Евровизија 2015

Евровизија 2015

Евровизија 2015 — 60-тото издание по ред на изборот за песна на Евровизија. Се одржало во Виена, главниот град на Австрија, како резултат на победата на Кончита Вурст на Евровизија 2014 година во Копенхаген, со песната Rise Like a Phoenix.[1] Ова било вторпат Австрија да биде домаќин на фестивалот, а првото домаќинство го имала во 1967 година. Радиодифузер на натпреварувањето бил австрискиот јавен сервис О-Ер-Еф. Полуфиналните вечери биле одржани на 19 и 21 мај 2015 година, а големото финале се одржало на 23 мај 2015 година. Шоуто го воделе три дами: Мирјам Вајкселбраун, Алис Тумлер и Арабела Кајсбауер.

Евровизија
Домаќин Австрија Австрија
Локација Виенер штадтхале, Виена
Презентери
Супервизор Јон Ола Санд
Режисер Катрин Зехнер
Радиоифузер ORF
Победничка песна
Гласачки систем Секоја држава/жири доделува по 12, 10, 8–1 бода за нивните 10 најдобри песни.
Број на земји 40
Земји кои прв пат настапуваат Австралија Австралија
Земји кои се вратиле
Земји кои се откажале
Нула бодови
Настап во интермецо
  • Полуфинале 1:"Pets in Vienna"
Настап кој го отвора натпреварот

На натпреварот учествувале вкупно 40 земји, а како повратнички земји земале учество Кипар, Србија (после едногодишна паузе) и Чешка (после петогодишна пауза), додека Украина оваа евровизија ја прескокнала заради финансиски причини и вкупната политичка ситуације во земјата, од Украинската криза. Дебитант на ова издание на Евровизија била Австралија.

На Евровизија 2015 победила Шведска со песната - Heroes (превод на мак. Херои) - во изведба на Монс Селмерлев, додека Италија — со песната -Grande amore- (превод на мак. Голема љубов) — го освоила првото место по бројот на гласови од публиката. Второто место на натпреварот и припаднало на Полина Гагарина од Русија со песната - A Million Voices - (превод на мак. Милион гласови}}), а третопласирана била Италија. Шведска, меѓутоа, собирајќи го мнозинството од гласовите од жирито добила доволно бодови за да ги надмине гласовите на гледачите.

Ова било првпат од 2009 година победникот да не освои и најмногу бодова од телегласањето.[2] Шведска ја остварила втората победа во последните три године, а свеукупно шеста. Првпат на Евровизија се случило првите три земји да освојат 280 бодови или повеќе. Руската песна -{A Million Voices}- станала прва не-победничка нумера која добила повеќе од 300 бодови, додека италијанската композиција -{Grande amore}- била прва песна од 2012 године која се пласирала меѓу најдобрите три, а која не е испеана на англиски јазик. Австрија и Германија биле првите држави кои од 2003 година наваму не добиле ниеден бод во финалето. Австрија е исто така првата земја домаќин со освоени нула бодови, те истовремено прв домаќин и претходен победник кој се пласирал на најслабо место уште од 1958 година.

Место на одржување уреди

 
Местото на одржување — Виенер Штадхале

Австријскиот јавен сервис О-Ер-Еф на 6 август 2014, објавил дека Виена ќе биде домаќин на Евровизије 2015 година. Натпреварувањето е одржано во Виенер Штадхале, во халата D (главна хала наменета воглавно за концерти) која може да прими околу 16.000 луѓе.[3]

На 6 август 2014 конечно било одредено дека домаќин ќе биде главниот град на Австрије, а изабраната арена била Виенер Штадхале.

Градови кои конкурирале за домаќинството
(изабраниот град домаќин е означен со црвена точка)
Град[4] Арена[4] Капацитет Напомена[4]
Градови кандидати[5]
Грац Спортска дворана 11.000 Домаќин на Европското првенство во ракомет 2010 година.
Инсбрук Олимпијска дворана 10.000 Домаќин на уметничко лизгање и хокеј на мраз на Зимските олимписки игри 1964 и 1976 година.
Виена Виенер Штадхале 16.152 Домаќин на годишниот АТП Турнир во Виена и многу други настани во текот на целата 2015 година.

