Велика Британија на Евровизија

Велика Британија настапува на Евровизија уште од 1957 година и има однесено пет победи. Од 1999 година постои правилото дека т.н "голема четворка": Франција, Велика Британија, Германија и Шпанија и плус земјата домаќин да бидат директно во финалето и директно да имаат обезбеден настап. Тоа правило се‘ уште не е скршено, и поради трачевите во 2008 год.

Велика Британија

Знаме

Медиумски организатор BBC
Национален избор Eurovision: Your Country Needs You
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место, 1967, 1969, 1976, 1981, 1997
Најлош пласман последно место, 2003, 2008 ; 2010
Бони Тајлер на настап на Евровизија 2013.

Иако досега имале добри резултати, последниве неколку години Велика Британија носи се‘ послаби резултати.

Натпреварувачи (2004 - ) уреди

Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови
2004 James Fox Hold on to our love 16 29
2005 Javine Hylton Touch my fire 22 18
2006 Daz Sampson Teenage Life 19 25
2007 Scooch Flying the flag 23 19
2008 Andy Abraham Even if 25 14
2009 Jade Ewen My Time 5 173
2010 Josh Dubovie That sounds good to me 25 10
2019 Michael Rice Bigger than us 25 20
2021 James Newman Embers 26 10