетот 2015 година, беше 25% завршен кога изградба прекина.
Одеса не објавено

Формат уреди

Прелиминарните датуми за натпреварот беа објавени на 14 март 2016 година на состанокот на шефови на Делегацијата во Стокхолм[13], со полуфиналето ќе се одржи на 16 и 18 мај, а финалето на 20 мај 2017 година овие прелиминарни датуми беа избрани од страна на ЕБУ за да се избегне на натпреварот се судри со некои големи телевизиски и спортски настани ќе се одржи во тоа време. овие датуми подоцна се промени од страна на ЕБУ со полуфиналето е закажано за 9 и 11 мај, а финалето на 13 мај[6] . ова е, наводно поради барањето на NTU како и претходните датуми се судрија со Денот на сеќавање на жртвите на геноцидот на Кримскиот Татар на 18 мај. на сегашните прелиминарните датуми се совпаѓа со вториот дел од во полуфиналето на 2016-17 Лигата на шампионите и Лига Европа 2016-17.

Првични дати уреди

Првичните дати за одржување на Евровизија 2017 беа објавени на 14ти март 2016 година на состанок во Стокхолм, со што е означено полуфиналињата да бидат одржани на 16ти и 18ти мај, и финалето на 20 мај 2017[14]. Овие првични дати беа избрани од Европската радиодифузија, со што би се закажал термин кој не би се поклопувал со каков било друг настан во истиот период.

Земји учеснички уреди

Ждрепката за распоредување на учесниците во полуфиналињата се одржа на 31 јануари 2017 година со водителите Тимур Мирошунченко и Ника Ломстамтомова[15]. 37 - те полуфиналисти беа распределени во 6 групи засновани на минатогодишните гласања на државите засновани на телевоутингот од самите држави. Ваквите групи помагаат да се редуцираат шансите за да се избегне т.н. „бодови за соседите“.

Група 1 Група 2 Група 3 Група 4 Група 5 Група 6

Визуелен дизајн уреди

На 30 јануари 2017, беше презентирана и темата за фестивалот која што гласи „Celebrate Diversity“ (Прослава на различноста) каде што Џон Ола Санд објасни дека „Нацијата што прославува разиличност е во срцето на вредностите на Евровизија: се е вклучено и сите држави низ Европа и надвор од неа, доаѓаат заедно да се прослават двете наши заединчки и уникатни разлики, како што стилизира „зрнца“ што е и логото со историски моменти од накит во Украина.

 
Евровизиската сцена во Киев

Водители уреди

На 27 февруари 2017 год, беше објавено дека водители на ова издание на Евровизија ќе бидат Олександр Скичко и Володимир Остапчук, а Тимур Мирошниченко ќе биде дел од „Зелената соба“. За првпат на Евровизија ќе бидат тројца машки водители и по вторпат, после 1956 година со соло машки водители и дека ќе нема женски водител. Миропниченко има претходно искуство како водител на Евровизија, во 2009 и 2013 беше водител на „Детската Евровизија“.

Полуфинале 1 уреди

 
  Учесници во првото полуфинале
  Учесници пласирани директно во финале кои ќе гласаат во првото полуфинале
  Учесници во второто полуфинале
  Учесници пласирани директно во финале кои ќе гласаат во второто полуфинале

Осумнаесет држави се натпреваруваа во првото полуфинале. Италија, Шпанија и Велика Британија гласа исто така во ова полуфинале.

# Држава[16] Изведувач[17] Песна[16] Јазик Превод Место Бодови
01   Шведска Робин Бенгтссон "I Can't Go On" Англиски '"Не можам да продолжам" 3 117
02   Грузија Тако Гачечиладзе "Keep the Faith" Англиски "Зачуваја Вербата" 11 99
03   Австралија Изаја "Don't come easy" Англиски "Не доаѓај лесно" 6 160
04   Албанија Линдита Халими "World" Англиски "Свет" 14 76
05   Белгија Бланш "City Lights" Англиски "Градски светла" 4 165
06   Црна Гора Славко Калезиќ "Space" Англиски "Вселена" 16 56
07   Финска Норма Џон Blackbird" Англиски "Ќос" 12 92
08   Азербејџан Диана Хаџијева "Skeletons" Англиски "Скелети" 8 150
09   Португалија Салвадор Собрал "Amar Pelos Dois" Португалски "Сакање за двајцата" 1 370
10   Грција Деми "This Is Love" Англиски "Ова е љубов" 10 115
11   Полска Каша Мош "Flashlight" Англиски "Фенерче" 9 119
12   Молдавија SunStroke Project "Hey, Mamma!" Англиски 2 291
13   Исланд Свала "Paper" Англиски "Хартија" 15 60
14   Чешка Мартина Барта "My Turn" Англиски "Мојот ред" 13 83
15   Кипар Ховиг "Gravity" Англиски "Гравитација" 5 164
16   Ерменија Арцвик "Fly With Me" Англиски "Летај со мене" 7 152
17   Словенија Омар Набер "On My Way Англиски "На мојот пат" 17 36
18   Латвија Триана Парк "Line" Англиски "Линија" 18 21

Полу финале 2 уреди

Осумнаесет држави учествуваа во второто полуфинале. Франција, Германија и Украина гласаа исто така.

