Србија на Евровизија

Србија се натпреварува Евровизија од 2007 година па сè до денес. На првиот настап ја носат и првата победа во Хелсинки, така што Евровизија 2008 беше одржана во Белград.

Србија

Знаме

Медиумски организатор РТС
Национален избор Беовизија (2007-2009)
Три па еден за Осло (2010)
Песна за Европа (2011)
Интернална селекција (2012)
Беосонг (2013)
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место, 2007
Најлош пласман последно место, 2013*
Марија Шерифовиќ на настап на Евровизија 2007.

Натпреварувачи

уреди
Година Изведувач Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2007 Марија Шерифовиќ "Molitva" (Молитва) 1 268 1 298
2008 Јелена Томашевиќ feat. Bora Dugić "Oro" (Оро) 6 160 X X
2009 Marko Kon & Milan Nikolić "Cipela" (Ципела) X X 10* 60
2010 Милан Станковиќ "Ovo je Balkan" (Ово je Балкан) 13 72 5 79
2011 Nina Radojičić "Čaroban" (Чаробан) 14 85 8 67
2012 Жељко Јоксимовиќ "Nije ljubav stvar" (Није љубав ствар) 3 214 2 159
2013 Moje 3 "Ljubav je svuda" (Љубав је свуда) X X 11 46