Евровизија 1969 е 14. издание на Евровизија. Се одржа во Мадрид, Шпанија на 29.03.1969 г. Ппобедици беа Шпанија, Обединетото Кралство, Холандија, Франција.

Театарот Реал, место на одржување на настанот.

Eurovision Song Contest Logo 1969.svg Лого на Евровизија 1969