# Држава[18] Изведувач[18] Песна[18] Јазик Превод Место Бодови
01   Србија Тијана Богиќевиќ "In Too Deep" Англиски "Премногу длабоко" 11 98
02   Австрија Натан Трент "Running on Air" Англиски "Трчајќи на воздух" 7 147
03   Македонија Јана Бурческа "Dance Alone" Англиски "Танцувам сама" 15 69
04   Малта Клаудија Фаниело "Breathlessly" Англиски "Безздивно" 16 55
05   Романија Илинка и Алекс Флореа "Yodel It" Англиски "Јоделај го" 6 174
06   Холандија O'G3NE "Lights and Shadows" Англиски "Светла и сенки" 4 200
07   Унгарија Јоци Папаи "Origo" Унгарски, романски "Потекло" 2 231
08   Данска Ања Ниссен "Where I am" Англиски "Каде сум" 10 101
09   Ирска Брендан Марреј "Dying To Try" Англиски "Умирање за пробување" 13 86
10   Сан Марино Валентина Монетта и Џимми Уилсон "Spirit of the Night" Англиски "Духот на ноќта" 18 1
11   Хрватска Жак Худек "My Friend" Англиски, италијански "Мој пријател" 8 141
12   Норвешка ЈОВСТ фт. Александер Валманн "Grab the Moment" Англиски "Фати го моментот" 5 189
13   Швајцарија Тајмбелл "Apollo" Англиски "Аполо" 12 97
14   Белорусија НАВИ "Historyja majho žyccia" Белоруски "Приказна на мојот живот" 9 110
15   Бугарија Кристиан Костов "Beautiful Mess" Англиски "Прекрасен хаос" 1 403
16   Литванија Флуздмарк "Rain of Revolution" Англиски "Дожд од револуција" 17 42
17   Естонија Коит Тооме и Лаура "Verona" Англиски 14 85
18   Израел Имри Зив "I Feel Alive" Англиски "Се чувствувам жив" 3 207

Финале уреди

Финалето се одржа на 13.05.2017 година во Киев, во борбата за прво место беа 26 земји, а победата ја одведе Португалија со 785 бода. Второ место се пласира Бугарија со 615 бода,а третото место припадна на Молдавија со 374 бода. Последно место со 5 бода припадна на Шпанија.

     Прво место      Второ место      Трето место      Последно место

# Држава[19] Изведувач[19] Песна[20] Јазик Превод Место Бодови
01   Израел Имри Зив "I Feel Alive" Англиски "Се чувствувам жив" 23 39
02   Полска Каша Мош "Flashlight" Англиски "Фенерче" 22 64
03   Белорусија НАВИ "Historyja majho žyccia" Белоруски "Приказна на мојот живот" 17 83
04   Австрија Натан Трент "Running on Air" Англиски "Трчајќи на воздух" 16 93
05   Ерменија Арцвик "Fly With Me" Англиски "Летај со мене" 18 79
06   Холандија O'G3NE "Lights and Shadows" Англиски "Светла и сенки" 11 150
07   Молдавија SunStroke Project "Hey, Mamma!" Англиски "Хеј мамо!" 3 374
08   Унгарија Јоци Папаи "Origo" Унгарски, ромски "Потекло" 8 200
09   Италија Франческо Габбани "Occidentali's Karma" Италијански "Кармата на западните" 6 344
10   Данска Ања Нисен "Where am I" Англиски "Каде сум" 20 77
11   Португалија Салвадор Собрал "Amar Pelos Dois" Португалски "Сакање за двајцата" 1 785
12   Азербејџан Дијана Хаџијева "Skeletons" Англиски "Скелети" 14 120
13   Хрватска Жак Худек "My Friend" Англиски, италијански "Мој пријател" 13 128
14   Австралија Изаиа "Don't come easy" Англиски "Не доаѓај лесно" 9 173
15   Грција Деми "This Is Love" "Ова е љубов" Англиски 19 77
16   Шпанија Манел Наваро "Do It for Your Lover" Шпански, англиски "Направи го за твојот љубовник" 26 5
17   Норвешка ЈОВСТ feat.

Александер Валман

"Grab the Moment" Англиски "Фати го моментот" 10 158
18   Велика Британија Луси Џонс "Never Give Up on You" Англиски "Нема никогаш да се откажам од тебе" 15 111
19   Кипар Ховиг "Gravity" Англиски "Гравитаџија" 21 68
20   Романија Илинка и Алекс Флореа "Yodel It" Англиски "Јоделај го" 7 282
21   Германија Левина "Perfect Life" Англиски "Перфектен живот" 25 6
22   Украина О.Торвалд "Time" Англиски "Време" 24 36
23   Белгија Бланш "City Lights" Англиски "Градски светла" 4 363
24   Шведска Робин Бемгтсон "I Can't Go On" Англиски "Неможам да продолжам" 5 344
25   Бугарија Кристијан Костов "Beautiful Mess" Англиски "Прекрасен хаос" 2 615
26   Франција Алма "Requiem" Француски, англиски "Реквием" 12 135

Гласање уреди

Резултати од гласањата, од двете полуфиналиња и финалето, посебно и заедно прикажани бодовите од жирито и телевоутингот.

Полуфинале 1 уреди

  Жири
  Телевоутинг
Резултати од гласање
                                             
  Шведска 227 124 8 8 4 12 6 12 5 2 4 8 8 10 8 5 7 2 10 3 1
103 4 8 10 5 3 7 6 10 3 5 1 10 2 5 4 5 7 1 6 2
Грузија 99 62 6 1 3 3 6 3 4 10 5 7 6 5 2 1
37 12 6 6 2 1 8 2
Австралија 160 139 12 6 5 10 3 8 7 6 8 6 10 12 7 1 12 10 1 8 7
21 2 1 1 1 2 6 2 3 3
Албанија 76 38 10 10 10 8
38 12 3 5 10 1 7
Белгија 165 40 3 3 1 7 2 3 3 2 5 5 2 4
125 10 5 4 8 2 10 7 8 4 8 7 6 4 6 8 10 6 8 4
Црна Гора 56 17 8 7 2
39 1 7 3 5 8 2 1 6 5 1
Финска 92 41 7 7 7 1 3 3 1 6 6
51 8 2 5 3 7 1 4 3 3 2 5 5 3
Азербејџан 150 87 10 3 7 5 7 8 8 4 6 4 4 3 1 12 5
63 12 1 6 1 12 12 10 7 2
Португалија 370 173 5 12 6 6 7 4 10 12 5 12 12 12 7 10 7 8 12 4 12 10
194 12 8 10 12 12 7 12 8 10 12 6 12 7 6 7 12 12 10 12 10
Грција 115 61 1 8 12 2 2 7 1 12 10 6
54 2 3 6 6 4 5 2 12 5 4 5
Полска 119 50 12 2 4 2 3 1 1 8 2 2 4 3 6
69 6 3 2 8 1 2 3 5 8 3 2 3 8 3 12
Молдавија 291 111 10 3 10 12 1 5 6 5 10 3 6 8 6 7 7 12
180 5 6 12 7 10 10 8 10 12 7 10 8 10 7 10 10 8 12 10 8
Исланд 60 29 2 2 2 2 5 2 2 3 8 1
31 7 1 4 5 1 4 7 2
Чешка 83 81 4 1 4 6 2 4 12 3 5 1 4 10 7 10 8
2 2
Кипар 5 61 8 5 8 7 6 4 5 12 3 3
103 4 7 6 3 4 5 6 3 12 7 7 4 4 12 4 6 3 6
Ерменија 7 87 7 5 10 8 4 4 12 6 10 5 1 4 6 5
65 3 10 5 7 4 8 6 4 5 8 1 4
Словенија 17 16 1 4 1 1 5 4
20 2 8 2 4 3 1
Латвија 18 1 1
20 1 4 5 1 2 7

