Романија на Евровизија

Романија се натпреварува Евровизија од 1994 година па сè до денес.

Романија

Знаме

Медиумски организатор TVR
Национален избор Selecţia Naţională
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 3 место, 2005, 2010
Најлош пласман 22 место, 1998
Теодор Андреј на настап на Евровизија 2023.

Натпреварувања уреди

Година Изведувач Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
1994 Dan Bittman "Dincolo de nori" 21 14 Н/П Н/П
1998 Mălina Olinescu "Eu cred" 22 6
2000 Taxi The Moon" 17 25
2002 Monica Anghel & Marcel Pavel "Tell Me Why" 9 71
2003 Nicoleta Alexandru "Don't Break My Heart" 10 73
2004 Sanda Ladoşi "I Admit" 18 18 X X
2005 Luminiţa Anghel & Sistem "Let Me Try" 3 158 1 235
2006 Mihai Trăistariu "Tornerò" 4 172 X X
2007 Todomondo "Liubi, Liubi, I Love You" 13 84 X X
2008 Nico & Vlad Miriţă "Pe-o margine de lume" 20 45 7 94
2009 Elena Gheorghe "The Balkan Girls" 19 40 9 67
2010 Paula Seling & Ovidiu Cernăuţeanu "Playing with Fire" 3 162 4 104
2011 Hotel FM "Change" 16 77 4 111
2012 Mandinga "Zaleilah" 12 71 3 120
2013 Cezar Florin Ouatu "It's My Life" 13 65 5 83