Албанија на Евровизија

Албанија за првпат, на Песна на Евровизија настапуваше во 2004 год. Досега имаше пет пати свои претставници.

Албанија

Знаме

Медиумски организатор РТСХ
Национален избор Festivali I Këngës
Број на учества {{{Број на учества}}}
Прво учество {{{Прво учество}}}
Најдобар пласман 5 место, 2012
Најлош пласман 17 место (ПФ), 2007
Рона Нишлиу на настап на Евровизија 2012.

Ањеза Шахини беше првиот албански претставник. Таа со песната „Твоја слика“ го освои 7 место и така обезбеди директно учевство во финалниот дел на Песна на Евровизија 2005. Тогаш Ледина Чело го освои 16 место.

2006 година, Албанија ја претставуваше Луис Ејли а 2007, Аида и Фредерик Ндоки. Тие не успеаа да се пласираат во финале.

Но на Евровизија 2008 која се одржа во Белград, Олта Бока со песната "Zemrën E Lamë Peng" успеа да се пласира во финале, за во големото финале да го освои 16то место.

Натпреварувачи (2004 - 2016)

уреди
Година Пејач/ка Наслов Финале Бодови Полуфинале Бодови
2004 Anjeza Shahini The Image of You 7 106 4 167
2005 Ledina Çelo Tomorrow I Go 16 53 X X
2006 Luiz Ejlli Zjarr e ftohtë X X 14 58
2007 Frederik Ndoci Here my Plea X X 17 49
2008 Olta Boka Zemrën E Lamë Peng 16 55 9 67
2009 Kejsi Tola Carry me in your dreams 17 48 7 73
2010 Juliana Pasha It's All About You 16 62 6 76
2011 Аurela Gaçe Feel the Passion X X 14 47
2012 Rona Nishliu Suus 5 146 2 146
2013 Adrian Lulgjuraj и Bledar Sejko Identitet X X 15 31
2014 Hersi One Night's Anger X X 15 22
2015 Elhaida Dani I'm Alive 17 34 10 62
2016 Eneda Tarifa Përrallë

Процедура на изборот

уреди

Албанија својот претставник го избира на фестивалот Festivali I Këngës во декември секоја година пред Евровизијата.