12 бода уреди

Жири уреди

Подолу се прикажани 12-те бодови доделени од стручното жири во првото полуфиналеl:

Бр. Учесник Држава која ги дала 12-те бодови
7 Португалија Азербејџан, Грузија, Исланд, Латвија, Молдавија, Полска, Шпанија
3 Австралија Чешка, Словенија, Шведска
2 Грција Црна Гора, Кипар
Молдавија Албанија, Велика Британија
Шведска Белгија, Финска
1 Ерменија Грција
Азербејџан Италија
Кипар Ерменија
Чешка Португалија
Полска Австралија
Телевоутинг уреди

Подолу се прикажани доделените 12 бода од телевоутингот во првото полуфинале

Бр. Учесник Држава која ги дала 12-те бодови
9 Португалија Албанија, Белгија, Финска, Исланд, Латвија, Полска, Словенија, Шпанија, Шведска
3 Азербејџан Чешка, Грузија, Молдавија
Молдавија Австралија, Италија, Португалија
2 Кипар Ерменија, Грција
1 Албанија Црна Гора
Грузија Азербејџан
Грција Кипар
Полска Велика Британија

Полуфинале 2 уреди

  Жири
  Телевоутинг
Резултати од гласање
                                             
  Србија 98 53       2   6 4 8 2 2 2 6 6 4 2   1   1 7  
45   6 12               10   12           5
Австрија 147 115 6   3   5 8 8 7 10 7 5 4 7 6 12 4 5 8 4 6  
32 1     1 4 6 3 3   1 4   2         3   4
Македонија 69 29 5     8     2         3             8   3
40 10                 4 6   3   12     5  
Малта 55 55 2 6 8   1 3     5 1 1     5 7 1 4 2 6 3  
0
Романија 174 26     10 4   1     4                 3     4
6 7 3 7   8 7 8 8 8 7 8 7 5 7 6 12 10 12 7 5
Холандија 200 149 8 8 6 6 12   10 10 3 12 12 8 8 8 8 5 6   5 8 6
51   4 2 3     6 7 5 3 2 3 4   1   2 4   5
Унгарија 231 66 12 3 5         3   3 10 2 5     2 2 12     7
165 12 12 6 6 12 10   4 6 10 12 6 8 10 8 5 8 7 7 10 6
Данска 101 96 4   7 5 10 10 6   1 5 8 10 3 2 4 6 8 4 2 1  
5           1           4      
Ирска 86 45   10   1 3   5 2         2   1 8 7     4 2
41   3 1 4 6 2   5   2   2   3   4 7 1 1
С.Марино 1 0
1 1
Хрватска 141 37 3 1     7 2       4   1   3 6         5 5
104 7 10 8 8 5 4 10   7 6   1 10 4 6 2 5   2 6 3
Норвешка 189 137 1 5     2 7 7 12 7 10 4   10 10 5 12 10 10 3 12 10
52 3       2 5 5 10 2         6 3 7 3     2 4
Швајцарија 97 48   4 1   6 4   4 8     5     3 7 3 1   2  
49 4 2 5 5 10   1 1   5 1     2 4 1   2 4   2
Белорусија 110 55   7   7     3       7   1     3   5 10   12
55 2 1     1 3 2   1   3       5 8 6 8 3   12
Бугарија 403 199 10 12 12 12 8 12 12 6 12 8 6 12 12 12   10 12 6 7 10 8
204 8 8 10 12 8 12 12 12 10 12 8 12 6 12   10 10 12 8 12 10
Литванија 42 17     4             6       7  
25                 12     10   1     1       1
Естонија 85 16   2 2 3       1           1       7    
69     4 2 3   4 2 3     5 1 8 2 12   6 6 3 8
Израел 207 75 7     10 4 5 1 5 6   3 7 4   10       12   1
132 5 5 7 10 7 7 8 6 4 7 5 7 5 7 10 3 4   10 8 7

12 бода уреди

Жири уреди

Подолу се прикажани 12-те бодови доделени од стручното жири во второто полуфиналеl:

Бр. Учесник Држава која ги дала 12-те бодови
10 Бугарија Австрија, Македонија, Малта, Холандија, Унгарија, Ирска, Норвешка, Швајцарија, Белорусија, Естонија
3 Холандија Романија, Сан Марино, Хрватска
Норвешка Данска, Литванија, Германија
2 Унгарија Србија, Израел
1 Израел Франција
Австрија Бугарија
Белорусија Украина
Телевоутинг уреди

Подолу се прикажани доделените 12 бода од телевоутингот во второто полуфинале

Бр. Учесник Држава која ги дала 12-те бодови
9 Бугарија Малта, Холандија, Унгарија, Данска, Сан Марино, Норвешка, Белорусија, Израел, Германија
4 Унгарија Србија, Австрија, Романија, Хрватска
2 Романија Естонија, Франција
Србија Македонија, Швајцарија
1 Белорусија Украина
Естонија Литванија
Македонија Бугарија
Литванија Ирска

