Евровизија 1982 е 27. издание на Евровизија. Се одржа во Харогејт, Обединетото Кралство на 24.04.1982 г. Победник беше Германија со песната “Ein bißchen Frieden” од Nicole

Харогејт центар – место каде се одржал настанот.

Eurovision Song Contest Logo 1982.svg Лого на Евровизија 1982