Формат уреди

Натпреварувањето се состоело од две полуфиналиња и финале, што е формат кој се користи уште од 2008 година. Десет земји со највеќе гласови се квалификувале за големото финале и на тој начин им се придружиле на автоматските финалисти: домаќинот Австрија, итн. „голема петорка” која ја сочинуваат Франција, Германија, Италија, Шпанија и Велика Британија, како новоповиканиот учесник Австралија.[6]

Секоја земја учесник имала је свој национален жири, составен од пет професионални члена со занимање поврзано за музичката индустрија. Секој член на националното жири морал да ја оцени секоја песна, освен онаа која је претставувала неговата/нејзината држава. Резултатите од гласањето на секој поединечен член на националното жири се комбинирани како би се добил вкупен пласман од првото до последното место. Слично на тоа, резултатите од телевоутингот исто така се толкуваат како конечен пласман, имајќи ги предвид резултатите од вкупното гласање за разлику од гласањето на жирито коде се брои за првата десеторка. Комбинацијата на вкупните гласови од жирито и вкупните гласови од публиката го одредила вкупниот пласман на сите учесници. Песната која освоила највеќе бодови по сумирање на резултатите добивала по 12 бодови, додека десеттата песна во поредокот добивала 1 бод.[7] Во врска со телевоутингот (недоволна количина на гласови / технички проблеми) или грешките на жирито (технички проблеми / кршење на правила), само еден од овие два случаја би можел да биде во оптек ако би сакале да гласаат со стопостотен удел од гласовите на жирито, иле од публиката.[8][9]

Жрепка за полуфинале уреди

Жрепката за полуфиналето била одржана на 26 јануари 2015 година во Виена, во Градското сообрание, со домаќините Анди Кнол и Кати Белович.[10] Земјите учесници, освен директните финалисти (домаќинот Австрија, големата петорка и Австралија), биле поделени во пет шешири, формирани на основа на историјата и разменета на бодови меѓу државите во последните 10 години, по што подоцна се извлечени учесниците по полуфиналиња.[11]

Составот на шеширите бил следниов:

Шешир број 1 Шешир број 2 Шешир број 3 Шешир број 4 Шешир број 5

Одредување на почетните позиции уреди

Домаќинот О-Ер-Еф со продуцентите (ЕБУ извршен супервизор и референтната група) — го одредил финалниот редослед за настапување на земјите учеснички по полуфиналиња и финале, што е и случај со натпреварувањата од 2013 година, за разлику од системот на избор во жребот користен на Евровизија до 2012 година. Така единствено само настапот на земјата домаќин бил одреден со ждрепка. Домаќинот Австрија својата почетна позиција ја објавила на 16 марта 2015 године, откако челниците на делегацијате се сретнале и одлучиле нивната земја да настапува под реден број 14.[12] Конечниот редослед на полуфиналните настапи бил објавен на 23 март 2015 године. Одлучено било дека Молдавија ќе го отвори првото полуфинале, а Литванија второто. Редоследот на натпреварувачите за големото финале бил објавен набрзо по прес-конференцијата која ја одржале победниците во полуфиналињата, па било извлечено Словенија да го отвори финалето, а Италија да настапува како последна.[13]

Водителки уреди

 
Водителките на Евровизија 2015
Од лево кон десно: Алис Тумлер, Мирјам Вајкселбраун и Арабела Кајсбауер

На 19 декември 2014, О-Ер-Еф одредил дека составот на водителите ќе го сочинува женското трио: Мирјам Вајкселбраун, Алис Тумлер и Арабела Кајсбауер. Ова било првпат составот на водители да го сочинуваат три жени. Победникот на Евровизија 2014, Кончита Вурст, бил домаќин во зелената соба (бекстејџу).[14] За првпат од Евровизија 2007, сите водители можеле меѓусебно да се разбираат на завидно ниво на позавање францускиот јазика, вториот јазик на ЕБУ.

