Евровизија 1962 е 7. издание на Евровизија. Се одржа во Луксембург, Луксембруг на 18.03.1962 г. Победник беше Франција со песната “Un premier amour” од Isabelle Aubret

Вила Лувињи, Луксембург - домаќин на натпреварот во 1962 година.

Eurovision Song Contest Logo 1962.svg Лого на Евровизија 1962