Евровизија 2003 беше 48-миот Евровизиски концерт, кој се одржа во Рига, Летонија, на 24 мај 2003 година. Сертаб Еререр, турскиот претсавник победи со песната "Everyway That i Can" со освоени 167 бода.

Евровизија 2003
Податотека:Eurovision Song Contest 2003 logo.svg
Домаќин  Латвија LTV
Локација Skonto Hall
Рига, Летонија
Презентери Марија Наумова
Ренарс Куперс
Режисер Свен Стојановиќ
Победничка песна Турција Турција
"Everyway That I Can"
Гласачки систем Секоја земја гласа со 1-8, 10 и 12 бода за нивните омилени песни
Број на земји 26
Земји кои прв пат настапуваат  Украина
Земји кои се вратиле  Исланд
 Ирска
 Холандија
 Норвешка
 Полска
 Португалија
Земји кои се откажале  Данска
 Финска
 Литванија
 Македонија
 Швајцарија
Нула бодови  Обединето Кралство
Настап во интермецо Ilgi, Brainstorm, Marie N and Raimond Pauls
Олимписка сала – место каде се одржал настанот.

Резултати

уреди
место Држава Јазик Изведувач Песна Место Бодови
01   Исланд Англиски јазик Birgitta Haukdal "Open Your Heart" 8 81
02   Австрија Австро-бавариски јазик Alf Poier "Weil der Mensch zählt" 6 101
03   Ирска Англиски јазик Mickey Joe Harte "We've Got the World" 11 53
04   Турција Англиски јазик Сертаб Еренер "Everyway That I Can" 1 167
05   Малта Англиски јазик Lynn Chircop "To Dream Again" 25 4
06   Босна и Херцеговина Хрватски јазик, English Mija Martina "Ne brini" 16 27
07   Португалија Португалски јазик, English Rita Guerra "Deixa-me sonhar" 22 13
08   Хрватска Хрватски јазик, English Claudia Beni "Više nisam tvoja" 15 29
09   Кипар Англиски јазик Stelios Konstantas "Feeling Alive" 20 15
10   Германија Англиски јазик Lou "Let's Get Happy" 11 53
11   Русија Руски јазик t.A.T.u. "Ne ver', ne boysia"
3 164
12   Шпанија Шпански јазик Beth "Dime" 8 81
13   Израел Англиски јазик, Хебрејски јазик Lior Narkis "Words for Love" 19 17
14   Холандија Англиски јазик Esther Hart "One More Night" 13 45
15   Обединето Кралство Англиски јазик Jemini "Cry Baby" 26 0
16   Украина Англиски јазик Oleksandr Ponomaryov "Hasta la Vista" 14 30
17   Грција Англиски јазик Mando "Never Let You Go" 17 25
18   Норвешка Англиски јазик Jostein Hasselgård "I'm Not Afraid To Move On" 4 123
19   Франција Француски јазик Louisa Baïleche "Monts et merveilles" 18 19
20   Полска Германски јазик, Полски јазик, Руски јазик Ich Troje "Keine Grenzen-Żadnych granic" 7 90
21   Латвија Англиски јазик F.L.Y. "Hello From Mars" 24 5
22   Белгија Замислен (создаден) јазик Urban Trad "Sanomi" 2 165
23   Естонија Англиски јазик Ruffus "Eighties Coming Back" 21 14
24   Романија Англиски јазик Nicola "Don't Break My Heart" 10 73
25   Шведска Англиски јазик Fame "Give Me Your Love" 5 107
26   Словенија Англиски јазик Karmen Stavec "Nanana" 23 7

12 бода

уреди
Бр. Држава добиени од
5 Русија Хрватска, Естонија, Летонија, Словенија, Украина
4 Турција Австрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Холандија
3 Белгија Франција, Полска, Шпанија
Норвешка Исланд, Ирска, Шведска
2 Исланд Малта, Норвешка
Шпанија Израел, Португалија
1 Босна и Херцеговина Турција
Кипар Грција
Грција Кипар
Ирска Обединетото Кралство
Полска Германија
Романија Русија
Шведска Романија