Евровизија 1971 е 16. издание на Евровизија. Се одржа во Даблин, Ирска на 03.04.1971 г. Победник беше Монако со песната “Un banc, un arbre, une rue” од Séverine

Gaiety Theatre, Dublin – host venue of the 1971 contest.

Eurovision Song Contest Logo 1971.svg Лого на Евровизија 1971