Финале уреди

  Жири
  Телевоутинг
Резултати од гласање
                                                                                       
  Израел 39 34   4           7       5     6           8   1                   1 2
5   1             1           3                                                      
Полска 64 23   6 1                                   7     2                 2     4         1
41 5                   2 3     1             3     3 2     1 7             4   10      
Белорусија 83 50   12   2 1     2     7         3     3   2                                   1 5   12
33       6 2                       1 2 1                       6             4     3 8
Австрија 93 93 4     6   1       7     3   1   5   2 1 12   4 3 1 2 10   3 7 5   4 1     3   3 1 4  
0
Ерменија 79 58     4     4 7 1   1           8 3   6   4   5 1 4           3       2 3   2
21                             6 2                             10 1                 2  
Холандија 150 135 3   7             5 12 4 1   4   2 4     10     4   7 3 7   4 1   5 12 8 1   8 4 8 8 3
15                   1     2                         1                     10     1    
Молдавија 374 110 8 10   1 3       6 3   2 7 3   7       8     7 10 8   6             8         6   3 4
264 8 10 8 8 5 3   1 2 8 3 6 6 5 7 6 8 4   6 10 6 7 12 12 7 12   5 8   6 10 12 10 3 7 6 6 4 5 12
Унгарија 200 48               3     5             1 1     4 10     1   3                       12   8
152 4 7 4 2 1 7 6 2 3 3 5 4   4 2   2 8     6 2 12   4 3 2 5 6 2     8 10   5 1 5 1 12   4
Италија 334 126 6   3   2 8 12 12     6 7 10 7 10 4 8     2   5 8         2     2 10       2            
208 1 6 10 3 8 10 12 12 8   6 2 8 8 5 7 5 5 4 4   7 6 2   4 4 10 2 1 5 8   6 4 10 5   2 7 1  
Данска 77 69 5               7     8   4       5       3   5         8       3 5 5       2 3 6  
8                                               8                                    
Португалија 758 382 12 8 12 12 12   6 10 10 10 8 10 12 8 12 5 12 8 7 12   12 12 7 5 10   12 12 5 12 8 10 6 12 12 8 12 12 7 12 10
376 10 8 7 10 12 8 8 8 7 5 12 12 12 12 12 8 12 10 6 10 7 12 8 7 5 12   12 12 10 8 7 7 7 7 8 12 10 8 10 8 10
Азербејџан 120 78     5       2                 10     5   5       12   12     1 10 1     4   4 1       6
42     1     5                         10                       12         4         10  
Хрватска 128 25   1       5   6                                   3               3               7
103 2   3     12 7 3 10   4 1                 1   5 1 6 8   8 3 3       3 5 12   1 5      
                                                                                       
  Австралија 173 171 10     5     4   8 8   3 8 10 2   1 7 4     10 3     5 5 4 4     4 7 4 7 7 6 7 10 6 10 2
2                   2                                                                
Грција 77 48   5       12 1           2             10 6                     12            
29             3                       7 1 5                     12   1                
Шпанија 5 0
5                                                     5
Норвешка 158 129     10 7 5       2 6 3     1 7   10 10   5   1     3 12 2 5 7 2 7   6   6   7 3   2  
29 6     1           7       2     6         1                     5                 1
Велика Британија 111 99     6 4     8   3   1 1   2 3 1   6   4   7   12   6     5     5     3 10 2 5     5  
12               4         1                     3           4                        
Кипар 68 36 2                         5   12       7             1       4           5      
32           1                   12       12 3                   2       2              
Романија 282 58   3   3   10 3 5 4             6     12   3               1 8              
224 3 2 6 5 7   4 6   4 10 10 7 3 10 1 4 6 12 2 8 5 4 10 10 6 7 4 7 12   4 2   6 2 6 7 7 6 6 3
Германија 6 3                                                           3
3                                                       3
Украина 36 12   7     4                               1
24                                                 7   3       4   1         2     7  
Белгија 363 108 1   8 10 8 6       2 2   4       4 2       2     7   8 6 2 12   3       5   10 5     1
255 12 4 5 12 6 4 5 5 4 6 8 7 4 10 8 5 10 12 2 5 4 10 3 4 2 10 10 7 10 5   2 6 5 8 6   12 3 5 4 5
Шведска 344 218         10 7     1 12 4 6 5 12 8   6 3 8 6   8 2 6 10 4 7 10 6 6 8 6 8 7 1 6 12 4 8 4 7  
126   3 2 4 3   2 7 5 12 1 5 5 6   3 3 3 3 3 2 8 1 6     1 1 4   1 5 3 2 3 1 2 3 4 2   7
Бугарија 615 278 7 2 2 8 7 2 10 8 12 4 10 12 6 6 5 2 7 12 10     6 6 8 2 8   8 10 10 6 7 12 10 10 8 10 6 7 10 2  
337 7 12 12 7 10 6 10 10 12 10 7 8 10 7 4 10 7 7 8 7   4 10 5 8 5 8 6 8 6 7 10 12 8 12 7 8 8 12 8 12 2
Франција 135 45         6 3 5 4 5                     3         6   4 1       2         1         5
90   5     4 2 1   6       3 1   4   1 5 8 12   2   1   6 2     3 3 4 4 1   3     3   6

12 бода уреди

Жири уреди

Подолу се прикажани доделените 12 бода од стручното жири во финалето:

Бр. Учесник Држава која ги дала 12-те бодови
18 Португалија Шведска, Сан Марино, Латвија, Израел, Шпанија, Франција, Литванија, Ерменија, Исланд, Србија, Швајцарија, Холандија, Грузија, Унгарија, Словенија, Полска, Велика Британија, Чешка
4 Бугарија Македонија, Норвешка, Естонија, Белорусија
3 Шведска Данска, Финска, Белгија
2 Италија Албанија, Малта
Холандија Австрија, Романија
Азербејџан Италија,  Португалија
Белорусија Азербејџан, Украина
Грција Црна Гора, Кипар
1 Романија Молдавија
Унгарија Хрватска
Норвешка Германија
Велика Британија Австралија
Австрија Бугарија
Кипар Грција
Телевоутинг уреди

Подолу се прикажани доделените 12 бода од телевоутингот во финалето:

