Белгија на Евровизија

Белгија е член на Евровизија уште од далечната 1956 година. Белгија досега има само една победа на фестивалот, во 1986 година кога Сандра Ким победи со песната "J'aime la vie" во Берген, Норвешка. Иако таа пееше како да има 15 год, таа всушност беше 13 и премлада, но и беше дозволено да ја однесе победата. Моменталната минимална граница за настап е 16 години и Сандра Ким ќе биде запаметена како најмлад победник.

Белгија

Знаме

Медиумски организатор VRT, RTBF
Национален избор Eurosong (Belgium)
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 1 место, 1986
Најлош пласман Последни места: 1961,1962,1965,1973,1979,1985,1993,2000,
Елиот на настап на Евровизија 2019.

Од 2005 па наваки, Белгија забележува слаби резултати на настапите на Евровизија.

Натпреварувачи (2004 - )

уреди
Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2004 Xandee 1 Life 22 7 X X
2005 Nuno Resende Le grand soir X X 22 29
2006 Kate Ryan Je't adore X X 12 69
2007 The KMG's Love Power X X 26 14
2008 Ishtar O Julissi X X 17 16
2009 Patrick Ouchene Copycat X X 17 1
2010 Tom Dice Me and my guitar 6 143 1 167