Евровизија 1974 е 19. издание на Евровизија. Се одржа во Бригтон, Обединетото Кралство на 06.04.1974 г. Победник беше Шведска со песната “Waterloo” од ABBA

Бригтон, место каде бил одржан настанот

Eurovision Song Contest Logo 1974.svg Лого на Евровизија 1974