Азербејџан на Евровизија

Азербејџан за првпат дебитираше на Евровизија 2008 која се одржа во Белград, Србија. Азербејџан е последната држава од регионот Кавказ која зема учевство на Евровизија, после Ерменија и Грузија.

Азербејџан

Знаме

Медиумски организатор Иџтимаи
Национален избор
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место (2011)
Најлош пласман 22 место (2014)
Логото на азербејџанската Евровизија
Ели и Ники на настап на Евровизија 2011.

На 14 мај 2011, Азербејџан победи на Евровизија 2011 претставувајќи се со дуетот Елдар и Нигар со баладата "Running Scared". Со оваа победа тие ја донесоа Евровизија 2012 во Баку.

Натпреварувачи (2008 - )

уреди
Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2008 Elnur & Samir Day After Day 8 132 6 96
2009 AySel & Arash Always 3 207 2 180
2010 Safura Drip Drop 5 145 2 113
2011 Eldar & Nigar Running scared 1 221 2 122
2012 Sabina Babayeva When the Music Dies 4 150
Земјата домаќин
2013 Farid Mammadov Hold Me 2 234 1 139
2014 Dilara Kazimova Start a Fire 22 33 9 57
2015 Elnur Hüseynov Hour of the Wolf 12 49 10 53
2016 Samra Rahimli Miracle 17 117 6 185
2017

Поврзано

уреди