Евровизија 1985 е 30. издание на Евровизија. Се одржа во Гетеборг, Шведска на 04.05.1985 г. Победник беше Норвешка со песната “La det swinge” од Bobbysocks!

Скандинавиум – место каде се одржал настанот.

Eurovision Song Contest Logo 1985.svg Лого на Евровизија 1985