Германија на Евровизија

Германија настапува на Евровизија уште од првата манифестација во 1956 год, со исклучок во 1996 година. И покрај високиот број на настапи т.е рекордниот број, Германија има само една победа на овој натпревар и тоа во 1982 година.

Германија

Знаме

Медиумски организатор NDR
ARD
Национален избор Vorentscheid
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место, 1982, 2010
Најлош пласман последно место, 1964, 1965, 1974, 1995, 2005,
Левина на настап на Евровизија 2017.

Од 2000 година, Германија, заедно со Велика Британија, Франција и Шпанија ја сочинуваат "големата четворка" која секогаш има обезбедено место во финалето.

По 28 години од својата втора победа, Германија по низата слаби резултати конечно успева да ја донесе Евровизијата во оваа западноевропска земја. Лена Маер-Ландрут со песната "Satellite" триумфираше на Евровизија 2010 која се одржа во Осло, Норвешка.

На Евровизија 2011 Лена Маер-Ландрут повторно ја претставуваше својата земја, овој пат како како земја домаќин во Диселдорф. Заврши на солидното десетто место со освоени 107 бода.

Натпреварувачи (2004 - ) уреди

Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови
2004 Max Can't wait until tonight 8 93
2005 Gracia Run & Hide 24 4
2006 Texas Lightning No No Never 14 36
2007 Roger Cicero Frauen regier'n die Welt 19 49
2008 No Angels Disappear 23 14
2009 Alex Swings Oscar Sings Miss Kiss Kiss Bang 20 35
2010 Лена Маер-Ландрут Satellite 1 246
2011 Лена Маер-Ландрут Taken by a stranger 10 107
2019 S!ster Sisters 24 60