Евровизија 2016 ќе биде 61-иот по ред избор за песна на Евровизија кој ќе се одржи во Шведска, која во 2015 по шести пат победи, овој пат со Монс Селмерлев и песната Heroes. Во зависност од конечниот број на учесници, напреварот ќе подлежи на полуфиналиња, како што досега било со две, формат кој се воведи од 2008 година. Датите за Евровизија 2016 се 10 и 12 мај (полуфиналиња) и 14 мај (финале).

Евровизија 2016
Датум 10 мај (1ПФ)
12 мај (2ПФ)
14 мај (Финале)
Домаќин SVT
Локација Globen,
Стокхолм, Шведска
Презентери Петра Меде и Монс Селмерлев
Победничка песна Џамала, Украина
Гласачки систем Секоја држава/жири доделува по 12, 10, 8–1 бода за нивните 10 најдобри песни
Број на земји 43
Земји кои прв пат настапуваат нема
Земји кои се вратиле *Босна и Херцеговина Босна и Херцеговина
Земји кои се откажале *Португалија Португалија
Нула бодови не објавено
Настап во интермецо не објавено
Настап кој го отвора натпреварот не објавено
Глобусна арена – место каде се одржал настанот.

43 земји го потврдија своето учество,рекордот поставен во 2008 и 2011

Формат уреди

Прелиминарните датуми беа објавени на средбата на Шефовите на делегациите, одржана на 16 март 2015 година во Виена. Полуфиналињата да бидат на 10 и 12 мај 2016 година, а финалето на 14 мај 2016 година. Овие беа предмет на промена во зависност од СВТ, но подоцна се потврди за време на објавувањето на избраниот град-домаќин.Дискусиите помеѓу ЕБУ и Азиско-тихоокеанската радиодифузна унија (АБУ) беа одржани во 2014 година, во однос на вклучување на изведувач од ABU TV SONG FESTIVAL како гостин на Евровизија. Во јули 2015 година,ЕБУ потврди дека се гледа во можноста за предлогот што беше дискутирано на состанокот во Абу Генералното собрание во 2014 година.

Учесници уреди

На 26 ноември 2015 година, беше објавено од страна на ЕБУ дека четириесет и три земји ќе бидат претставени на натпреварот во 2016 година, бројот е еднаков на износот на рекорд поставен во 2008 година и 2011 година, со враќањето на Босна и Херцеговина по три години отсуство, Бугарија и Хрватска која се врати по две години отсуство, Украина се враќа по една година отсуство и Австралија, која влегува низ фаза на полуфиналето по дебитирајќи како гостин на претходното издание каде што беше диреектен финалист, додека Португалија се повлече. Сите апликанти имале рок до 10 октомври 2015 година за да се одлучат дали да ги повлечат своите апликации без да се соочуваат со финансиски надомест. colspan="6"

1 Полуфинале уреди

Држава Јазик Изведувач Песна Превод на мак.
Прв Дел
  Ерменија англиски Ивета Мукушјан "LoveWave" Љубовен Бран
  Хрватска англиски Нина Кралјич "Lighthouse"
  Финска англиски Sandhja "Sing It Away"
  Грција грчки, англиски Арго "Utopian Land" Утописка Земја
  Унгарија англиски Фреди "Pioneer"
  Молдавија англиски Лидија Исак "Falling Stars"
  Холандија англиски Дов Боб "Slow down"
  Русија англиски Сергеј Лазарев You Are The Only One Ти си единствената
  Сан Марино англиски Серхат "I didn't know"
Втор Дел
  Австрија француски Зои "Loin d'ici" Далеку од Тука
  Азербејџан англиски "Miracle" Чудо
  Босна и Херцеговина босански Далал&Диин и Ана Ручнер&Џала "Ljubav Je" Љубов Е
  Кипар англиски Минус Еден "Alter Ego" Алтернативно Его
  Чешка англиски "I stand"
  Естонија англиски Jüri Pootsmann "Play"
  Исланд англиски Грета Салом "Hear Them Calling" Ги слушам како повикуваат
  Малта англиски Ира Лоско "Walk on water"
  Црна Гора англиски Highway "Real Thing" Реално Нешто

2 Полуфинале уреди

Држава Јазик Изведувач Песна Превод на мак.
align="center" bgcolor="#cccccc" | Прв Дел
  Австралија англиски Dami Im
  Белорусија англиски Иван "Help you Fly" Ти помагам да Леташ
  Ирска англиски Ники Бјрн "SunLight" Сончева Светлина
  Израел англиски Hovi Star "Made of stars"
  Латвија англиски Јusts "Hearbeat"
  Литванија англиски
  Македонија македонски Калиопи "Дона" -
  Полска англиски Michał Szрak
  Србија англиски Sanja Vučić "Goodbye"(Shelter)
  Швајцарија англиски Рајка "The Last of Our Kind" Последно од нашиот Вид
Втор Дел
  Албанија англиски Енеда Тарифа "Fairtale Love" Љубов од Бајка
  Белгија англиски Лаура Тесоро "What's the Pressure" Што е притисок
  Бугарија англиски Поли Генова "If love was a crime"
  Данска англиски Lighthouse X ""Soldiers of Love" Војници на Љубовта
  Грузија англиски Ника Кочаров&Young Georgian Lolitaz "Midnight Gold" Полноќно Злато
  Норвешка англиски Агнес "Icebreaker"
  Романија англиски Ovidiu Anton "Moment of Silence"
  Словенија англиски Мануела "Blue And Red"
  Украина кримскотатарски, англиски Џамала "1944"

финале уреди

Држава Јазик Изведувач Песна Превод на мак.
  Франција француски, англиски Амир "J'ai cherché" во игра
  Германија англиски Џејми-Ли Кривиц "Ghost" Дух
  Италија италијански Франческа Мичелин "Nessun grado di separazione" Нема степен на поделба
  Шпанија англиски Бареи "Say Yay!" Кажи Јеј
  Шведска англиски Frans "If i were sorry"
  Велика Британија англиски Јое & Јаkе

Други учесници уреди

За една земја да има можност да учествува на Евровизија, треба да биде активен член на Европската Радиодифузија. Европската Радиодифузија ќе испрати покана до сите 56 активни членкии, а дополнително ќе се очекува нивна потврда. Следниве членки покажаа одреден интерес:

Соработници уреди


Наводи уреди

Поврзано уреди