Национален телевизиски радиодифузер уреди

Во текот на првиот состанок измеѓу домаќинскиот радиодифузер О-Ер-Еф и ЕБУ во мај 2014, претставниците на основниот организационен тим биле одбрани. Едгар Бем, кој е на чело на продукцијата на забавниот програм на О-Ер-Еф, бил прогласен за извршен продуцент.[15]

Учесници уреди

Прво полуфинале уреди

16 држави учествувало во првото полуфинале. Право на гласа имала публиката и членови на жирито од Австралија,[16] Австрија, Франција и Шпанија.[17] Десет песни со позициите од 1 до 10 се квалификувале за финалето (означени со портокалова боја).

#[18] Држава[19] Јазик Изведувач(и)[19] Песна[19] Превод на мак. Пласман Бодови
01
  Молдавија англиски Едуард Романјута I Want Your Love Ја сакам твојата љубов 11. 41
02
  Ерменија англиски Џиниалоџи Face the Shadow Соочи се со сенката 7. 77
03
  Белгија англиски Лоак Ноте Rhythm Inside Внатрешен ритам 2. 149
04
  Холандија англиски Трајнтје Остерхојс Walk Along Помини покрај 14. 33
05
  Финска фински Перти курикан нимипаиват Aina mun pitää Секогаш морам 16. 13
06
  Грција англиски Марија Елена Киријаку One Last Breath Последен здив 6. 81
07
  Естонија англиски Елина Борн & Стиг Раста Goodbye to Yesterday Збогум вчера 3. 105
08
  Македонија англиски Даниел Кајмакоски Autumn Leaves Лисја есенски 15. 28
09
  Србија англиски Бојана Стаменов Beauty Never Lies Убавината никогаш не лаже 9. 63
10
  Унгарија англиски -Боги- Wars for Nothing Војни за ништо 8. 67
11
  Белорусија англиски Узари & Мајмуна Time Време 12. 39
12
  Русија англиски Полина Гагарина A Million Voices Милион гласови 1. 182
13
  Данска англиски Анти сошал медија The Way You Are Таква каква си 13. 33
14
  Албанија англиски Ељхаида Дани I'm Alive Жива сум 10. 62
15
  Романија романски, англиски Волтаж De la capăt (All over Again) Све одново 5. 89
16
  Грузија англиски Нина Сублати Warrior Борец 4. 98

Второ полуфинале уреди

17 држави учествувале во второто полуфинале. Право на гласа имала публиката и членови на жирито од Австралија,[16] Германија, Италија и Велика Британија.[17] Десет песни со позициите од 1 до 10 се квалификувале за финалето (означени со портокалова боја)..

#[18] Држава[20] Јазик Изведувач(и)[20] Песна[20] Превод на мак. Пласман Бодови
01
  Литванија англиски Моника Линките & Ваидас Баумила This Time Овој пат 7. 67
02
  Ирска англиски Моли Стерлинг Playing with Numbers Играјќи со броеви 12. 35
03
  Сан Марино англиски Микеле Перниола & Анита Симончини Chain of Lights Ланец од светла 16. 11
04
  Црна Гора црногорски Кнез Adio Довидување 9. 57
05
  Малта англиски Амбер Бондин Warrior Борец 11. 43
06
  Норвешка англиски Мерланд & Дебра Скарлет A Monster Like Me Чудовиште како јас 4. 123
07
  Португалија португалски Леонор Андраде Há um mar que nos separa Тука е морето кое не раздвојува 14. 19
08
  Чешка англиски Марта Јандова & Вацлав Ноид Барта Hope Never Dies Надежта никогаш не умира 13. 33
09
  Израел англиски Надав Гуеџ Golden Boy Златно момче 3. 151
10
  Латвија англиски Амината Love Injected Инјектирана љубов 2. 155
11
  Азербејџан англиски Елнур Хусејнов Hour of the Wolf Волчји час 10. 53
12
  Исланд англиски Марија Олафсдоутир Unbroken Нескршлива 15. 14
13
  Шведска англиски Монс Селмерлев Heroes Херои 1. 217
14
  Швајцарија англиски Мелани Рене Time to Shine Време да се заблеска 17. 4
15
  Кипар англиски Џон Карајанис One Thing I Should Have Done Една работа која требаше да ја направам 6. 87
16
  Словенија англиски Мараја Here for You Тука за тебе 5. 92
17
  Полска англиски Моника Кушињска In the Name of Love Во име на љубовта 8. 57