Бр. Учесник Држава која ги дала 12-те бодови
12 Португалија Израел, Австрија, Норвешка, Шпанија, Финска, Франција, Литванија, Исланд, Германија, Швајцарија, Холандија, Белгија
7 Бугарија Азербејџан, Сан Марино, Македонија, Белорусија, Унгарија, Велика Британија, Чешка
5 Молдавија Австралија, Италија, Португалија, Романија, Украина
4 Белгија Шведска, Латвија, Естонија, Полска
2 Италија Албанија, Малта
Романија Молдавија, Ирска
Унгарија Србија, Хрватска
Хрватска Црна Гора, Словенија
Кипар Грција, Ерменија
1 Шведска Данска
Франција Бугарија
Азербејџан Грузија
Грција Кипар

Други држави уреди

Активни членки на Европската радиодифузија уреди

1.   Андора  – Националната телевизија во Андора објави на 19 мај 2016 година дека нема да учествуваат на ова издание на Евровизија, без да посочат каква било причина.[21]
2.   Босна и Херцеговина  – Сè уште не е познато дали националната телевизија на БиХ ќе биде во можност да учествува на ова издаение на Ервовизија, после што беше објавено на 25 мај 2016 година дека ЕРД ќе ја дисквалификува BHRT од членството поради долг од околу 5,4 милиони евра. BHRT има рок до 8 јуни да подмири дел од долгот за да не се соочи со дисквалификација.[22]
3.   Луксембург  – Националната телевизија на Луксембург објави на 25 мај 2016 година дека тие нема да учествуваат во 2017 година.[23]
4.   Монако  – Националната телевизија објави дека нема да учествуваат[24]
5.   Русија  – Иако Русија веќе испрати свој претставник на овогодинешното издание на Евровизија, Украинските служби не дозволија пристап на претставничката Јулија Самојлова, поради изречена забрана за пристап на нивна територија во период од 3 години. ЕБУ понудија Русија да настапува преку сателит или да избере нов претставник, но Русија ги одби двете понуди.
6.   Словачка  – Националната телевизија на Словачка излезе со соопштение дека нивното отсуствување од Евровизија од 2012 година па наваму е од финансиски карактер и дека не планираат да учествуваат на истото сè додека Евровизија претставува „привлечен проект“. Исто така, истакнаа дека се фокусирани на домашна продукција каде што имаат домашни проекти. За понатамошно учество ќе се искажат кон крајот на 2016 година.[25]
7.   Турција  – Турската национална телевизија истакна дека ќе се вратат назад на Евровизија, но не прецизирале кога точно. Причината за нивното повлекување досега бил начинот на којшто се гласало и приоритетите на „Гоелмата петка“[26]

Други членки на Европската Радиодифузија уреди

1.   Казахстан – - Казахстан е членка на Европската радиодифузија па можно е и нивно учество [27]

Дражави кои не се членки на Европската Радиодифузија уреди

1.   Косово – Косово не е членка на ЕРД, така да сè уште нема право за учество на натпреварот.[27]
2.   Лихтенштајн – Националната телевизија 1FLTV објавила на 21 септември 2016 година дека нема да учествуваат на ова издание на Евровизија, сепак не порекнуваат дека не би се вратиле да учествуваат во наредна година.[28]
3.   САД – После настапувањто на Австралија за првпат на Евровизија, како почестен гостин, можно е и САД да учествуваат во иднина, но за сега нема никаква информација.[29][30]

Инциденти уреди

Избор на француската песна уреди

Француската национална телевизија, ја објави Алма за нивни претставник со песната „Requiem“ на 9 февруари 2017 г. На 17 февруари 2017 год беше откриено дека песната била претходно снимена и изведена на 1 септември 2016 година, со што ги прекршува правилата за избор на песна на Европската Радиодифузија. Понатамошни истражувања покажаа дека песната била изведена на крајот на јануари 2015 г. Додека францускиот радиодифузер уверува дека не се прекршени никакви правила, сè уште нема никаква одлука за дисквалификација на Франција од фестивалот досега. На 21 февруари 2017 беше објавено дека Алма и нејзиниот тим биле во продукција правејќи билингуална верзија од песната - на Англиски и Француски.[31]

Изборот на претставничката од Русија уреди

На 13 март 2017 год, Русија ја објави евровизиската песна со која Јулија Самојлова ќе се натпреварува на годинешнто издание на „Евровизија“, а 27-годишната пејачка, која е лице со телесна инвалидност, сега е под истрага во земјата домаќин на фестивалот, Украина.

Имено, како што пренесува порталот „Оикотајмс“, повикувајќи се на извори од „Дојче веле“, украинската Агенција за разузнавање објавила дека руската претставничка е под истрага откако било откриено дека настапувала во кримскиот град Керч во 2015, само една година откако полуостровот бил преземен од Русија. Доколку не влегла во земјата преку копно, таа би можела да се соочи со забрана за учество во натпреварот. После руското преземање на Крим, директно патување во Украина преку Русија било забрането, а на секојшто ќе направи ваков прекршок ќе му биде забрането да влезе во Украина во период од неколку години. Украина соопшти дека нема да прави исклучоци ниту за фестивалот.

Сето тоа уште еднаш ги разгори шпекулациите дека Русија ќе го бојкотира годинешниот фестивал во Киев. Двете земји се во лоши односи после преземањето на Крим и вооружените конфликти меѓу проруските сепаратисти и источниот дел на Украина, а и на голем број руски уметници им е забрането да настапуваат во Украина.[32]

На Русија ѝ било понудено да настапува преку сателит или да избере нов учесник, но руската делегација ги одбила и двете понуди, се почитува одлуката на Украина за Јулија Самојлова да нема пристап на нејзина територија, Русија е дисквалификувана, официјално на 13 април 2017 година.

Компромис на Израелската Радиодифузија уреди

Израелската радиодифузија (IBA) се соочува со потенцијален компромис предложен од премиерот Венјамин Нетанјаху и министерот за финансии, Моше Кахлон. Компромисот подразбира делење на IBA во два одделни субјекти; од кои прваиот е на Израел, „јавно Радиодифузна Компанија“ (IPBC), а вториот се основани на телевизиски вести и тековни настани. 

