Бугарија на Евровизија

Бугарија за првпат дебитирала на Евровизија во 2005 која се одржала во Киев, Украина. Тие за првпат настапиле со џез бендот „Кафе“ и не забележале добри резултати. Нивниот најголем резултат бил во 2017 кога настапиле со песната 'Beautiful mess' и го освоиле второто место.

Бугарија

Знаме

Медиумски организатор BNT
Национален избор Be a Star
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 2 место, 2017
Најлош пласман 19 место (ПФ), 2005
Миро на настап на Евровизија 2010.

Натпреварувачи (2005 - )

уреди
Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2005 Kaffe Lorraine X X 19 49
2006 Мариjaна Попова Let Me Cry X X 17 36
2007 Елица и Стојан „Вода“ 5 157 6 146
2008 Deep Zone & Balthazar DJ, take me away X 11 56
2009 Красимир Аврамов Illusion X 16 7
2010 Миро „Ангел си ти“ X 15 19
2011 Поли Генова „За инает“ 12 48
2012 Софи Маринова Love Unlimited 11 45
2013 Елица и Стојан Само Шампиони 12 45
Бугарија не учествувала во 2014 и 2015
2016 Поли Генова If Love Was A Crime 4 307 5 220
2017 Кристијан Костов Beautiful Mess 2 615 1 403
2018 Екуинокс Bones 14 166 7 177