Финале уреди

#[21] Држава[22] Јазик Изведувач(и)[22] Песна[22] Превод на мак. Пласман Бодови
01
  Словенија англиски Мараја Here for You Тука за тебе 14. 39
02
  Франција француски Лиза Ањел N'oubliez pas Не заборавај 25. 4
03
  Израел англиски Надав Гуеџ Golden Boy Златно момче 9. 97
04
  Естонија англиски Елина Борн & Стиг Раста Goodbye to Yesterday Збогум вчера 7. 106
05
  Велика Британија англиски Електро Велвет Still in Love with You Сè уште те сакам 24. 5
06
  Ерменија англиски Џиниалоџи Face the Shadow Соочи се со сенката 16. 34
07
  Литванија англиски Моника Линките & Ваидас Баумила This Time Овој пат 18. 30
08
  Србија англиски Бојана Стаменов Beauty Never Lies Убавината никогаш не лаже 10. 53
09
  Норвешка англиски Мерланд & Дебра Скарлет A Monster Like Me Чудовиште како јас 8. 102
10
  Шведска англиски Монс Селмерлев Heroes Херои 1. 365
11
  Кипар англиски Џон Карајанис One Thing I Should Have Done Една работа која требаше да ја направам 22. 11
12
  Австралија

[6]

англиски Гај Себастијан Tonight Again Вечерва повторно 5. 196
13
  Белгија англиски Лоак Ноте Rhythm Inside Внатрешен ритам 4. 217
14
  Австрија англиски The Makemakes I Am Yours Ја сум твој 26. 0
15
  Грција англиски Марија Елена Киријаку One Last Breath Последен здив 19. 23
16
  Црна Гора црногорски Кнез Adio Довидување 13. 44
17
  Германија енглески Ан Софи Black Smoke Црн чад 27. 0
18
  Полска англиски Моника Кушињска In the Name of Love Во име на љубовта 23. 10
19
  Латвија англиски Амината Love Injected Инјектирана љубав 6. 186
20
  Романија романски, англиски Волтај De la capăt (All over Again) Се одново 15. 35
21
  Шпанија шпански Едурне Amanecer Зора 21. 15
22
  Унгарија англиски Боги Wars for Nothing Војни за ништо 20. 19
23
  Грузија англиски Нина Сублати Warrior Борец 11. 51
24
  Азербејџан англиски Елнур Хусејнов Hour of the Wolf Волчји час 12. 49
25
  Русија англиски Полина Гагарина A Million Voices Милион гласови 2. 303
26
  Албанија англиски Ељхаида Дани I'm Alive Жива сум 17. 34
27
  Италија италијански Ил Воло Grande amore Голема љубов 3. 292

Резултати уреди

Во следните табели се наоѓаат деталните статистички податоци за резултатите од гласањето по држави.

Резултати од првото полуфинале уреди

Начин на гласање:
  50% жири и телевоутинг
  100% жири
Резултати гласања[24]
Вкупно
бр. бод.
 
