Андора на Евровизија

Андора досега на Песна на Евровизија настапувала пет пати, дебитирајќи во 2004 ( Евровизија 2004 ). Интересите за натпреварот беа големи од подолго време, но локалната Андорска телевизија не го емитуваше натпреварот веќе повеќе години, освен тоа што можеше да се гледа преку Шпански и Француски ТВ канали. Повеќето од песните беа пеани на Каталонски. И покрај големиот интерес за натпреварот, Андора досега ниту еднаш не се пласирала во финале. Во 2007, квалификацијата беше предвидена, но со 12то место не можеа да обезбедат влез.

Андора

Знаме

Медиумски организатор РТВА
Национален избор нема интерен избор
Број на учества 6
Прво учество 2004
Најдобар пласман 12 место (ПФ), 2007
Најлош пласман 23 место (последна) (ПФ), 2006

Натпреварувачи (2004 - )Уреди

Година Пејач/ка Наслов Финале Поени Полуфинале Поени
2004 Marta Roure Jugarem A Estimar-Nos X X 18 12
2005 Marian van den Wal La Mirada Interior X X 23 27
2006 Jenny Sense Tu X X 23 8
2007 Anonymous Salvem el món X X 12 80
2008 Gisela Casanova X X 16 22
2009 Susanne Georgi La Teva Decisio X X 15 08


Процедура на изборотУреди

Во минатото Андора својот претставник го избирала по пат на големо реално шоу. Од 2006 Андорската национална телевизија RTVA има приватен избор и го избира својот претставник за Евровизија по пат на фестивалско гласање.


Надворешни врскиУреди