Евровизија 2004 е одржана во Истанбул, Турција. На оваа Евровизија првпат беше воведена полуфинална вечер. Полуфиналето се одржа на 12 мај, а финалето на 15 мај. Победи Украина претставувана од Ruslana со песната Wild dances.

Настапот на Сертаб Еренер на отворањето.