Израел на Евровизија

Иако Израел географски не е дел од Европа, со оглед на тоа што се членка на ЕБУ тие добија дозвола за учевство на овој натпревар во 1973 година.

Израел

Знаме

Медиумски организатор ИБА
Национален избор Kdam Eurovision
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место, 1978, 1979, 1998
Најлош пласман 24 место, 1993
Нета на настап на Евровизија 2018.

Натпреварувачи (2004 - ) уреди

Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2004 David D'Or Leha'amin X X 11 57
2005 Shiri Maimon Hasheket Shenish'ar 4 154 7 158
2006 Eddie Butler Together We Are One 23 4 X X
2007 Teapacks Push the Button X X 24 17
2008 Bo'az Ma'uda The Fire In Your Eyes 9 124 5 104
2009 Noa & Mira Awad There Must Be Another Way 16 53 7 75
2010 Harel Skaat Milim 14 71 8 71
2011 Dana International Ding Dong X X 15 38