АЛБ
 
ЈЕР
 
АУС
 
АУТ
 
БЛР
 
БЕЛ
 
ДАН
 
ЕСТ
 
МАК
 
ФИН
 
ФРА
 
ГРУ
 
ГРЧ
 
МАЂ
 
МОЛ
 
РУМ
 
РУС
 
СРБ
 
ШПА
 
ХОЛ
Натпреварувачи Молдавија 41    2 6 5 5 10 8 5
Ерменија 77    5 7 12 7 5 8 7 4 1 12 4 5
Белгија 149    6 1 8 6 6 12 10 6 12 12 5 6 10 5 7 8 7 10 12
Холандија 33    1 6 7 5 1 3 2 2 3 3
Финска 13    1 2 4 2 4
Грција 81    12 8 6 4 3 3 1 4 2 3 4 3 3 6 5 6 2 6
Естонија 105    4 5 10 8 5 8 2 8 4 3 4 8 2 2 10 2 12 8
Македонија 28    10 3 2 1 12
Србија 63    5 12 7 4 1 12 4 1 2 4 4 7
Унгарија 67    3 2 5 4 4 12 7 6 10 2 8 4
Белорусија 39    7 3 12 3 8 6
Русија 182    7 10 10 12 12 8 10 8 8 10 10 7 12 12 7 12 10 7 10
Данска 33     2 4 1 1 7 1 1 7 5 1 3
Албанија 62    3 10 10 7 6 10 1 6 3 6
Романија 89    8 3 1 8 2 7 6 3 6 8 1 5 5 12 1 3 8 2
Грузија 98    4 12 7 2 10 2 5 6 3 5 8 6 10 4 7 1 5 1

12 бодови во првото полуфинале уреди

Во табелата се прикажани бројот на добиени 12 бодови во првото полуфинале по држави.

Број на добиени 12-ки Земји кој добиле 12-ки Земји кој дале 12-ки
5           Русија Австрија, Белорусија, Грција, Унгарија, Романија
4           Белгија Данска, Финска, Франција, Холандија
2           Ерменија Белгија, Русија
  Србија Австралија, Македонија
1           Белорусија Грузија
  Естонија Шпанија
  Грузија Ерменија
  Грција Албанија
  Унгарија Естонија
  Македонија Србија
  Романија Молдавија

Резултати од второто полуфинале уреди

Начин гласања:
  50% жири и телегласање
  100% жири
Резултати гласања[25]
Укупан
бр. бод.
 
АУС
 
АЗЕ
 
КИП
 
ЧЕШ
 
НЕМ
 
ИСЛ
 
ИРС
 
ИЗР
 
ИТА
 
ЛЕТ
 
ЛИТ
 
МАЛ
 
ЦГ
 
НОР
 
ПОЉ
 
ПОР
 
СМ
 
СЛО
 
ШВЕ
 
ШВА
 
УК
Такмичари Литванија 67    4 7 7 1 4 7 4 10 4 10 3 3 3
Ирска 35    2 1 5 2 4 2 2 5 1 3 8
Сан Марино 11    6 5
Црна Гора 57    10 2 6 7 4 2 3 5 10 7 1
Малта 43    3 4 3 10 1 10 7 5
Норвешка 123    8 6 7 7 10 4 1 2 7 8 5 6 6 8 8 6 12 10 2
Португалија 19    3 1 4 4 6 1
Чешка 33    4 1 8 1 1 1 8 1 4 3 1
Израел 151    7 8 10 2 8 8 8 12 3 4 10 3 8 10 10 6 5 10 7 12
Латвија 155    10 6 8 8 10 7 12 2 8 12 7 7 7 7 10 8 8 8 10
Азербејџан 53    2 5 10 2 3 6 8 7 3 3 4
Исланд 14    5 2 1 2 2 2
Шведска 217    12 4 12 12 12 12 10 12 10 12 10 12 8 12 12 12 12 12 12 7
Швајцарија 4    1 1 1 1
Кипар 87    6 5 5 6 5 7 6 3 2 6 4 6 2 7 6 5 6
Словенија 92    5 12 3 3 6 6 6 3 8 7 3 12 4 5 4 1 4
Полска 57    1 4 3 3 5 5 5 5 6 5 2 2 5 2 4

12 бодови во второто полуфинале уреди

Во табелата се прикажани бројот на добиени 12 бодови во првото полуфинале по држави.

