Белорусија на Евровизија

Белорусија досега на Песна на Евровизија настапувала пет пати, дебитирајќи во 2004 ( Евровизија 2004 ). Земјата започна со учество истата година кога полуфиналињата стартуваа, сè до 2007 тие немааа влез во финале, па на Евровизија 2007 шансата им се врати и влегоа.

Белорусија

Знаме

Медиумски организатор БТРЦ
Национален избор
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 6 место, 2007
Најлош пласман 22 место (ПФ), 2006
Димитриј Колдун на настап на Евровизија 2007.

Натпреварувачи (2004 - )

уреди
Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2004 Aleksandra and Konstantin My Gallileo X X 19 10
2005 Angelica Agurbash Love Me Tonight X X 13 67
2006 Polina Smolova Mum X X 22 10
2007 Dmitry Koldun Work Your Magic 6 145 4 176
2008 Ruslan Alekno Hasta La Vista X X 17 27
2009 Petr Elfimov Eyes that never lie X X 13 25
2010 3+2 Butterflies 24 18 9 59
2011 Anastasia Vinnikova I Love Belarus X X 14 45
2012 Litesound We Are the Heroes X X 16 35
2013 Alyona Lanskaya Solayoh 16 48 7 54
2014 Teo Cheesecake 16 43 5 87
2019 ZENA LIKE IT! 23 72 9 169

Надворешни врски

уреди