Данска на Евровизија

список на статии на Викимедија

Данска се натпреварува Евровизија од 1957 година па се‘ до денес. Во првите години на манифестацијата Данска забележуваше добри резултати но следеа и тешки моменти па затоа од 1966 до 1976 таа не настапуваше на Евровизија.

Данска

Знаме

Медиумски организатор DR
Национален избор Dansk Melodi Grand Prix
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место, 1963, 2000
Најлош пласман последно место, 2002
Расмусен на настап на Евровизија 2018.

Во 2000 година, Браќата Олсен ја однесија победата во Данска со песната "Fly on the wings of love".

Натпреварувачи (2004 - ) уреди

Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2004 Thomas Thordarsson Shame on you X X 13 56
2005 Jakob Sveistrup Talking to you 9 125 13 185
2006 Sidsel Ben Semmane Twist of Love 18 26 X X
2007 DQ Drama Queen X X 19 45
2008 Simon Mathew All Night Long 15 60 3 112
2009 Niels Brinck Believe Again 13 74 8 69
2010 Chanée & N'evergreen In a moment like this 4 149 5 101
2019 Leonora Love is forever 15 111 9 102