Број на добиени 12-ки Земји кој добиле 12-ки Земји кој дале 12-ки
14           Шведска Австралија, Кипар, Чешка, Германија, Исланд, Израел, Латвија, Малта, Норвешка, Полска, Португалија, Сан Марино, Словенија, Швајцарија
2           Израел Италија, Велика Британија
  Латвија Ирска, Литванија
  Словенија Азербејџан, Црна Гора
1           Норвешка Шведска

Резултати од финалето уреди

Начин на гласање:
  50% жири и телевоутинг
  100% жири
  100% телегласање
Резултати од гласањето[26]
 Вкупно 
бр. бод.
 АЛБ  ЕРМ  АВС  АВТ  АЗЕ  БЛР  БЕЛ  КИП  ЧЕШ  ДАН  ЕСТ  МКД  ФИН  ФРА  ГРУ  ГЕР  ГРЦ  УНГ  ИСЛ  ИРС  ИЗР  ИТА  ЛАТ  ЛИТ  МАЛ  МОЛ  ЦГ  НОР  ПОЛ  ПОР  РОМ  РУС  СМ  СРБ  СЛО  ШПА  ШВЕ  ШВА  ХОЛ  ВБ
Натпреварувачи Словенија         39    3 8 1 2 6 3 4 4 1 1 5 1
Франција 4    3 1
Израел 97    5 2 2 7 2 6 3 1 5 5 8 1 5 3 4 4 7 1 2 6 1 4 3 5 5
Естонија 106    4 3 6 4 7 2 2 6 2 10 2 2 7 1 3 2 6 8 3 1 3 2 1 7 2 3 3 4
Велика Британија 5    1 1 3
Ерменија 34    4 3 2 3 3 12 1 6
Литванија 30    1 2 3 7 7 6 4
Србија 53    2 5 3 3 10 2 3 12 6 5 1 1
Норвешка 102    4 4 3 4 4 4 4 10 4 5 2 5 2 3 6 6 6 4 2 7 10 3
Шведска 365    7 7 12 7 6 10 12 10 10 12 10 5 12 8 7 10 4 10 12 10 10 12 12 10 10 8 5 12 12 8 8 8 7 8 12 8 12 10 12
Кипар 11    10 1
Австралија 196    3 1 12 6 4 4 8 5 5 2 7 5 8 8 5 7 6 5 3 6 4 10 8 2 4 8 3 2 7 12 8 8 10
Белгија 217    1 4 6 5 8 7 6 7 7 1 7 12 6 8 7 12 4 2 4 7 4 7 6 7 5 5 7 10 5 4 3 6 10 2 12 3
Австрија 0   
Грција 23    10 5 8
Црна Гора 44    6 8 2 4 12 10 2
Германија 0   
Полска 10    4 3 1 2
Латвија 186    2 7 1 5 5 7 3 5 4 6 6 7 4 6 3 5 7 12 4 12 4 2 8 10 2 5 2 12 1 7 4 5 4 2 7
Романија 35    5 1 2 1 5 12 4 5
Шпанија 15    1 5 1 1 2 3 1 1 1 1
Унгарија 19    1 8 1 1 4 4
Грузија 51    10 1 10 3 1 4 1 2 3 6 5 5
Азербејџан 49    12 10 2 8 3 8 3 3
Русија 303    8 12 10 8 12 12 10 5 8 10 12 6 8 10 5 12 8 6 3 8 8 10 10 - 7 10 7 2 6 10 10 10 5 10 6 7 6 6
Албанија 34    6 12 6 10
Италија 292    12 6 8 10 8 1 8 12 7 5 3 7 2 6 8 3 12 2 6 6 12 8 1 12 7 6 5 7 12 12 12 10 7 8 12 8 6 7 8

12 бодови во финалето уреди

Во табелата се прикажани бројот на добиени 12 бодови во финалето по држави.

Број на добиени 12-ки Земји кој добиле 12-ки Земји кој дале 12-ки
12           Шведска Австралија, Белгија, Данска, Финска, Исланд, Италија, Латвија, Норвешка, Полска, Словенија, Швајцарија, Велика Британија
9           Италија Албанија, Кипар, Грција, Израел, Малта, Португалија, Романија, Русија, Шпанија
5           Русија Ерменија, Азербејџан, Белорусија, Естонија, Германија
3           Белгија Франција, Унгарија, Холандија
  Латвија Ирска, Литванија, Сан Марино
2           Австралија Австрија, Шведска
1           Албанија Македонија
  Ерменија Грузија
  Азербејџан Чешка
  Црна Гора Србија
  Романија Молдавија
  Србија Црна Гора

