Евровизија 1998 — 43. натпревар за избор на најдобра песна. Се одржал во Бирмингем во Велика Британија на 9 мај. Учествувале 25 земји, а победила Дана Интернационал од Израел, со песната Diva.

Eurovision Song Contest
Домаќин Обединето Кралство БиБиСи
Локација National Indoor Arena
Бирмингем, Велика Британија
Презентери Улрика Јонсон
Тери Воган
Режисер Џеоф Посбер
Победничка песна  Израел
"Дива"
Гласачки систем Секоја држава доделуваше 12, 10, 8-1 бода на нивните 10 омилени песни
Број на земји 25
Земји кои прв пат настапуваат  Македонија
Земји кои се вратиле  Белгија
 Финска
 Израел
 Романија
 Словачка
Земји кои се откажале  Австрија
 Босна и Херцеговина
 Данска
 Исланд
 Италија
 Русија
Нула бодови  Швајцарија
Настап во интермецо Jupiter, The Bringer of Joviality

Учество на Македонија

уреди

На оваа Евровизија, Македонија и официјално зела учество. Ја претставувал Владо Јаневски со песната „Не зори зоро“. Учеството на фестивалот било без спонзори, ТВ камери, стилист, шминкер и без ниту еден новинар од Македонија. Владо дури сам си ја купил облеката од Милано, бидејќи го одбиле од фирмата „Тетекс“. Поради помали средства, спотот за „Не зори зоро“ од МРТВ 80% е измонтиран од стари архивски снимки на планини и езера. Владо песната ја напишал за неговата тогашна девојка од Русија со која живеел во Москва.