Преговори за пеењето во живо уреди

Норвешката национална телевизија е во преговори за емитување на настап со плејбек вокали во текот на изведбата во живо и потребно е да се загарантира интерпретација во живо за време на настапот. ЕРД го одби барањето на норвешката национална телевизија за да се отстрани тоа правило, бидејќи оводоинешниот претставник од Норвешка во својот настап има делови во песната со електронски глас, со што се прекршува правилото. Ваков проблем се јавил и претходно во 1999 година, кога хрватската претставничка Дорис Драговиќ имала машки вокал во изведбата. Можно беше да и биде намален вкупниот број на бодови за една третина, од 118 на 79 бода, но тоа не се случило.

Инцидент со настапот на Џамала уреди

За време на пребројувањето на гласовите во финалето, настапуваше Џамала, победничката на Евровизија 2016 и за време на тој настап, непознат човек од публиката со австралиско знаме се искачи на сцената каде започна за да се соблекува. Многу брзо беше отстранет од страна на обезбедувањето.

Официјален албум уреди

„Eurovision Song Contest: Kyiv 2017“
Податотека:ESC 2017 album cover.jpg
Компилација од Eurovision Song Contest
Издаден28 април 2017
ЖанрПоп-музика
Траење
  • (CD 1)
  • (CD 2)
Издавачка куќаUniversal Music Group
Eurovision Song Contest — Хронологија
Eurovision Song Contest 2016#Official album Eurovision Song Contest: Kyiv 2017

Eurovision Song Contest: Kyiv 2017 е официјалното име на компилацијата со песни коишто ќе се натпреваруваат на Евровизија 2017. Ги содржи и песните од државите кои не се квалификувани во финалето. Официјалното претставување беше на 21 април 2017, а во продажба започна од 28 април 2017 година.

CD 1
Бр. НасловArtist Траење
1. „Botë“  Lindita  
2. „Fly with Me“  Artsvik  
3. „Running on Air“  Nathan Trent 2:43
4. „Don't Come Easy“  Isaiah Firebrace 3:07
5. без наслов  Diana Hajiyeva 2:59
6. „City Lights“  Blanche 2:54
7. „Beautiful Mess“  Kristian Kostov 3:00
8. „Historyja majho žyccia“  NAVI 2:59
9. „Apollo“  Timebelle 2:59
10. „Gravity“  Hovig Demirjian 2:59
11. „My Turn“  Martina Bárta  
12. „Perfect Life“  Levina 3:01
13. „Where I Am“  Anja Nissen 2:59
14. „Verona“  Koit Toome and Laura Põldvere 3:16
15. „Do It for Your Lover“  Manel Navarro 3:24
16. „Blackbird“  Norma John 3:07
17. „Requiem“  Alma 3:03
18. „Never Give Up on You“  Lucie Jones 3:00
19. „Keep the Faith“  Tamara Gachechiladze  
20. „This Is Love“  Demy 3:06
21. „My Friend“  Jacques Houdek 3:00
22. „Origo“  Joci Pápai 3:23
CD 2
Бр. НасловArtist Траење
1. „Dying to Try“  Brendan Murray  
2. „I Feel Alive“  Imri Ziv 3:00
3. „Paper“  Svala 3:00
4. „Occidentali's Karma“  Francesco Gabbani 3:08
5. „Rain of Revolution“  Fusedmarc  
6. „Line“  Triana Park 3:06
7. „Hey, Mamma!“  SunStroke Project 2:59
8. „Space“  Slavko Kalezić  
9. „Dance Alone“  Jana Burčeska  
10. „Breathlessly“  Claudia Faniello 3:00
11. „Lights and Shadows“  O'G3NE 3:00
12. „Grab the Moment“  JOWST 2:55
13. „Flashlight“  Kasia Moś 3:00
14. „Amar pelos dois“  Salvador Sobral 3:05
15. „Yodel It!“  Ilinca Băcilă 2:56
16. „In Too Deep“  Tijana Bogićević  
17. „Flame Is Burning“  Yuliya Samoylova  
18. „I Can't Go On“  Robin Bengtsson 3:03
19. „On My Way“  Omar Naber  
20. „Spirit of the Night“  Valentina Monetta и Jimmie Wilson 3:06
21. „Time“  O.Torvald 3:06

Интернационално емитување и презентери уреди

Презентери на бодови уреди

1.   Шведска  – Wiktoria
2.   Азербејџан  – Tural Asadov
3.   Сан Марино  – Lia Fiorio и Gigi Restivo
4.   Латвија  – Aminata
5.   Израел  – Ofer Nachshon
6.   Црна Гора  – Tijana Miskovic
7.   Албанија  – Andri Xhahu
8.   Малта  – Martha Fenech
9.   Македонија  – Ilija Grujoski
10.   Данска  – Ulla Essendrop
11.   Австрија  – Kati Bellowitsch
12.   Норвешка  – Marcus & Martinus
13.   Шпанија  – Nieves Álvarez
14.   Финска  – Jenni Vartiainen
15.   Франција  – Élodie Gossuin
16.   Грција  – Constantinous Christoforou
17.   Литванија  – Eglė Daugėlaitė
18.   Естонија  – Jüri Pootsmann
19.   Молдавија  – Gloria Gorceag
20.   Ерменија  – Iveta Mukuchyan
21.   Бугарија  – Boryana Gramatikova
22.   Исланд  – Bo Halldórsson
23.   Србија  – Sanja Vucic
24.   Австралија  – Lee Lin Chin
25.   Италија  – Giulia Valentina
26.   Германија  – Barbara Schöneberger
27.   Португалија  – Filomena Cautela
28.   Швајцарија  – Luca Hänni
29.   Холандија  – Douwe Bob
30.   Ирска  – Nicky Byrne
31.   Грузија  – Nika Kocharov
32.   Кипар  – John Karayiannis
33.   Белорусија  – Alyona Lanskaya
34.   Романија  – Sonia Argint-Ionescu
35.   Унгарија  – Csilla Tatár
36.   Словенија  – Katarina Cas
37.   Белгија  – Fanny Gillard
38.   Полска  – Anna Popek
39.   Велика Британија  – Katrina Leskanich
40.   Хрватска  – Uršula Tolj
41.   Чешка  – Radka Rosická
42.   Украина  – Pavlo Shylko

