Евровизија 1972 е 17. издание на Евровизија. Се одржа во Единбург, Обединетото Кралство на 25.03.1972 г. Победник беше Луксембург со песната “Après toi” од Vicky Leandros

Ашер Хол, Единбург - место домаќин на натпреварот во 1972 година.

Eurovision Song Contest Logo 1972.svg Лого на Евровизија 1972