„Евровизија 2000“ беше 45-тиот по ред концерт на Евровисија и се одржа на 13 мај 2000 во „Ериксон Глоб“ во Стокхолм, Шветска, послем победата на Перлот Нилсон во Ерусалим, во 1999 година. Шведска таа година беше домаќин по четврти пат, додека Евровизијата во Стокхолм се одржа по вторпат.

Евровизија
Податотека:ESC 2000 logo.png
Домаќин  Шведска Sveriges Television
Локација Globe Arena
Стокхолм, Шведска
Презентери Катис Алстром,
Андрес Лундилн
Режисер Мариус Братен
Победничка песна  Данска
Гласачки систем Секоја држава гласа со 12, 10, 8-1 бода за омилените земји
Број на земји 24
Земји кои прв пат настапуваат  Латвија
Земји кои се вратиле  Финска
 Македонија
 Романија
 Русија
 Швајцарија
Земји кои се откажале  Босна и Херцеговина
 Литванија
 Полска
 Португалија
 Словенија
Нула бодови нема
Настап во интермецо "Street Musicians from Stockholm" film
Глобусна арена – место каде се одржал настанот.

Резултати

уреди
ред.бр. Земја Јазик Изведувач Песна Превод Место Бодови
01   Израел Еврејски јазик ПингПонг Бенд Sameyakh" (שמייח) - 22 7
02   Холандија Англиски јазик Линда Вагенмакерс "No Goodbyes" - 13 40
03   Обединето Кралство Англиски јазик Ники Френч "Don't Play That Song Again" - 16 28
04   Естонија Англиски јазик Eda-Ines Etti "Once in a Lifetime" 4 98
05   Франција Француски јазик Sofia Mestari "On aura le ciel" We'll have the sky 23 5
06   Романија Англиски јазик Taxi "The Moon" 17 25
07   Малта Англиски јазик, Maltese Claudette Pace "Desire" 8 73
08   Норвешка Англиски јазик Charmed "My Heart Goes Boom" 11 57
09   Русија Англиски јазик Alsou "Solo" 2 155
10   Белгија Француски јазик Nathalie Sorce "Envie de vivre" Will to live 24 2
11   Кипар Грчки јазик, Италијански јазик Voice "Nomiza" (Νόμιζα) I believed 21 8
12   Исланд Англиски јазик August & Telma "Tell Me!" 12 45
13   Шпанија Шпански јазик Serafín Zubiri "Colgado de un sueño" Hanging from a dream 18 18
14   Данска Англиски јазик Olsen Brothers "Fly on the Wings of Love" 1 195
15   Германија Германски јазик Stefan Raab "Wadde hadde dudde da?" What do you have there? 5 96
16   Швајцарија Италијански јазик Jane Bogaert "La vita cos'è?" What is life? 20 14
17   Хрватска Хрватски јазик Goran Karan "Kad zaspu anđeli" When angels fall asleep 9 70
18   Шведска Англиски јазик Roger Pontare "When Spirits Are Calling My Name" 7 88
19   Македонија Македонски јазик, English XXL "100% te ljubam" (100% те љубам) I love you 100% 15 29
20   Финска Англиски јазик Nina Åström "A Little Bit" 18 18
21   Латвија Англиски јазик Brainstorm "My Star" 3 136
22   Турција Турски јазик, English Pınar Ayhan & The SOS "Yorgunum Anla" Understand that I'm weary 10 59
23   Ирска Англиски јазик Eamon Toal "Millennium of Love" 6 92
24   Австрија Англиски јазик The Rounder Girls "All To You" 14 34

12 бода

уреди

Подолу е прикажана табела, каде се дадени 12 бода

N. Ги добива Од
8 Данска Германија, Исланд, Ирска, Израел, Летонија, Русија, Шветска, Велика Британија
4 Летонија Белгија, Естонија, Финска, Норвешка]
Русија Хрватска, Кипар, Малта, Романија
3 Германија Австрија, Шпанија, Швајцарија
2 Турција Франција, Холандија
1 Исланд Данска
Романија Македонија
Шведска Турција