Коментатори уреди

1.   Австралија  – Myf Warhurst и Joel Creasey (SBS, сите фестивали)
2.   Австрија  – Andi Knoll (ORF eins, сите фестивали)
3.   Азербејџан  – TBC (İTV, сите фестивали)
4.   Албанија  – Andri Xhahu (TVSH, RTSH HD, RTSH Muzikë и Radio Tirana, сите фестивали)
5.   Белгија  – француски: Maureen Louys и Jean-Louis Lahaye (La Une, сите фестивали); холандски: Peter Van de Veire (één и Radio 2, сите фестивали)
6.   Белорусија  – Evgeny Perlin (Belarus-1 и Belarus 24, сите фестивали)
7.   Босна и Херцеговина  – не објавено
8.   Бугарија  – TBC (BNT 1, сите фестивали)
9.   Велика Британија  – Mel Giedroyc и Scott Mills (BBC Four, полуфиналиња), Graham Norton (BBC One, финале), Ken Bruce (BBC Radio 2, финале)
10.   Германија  – Peter Urban (One, сите фестивали; NDR Fernsehen, полуфинале 2; Das Erste, финале)
11.   Грузија  – TBC (GPB First Channel, сите фестивали)
12.   Грција  – Giorgos Kapoutzidis и Maria Kozakou (ERT1, ERT HD, ERT World, ERA 1, Voice of Greece, сите фестивали)
13.   Данска  – Ole Tøpholm (DR1, сите фестивали)
14.   Ерменија  – Avet Barseghyan и Gohar Gasparyan (Armenia 1 and Public Radio of Armenia, сите фестивали)
15.   Естонија  – Marko Reikop (ETV, сите фестивали)
16.   Израел  – без коментатор (IBA);Kobi Menora, Dori Ben Ze’ev и Alon Amir (88FM, сите фестивали)
17.   Ирска  – Marty Whelan (RTÉ2, полуфиналиња; RTÉ One, финале)
18.   Исланд  – TBC (RÚV и Rás 2, сите фестивали)
19.   Италија  – Andrea Delogu и Ema Stokholma (Rai 4, полуфиналиња); Flavio Insinna и Federico Russo (Rai 1, финале)
20.   Кипар  – Tasos Tryfonos и Christiana Artemiou (RIK 1, RIK SAT, RIK HD и Trito Programma, сите фестивали)
21.   Латвија  – Valters Frīdenbergs (LTV1, полуфиналиња); Toms Grēviņš (LTV1, финале)
22.   Литванија  – Darius Užkuraitis и Gerūta Griniūtė (LRT и LRT Radijas, сите фестивали)
23.   Македонија  – Каролина Петковска (МРТ 1, сите фестивали)
24.   Малта  – TBC (TVM, сите фестивали)
25.   Молдавија  – Gloria Gorceag (Moldova 1, Radio Moldova, Radio Moldova Muzical и Radio Moldova Tineret, сите фестивали)
26.   Норвешка  – Olav Viksmo-Slettan (NRK1, сите фестивали);Ronny Brede Aase, Silje Nordnes и Markus Neby (NRK3, финале); Ole Christian Øen (NRK P1, второ полуфинале и финале)
27.   Полска  – Artur Orzech (TVP 1, сите фестивали)
28.   Португалија  – José Carlos Malato и Nuno Galopim (RTP1 и RTP Internacional)
29.   Романија  – Liana Stanciu и Radu Andrei Tudor (TVR1 и TVR HD, сите фестивали)
30.   Сан Марино  – Lia Fiorio и Gigi Restivo (SMtv San Marino и Radio San Marino, сите фествали)
31.   Словенија  – Andrej Hofer (RTV SLO2, полуфиналиња; RTV SLO1, финале; Radio Val 202, второ полуфинале и финале; Radio Maribor, сите фестивали)
32.   Србија  – Silvana Grujić и Olga Kapor (RTS 1, RTS HD и RTS Sat, прво полуфинале)
33.   Украина  – Pavlo Shylko (UA:PBC, сите фестивали)
34.   Унгарија  – Krisztina Rátonyi и Freddie (Duna, сите фестивали
35.   Финска  – фински: Mikko Silvennoinen. шведски: Eva Frant иJohan Lindroos (Yle TV1, полуфинале 1) (Yle TV2, полуфинале 2 и финале)
36.   Франција  – Marianne James, Stéphane Bern и Amir Haddad (France 2, финале), Marianne James и Jarry (France 4, полуфиналиња)
37.   Холандија  – TBC (NPO 1 и BVN, сите фестивали)
38.   Хрватска  – Duško Čurlić (HRT 1, сите фестивали), Zlatko Turkalj Turki (HRT 2, сите фестивали)
39.   Црна Гора  – Dražen Bauković и Tijana Mišković (TVCG 1 и TVCG SAT, сите фестивали)
40.   Чешка  – Libor Bouček (ČT2, полуфиналиња; ČT1, финале)
41.   Швајцарија  – германски: Sven Epiney (SRF zwei, полуфиналиња и SRF 1, финале); италијански: Clarissa Tami и Sebalter (RSI La 2, полуфиналиња и RSI La 1, финале); француски: Jean-Marc Richard и Nicolas Tanner (RTS Deux, полуфиналиња и RTS Un, финале)
42.   Шведска  – Måns Zelmerlöw и Edward af Sillén (SVT1, сите фестивали)
44.   Шпанија  – José María Íñigo и Julia Varela (La 2, полуфиналиња; La 1, финале)

Држави коишто не се учеснички уреди

1.   Босна и Херцеговина  – не објавено
2.   Казахстан – Kaldybek Zhaysanbaev и Diana Snegina (Khabar Agency)
3.   Кина – Lee Wei Song и Lee Shih Shiong (Hunan TV)
4.   Гренланд – TBA (KNR, финале)
5.   Јапонија – TBA (NHK, сите фестивали)
6.   САД – Francisca Lachapel и Vanessa Claudio (Univision, сите фестивали)

