Евровизија 1973 е 18. издание на Евровизија. Се одржа во Луксембург, Луксембруг на 07.04.1973 г. Победник беше Луксембург со песната “Anne-Marie David” од

Големиот театар, Луксембург - место на натпреварот во 1973 година.

Eurovision Song Contest Logo 1973.svg Лого на Евровизија 1973