Евровизија 2002 беше 47-то издание на Евровизија. Се одржа на 25 мај 2002 година во Талин, Естонија.

Eurovision Song Contest 2002
Домаќин  Естонија ETV
Локација Saku Suurhall
Талин, Естонија
Презентери Annely Peebo,
Marko Matvere
Режисер Мариус Братен
Победничка песна  Латвија
"I Wanna"
Гласачки систем Секоја земја гласа од 1-8, 10 и 12 бода за нивните омилени 10 песни
Број на земји 24
Земји кои прв пат настапуваат 0
Земји кои се вратиле  Австрија
 Белгија
 Кипар
 Финска
 Македонија
 Романија
 Швајцарија
Земји кои се откажале  Исланд
 Ирска
 Холандија
 Норвешка
 Полска
 Португалија
Нула бодови 0
Настап кој го отвора натпреварот Tanel Padar & Dave Benton performing "Everybody"
Саку Сурхал – место каде се одржал настанот.

Резулати уреди

ред.бр. Земја Јазик Изведувач Песна Место Бодови
01   Кипар Англиски јазик One "Gimme" 6 85
02   Обединето Кралство Англиски јазик Jessica Garlick "Come Back" 3 111
03   Австрија Англиски јазик Manuel Ortega "Say A Word" 18 26
04   Грција Англиски јазик Michalis Rakintzis "S.A.G.A.P.O." 17 27
05   Шпанија Шпански јазик Rosa "Europe's Living A Celebration" 7 81
06   Хрватска Англиски јазик Vesna Pisarović "Everything I Want" 11 44
07   Русија Англиски јазик Prime Minister "Northern Girl" 10 55
08   Естонија Англиски јазик Sahlene "Runaway" 3 111
09   Македонија Македонски јазик Karolina Gočeva "Od nas zavisi" 19 25
10   Израел Хебрејски јазик, Англиски јазик Sarit Hadad "Nadlik Beyakhad Ner (Light A Candle)" 12 37
11   Швајцарија Француски јазик Francine Jordi "Dans le jardin de mon âme" 22 15
12   Шведска Англиски јазик Afro-dite "Never Let It Go" 8 72
13   Финска Англиски јазик Laura Voutilainen "Addicted To You" 20 24
14   Данска Англиски јазик Malene "Tell Me Who You Are" 24 7
15   Босна и Херцеговина Српски јазик, Англиски јазик Maja Tatić "Na jastuku za dvoje"
(На јастуку за двоје)
13 33
16   Белгија Англиски јазик Sergio & The Ladies "Sister" 13 33
17   Франција Француски јазик Sandrine François "Il faut du temps" 5 104
18   Германија Англиски јазик Corinna May "I Can't Live Without Music" 21 17
19   Турција Турски јазик, англиски јазик Buket Bengisu
& Group Safir
"Leylaklar Soldu Kalbinde" 16 29
20   Малта Англиски јазик Ira Losco "7th Wonder" 2 164
21   Романија Англиски јазик Monica Anghel
& Marcel Pavel
"Tell Me Why" 9 71
22   Словенија Словенечки јазик Sestre "Samo ljubezen" 13 33
23   Латвија Англиски јазик Marie N "I Wanna" 1 176
24   Литванија Англиски јазик Aivaras "Happy You" 23 12

12 бода уреди

бр. Држава добива бодови од
5 Летонија Естонија, Германија, Израел, Литванија, Шпанија
3 Малта Хрватска, Данска, Обединетото Кралство
Шпанија Белгија, Франција, Швајцарија
2 Кипар Грција, Малта
Естонија Летонија, Шведска
Романија Македонија, Русија
1 Австрија Турција
Хрватска Словенија
Франција Финска
Македонија Романија
Грција Кипар
Шведска Босна и Херцеговина
Обединетото Кралство Австрија

Повторно учествуваат уреди

Изведувач Земја Претходна(и) година(и)
Константинос Христофору (член на One)   Кипар Евровизија 1996