Грција на Евровизија

Грција настапува на Евровизија од 1973 година со неколку години исклучоци. Во последно време има многу добри резултати а тоа може да се докаже и по квалитетот на песните кои таа ги праќа. Како резултат на тие песни во 2005 ја однесија победата во Грција и со тоа беа домаќини во 2006, во Атина.

Грција

Знаме

Медиумски организатор ERT
Национален избор
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место, 2005
Најлош пласман 20 место, 1998
Елена Папаризу победник на Евровизија 2001.

Натпреварувачи (2004 - )

уреди
Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2004 Сакис Рувас Shake It 3 252 3 238
2005 Елена Папаризу My Number One 1 230 X X
2006 Ана Виси Everything 9 128 X X
2007 Sarbel Yassou Maria 7 139 X X
2008 Каломира Secret Combination 3 218 1 156
2009 Сакис Рувас This Is Our Night 7 120 4 110
2010 Giorgos Alkeos & Friends Opa 8 140 2 133
2019 Katerine Duska Better love 19 64 1 178