Евровизија 1989 е 34. издание на Евровизија. Се одржа во Лозана, Швајцарија на 06.05.1989 г. Победник беше Југославија со песната “Rock Me” од Riva

Палата Бјули – место каде се одржал настанот.

Eurovision Song Contest Logo 1989.svg Лого на Евровизија 1989