Евровизија 1983 е 28. издание на Евровизија. Се одржа во Минхен, Германија на 23.04.1983 г. Победник беше Луксембург со песната “Si la vie est cadeau” од Corinne Hermès

Руди-седмајер – место каде се одржал настанот.

Eurovision Song Contest Logo 1983.svg Лого на Евровизија 1983