Евровизија 1956 е првата одржана евровизија. Се одржала на 24 мај, во Лугано, Швајцарија. Учествувале 7 држави: Швајцарија, Италија, Франција, Германија, Луксембург, Холандија и Белгија. Некои од земјите имале по двајца претставници кои пееле по една песна, а некои по еден претставник кој пеел две песни, па така вкупниот број на песни изнесувал 14. Секоја од земјите испратила по двајца судии кои гласале тајно, освен Луксембург кој поради финансиски проблеми ја овластил Швајцарија да постави свои судии. Победник на Евровизија 1956 е самиот домаќин Швајцарија со претставничката Лис Асиа со песната „Refrain“.

Eurovision Song Contest 1956
Домаќин Швајцарија SSR
Локација Teatro Kursaal, Lugano, Switzerland
Презентери Lohengrin Filipello
Победничка песна  Швајцарија
"Refrain"
Гласачки систем Each country had 2 jury members who each awarded 1-10 points for each song
Број на земји 14
Земји кои прв пат настапуваат  Белгија
 Франција
 Германија
 Италија
 Луксембург
 Холандија
 Швајцарија
Нула бодови Unknown
Настап во интермецо Les Joyeux Rossignols & Les Trois Ménestrels

Карта

уреди
 
  Земји учеснички