Наводи уреди

  1. Siim, Jarmo (6 August 2014). „Get to know the Eurovision 2015 arena“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 23 December 2014.
  2. „Full Split Results“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. 24 May 2015. Посетено на 24 May 2015.
  3. Siim, Jarmo (6 August 2014). „Get to know the Eurovision 2015 arena“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 23 December 2014.
  4. 4,0 4,1 4,2 Granger, Anthony (15 June 2014). „ESC'15: 12 Venues In The Running To Host“. eurovoix.com. ORF. Посетено на 15 June 2014.
  5. Jiandani, Sanjay (25 July 2014). „Eurovision 2015: Wiener Stadthalle- Vienna's only bid in the running“. esctoday.com. ORF. Посетено на 27 July 2014.
  6. 6,0 6,1 „Australia participate in the 60th Eurovision“. Eurovision.tv. EBU. 10 February 2015. Посетено на 10 February 2015. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Australia participate“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  7. „About Voting“. European Broadcasting Union. eurovision.tv. May 2015. Посетено на 2015. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  8. „Full Splitt Results“. European Broadcasting Union. eurovision.tv. May 2014. Посетено на 28 January 2015.
  9. „Rules of Eurovision song contest 2015“ (PDF). European Broadcasting Union. eurovision.tv. 20 May 2015. Посетено на 2014. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  10. Jiandani, Danjay (25 January 2015). „Eurovision 2015: Host Insignia ceremony and Semi-final Allocation Draw on 26 January“. esctoday.com. Посетено на 25 January 2015.
  11. Brey, Marco (25 January 2015). „Tomorrow: The semi-final allocation draw“. Eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 25 January 2015.
  12. „Heads of Delegations meet in Vienna“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 16 March 2015.
  13. Storvik-Green, Simon (22 May 2015). „Running order for Grand Final revealed!“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 22 May 2015.
  14. Siim, Jarmo (19 December 2014). „Who gets to host Eurovision in Vienna?“. eurovision.tv. Посетено на 19 December 2014.
  15. Brey, Marco (27 May 2014). „ORF names Core Team for 2015 Eurovision Song Contest“. eurovision.tv. EBU. Посетено на 27 May 2014.
  16. 16,0 16,1 „Eurovision Song Contest: Australia to compete in 2015“. BBC News. BBC. 11 February 2015. Посетено на 15 March 2015.
  17. 17,0 17,1 M.Escudero, Victor. „Allocation Draw results: Who's in which Semi-Final?“. eurovision.tv. Посетено на 26 January 2015.
  18. 18,0 18,1 Jiandani, Sanjay (23 March 2015). „Eurovision 2015: Semi-final Running Order revealed“. esctoday.com. ESCToday. Посетено на 23 March 2015.
  19. 19,0 19,1 19,2 „Eurovision Song Contest 2015 First semi-final“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 6 March 2015.
  20. 20,0 20,1 20,2 „Eurovision Song Contest 2015 Second semi-final“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 6 March 2015.
  21. „Running order for Grand Final revealed!“. European Broadcasting Union. Посетено на 22 May 2015.
  22. 22,0 22,1 22,2 „Eurovision Song Contest 2015 Grand final“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 6 March 2015.
  23. 23,0 23,1 23,2 Morgan, Sekhmet (16 May 2014). „Eurovision 2014: All semifinal results“. eurovisiontimes.com. Eurovision Times. Посетено на 2 November 2014.
  24. eurovision.tv (24 May 2015). „Eurovision Song Contest 2015 - Semi-final 1 Scoreboard“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 24 May 2015.
  25. eurovision.tv (24 May 2015). „Eurovision Song Contest 2015 - Semi-final 2 Scoreboard“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 24 May 2015.
  26. eurovision.tv (24 May 2015). „Eurovision Song Contest 2015 - Semi-final 1 Scoreboard“. eurovision.tv. European Broadcasting Union. Посетено на 24 May 2015.

Надворешни врски уреди