Извори уреди

  1. Jordan, Paul (9 September 2016). "Kyiv to host Eurovision 2017!"eurovision.tv. European Broadcasting Union. Retrieved 9 September 2016.
  2. "International Exhibition Centre - History and perspective" Архивирано на 22 октомври 2016 г.mvc-expo.com. Retrieved 9 September 2016.
  3. "Організатори кажуть, що підготовка до Євробачення 2017 розпочнеться за три тижні" [Organisers say that preparations for Eurovision 2017 will start in three weeks]nv.ua (in Ukrainian). 18 May 2016. Retrieved 18 May 2016.
  4. Granger, Anthony (18 May 2016). "ESC'17: First Meeting To Be Held in Three Weeks"Eurovoix.com. Eurovoix. Retrieved 18 May 2016.
  5. "Підготовка до «Євробачення-2017» розпочнеться за три тижні — організаторка" [Preparations for Eurovision 2017 start in three weeks - organiser]hromadske.ua (in Ukrainian). Hromadske TV. 15 May 2016. Retrieved 19 May 2016.
  6. 6,0 6,1 Brey, Marco (24 June 2016). "Search for 2017 Eurovision host city has started"eurovision.tvEuropean Broadcasting Union. Retrieved 25 June 2016
  7. "Відбір міста, що прийматиме Євробачення-2017, розпочато!" Архивирано на 25 јуни 2016 г.1tv.com.ua (in Ukrainian). NTU. 23 June 2016. Retrieved 4 July 2016.
  8. "Положення про організацію відбору міста та арени Євробачення-2017" Архивирано на 6 август 2016 г.1tv.com.ua (in Ukrainian). NTU. 23 June 2016. Retrieved 4 July 2016.
  9. Vikhrov, Natalie (8 July 2016). "Six cities officially apply to host Eurovision 2017"Kyiv Post. Retrieved 8 July 2016.
  10. Pasyutina, Anastasia (1 July 2016). "Какой город больше всего подходит для Евровидения 2017" Архивирано на 6 август 2016 г.strana.ua (in Russian). Strana. Retrieved 5 July 2016.
  11. Granger, Anthony (14 June 2016). "ESC'17: Irpin shows interest in bidding for Eurovision 2017". Eurovoix.
  12. 12,0 12,1 "Watch live: Six potential host cities take part in live televised special"eurovision.tvEuropean Broadcasting Union. 20 July 2016. Retrieved 20 July 2016.
  13. Brey, Marco (14 March 2016). "Follow live: Heads of Delegation meet in Stockholm"eurovision.tv. European Broadcasting Union. Retrieved 15 March 2016.
  14. Gallagher, Robyn (24 June 2016). "Eurovision 2017: Ukraine broadcaster NTU proposes new dates". wiwibloggs. Retrieved 26 June 201
  15. "EUROVISION-2017: 43 COUNTRIES WILL VISIT KIEV"unknownukraine.com/eurovision-2017.
  16. 16,0 16,1 "Eurovision Song Contest 2017 First Semi-Final"eurovision.tvEuropean Broadcasting Union. Retrieved 30 January 2017.
  17. "Eurovision Song Contest 2017 First Semi-Final"eurovision.tvEuropean Broadcasting Union. Retrieved 30 January 2017
  18. 18,0 18,1 18,2 "Eurovision Song Contest 2017 Second Semi-Final"eurovision.tvEuropean Broadcasting Union. Retrieved 30 January 2017.
  19. 19,0 19,1 "Eurovision Song Contest 2017 Grand Final"eurovision.tvEuropean Broadcasting Union. Retrieved 30 January 2017.
  20. "Eurovision Song Contest 2017 Grand Final"eurovision.tvEuropean Broadcasting Union. Retrieved 30 January 2017
  21. Granger, Anthony (19 May 2016). "Andorra: No return to Eurovision in 2017"Eurovoix. Retrieved 1 June 2016.
  22. Granger, Anthony (14 December 2016). "Bosnia & Herzegovina: EBU Imposes Sanctions on BHRT"eurovoix.com. Eurovoix. Retrieved 14 December 2016
  23. Granger, Anthony (25 May 2016). "Luxembourg: will not participate in Eurovision 2017"Eurovoix. Retrieved 25 May 2016.
  24. Jiandani, Sanjay (19 August 2016). "Monaco: TMC will not participate in Eurovision 2017". esctoday.com. Retrieved 19 August 2016.
  25. Jiandani, Sanjay (24 October 2016). "Slovakia: RTVS will not participate in Eurovision 2017"ESCToday. Retrieved 24 October 2016.
  26. Granger, Anthony (23 October 2016). "Turkey: NTU Director General States Turkey Will Not Participate in Eurovision 2017"eurovoix.com. Eurovoix. Retrieved 24 October 2016.
  27. 27,0 27,1 Jordan, Paul (31 October 2016). "43 countries to participate in Eurovision 2017"eurovision.tv. Retrieved 31 October 2016.
  28. Jiandani, Sanjay (21 September 2016). "Liechtenstein: 1 FL TV will not debut in Kyiv; sets its eyes on a future ESC participation"ESCToday. Retrieved 21 September 2016.
  29. "Eurovision Song Contest 2016 – About the Show" Архивирано на 2 јуни 2016 г.logotv.comLogo TV. Retrieved 2 May 2016.
  30. Parker, Lyndsey (9 May 2016). "See Kim Chi, Bob the Drag Queen, and Naomi Smalls Serve 'Realness' in Exclusive 'RuPaul's Drag Race' Music Video Preview"Yahoo!. Retrieved 11 May 2016.
  31. Herbert, Emily (21 February 2017). "France: "Requiem" to Be Performed in French & English"eurovoix.com. Eurovoix. Retrieved 21 February 2017.
  32. "Russia to Boycott Eurovision if Contest Leadership Does Not Defend Samoilova"Sputnik International. Retrieved 22 March 2017.

Надворешни врски уреди