Евровизија 1986 е 31. издание на Евровизија. Се одржа во Берген, Данска на 03.05.1986 г. Победник беше Белгија со песната “J'aime la vie” од Sandra Kim

Грегхален – место каде се одржал настанот.

Eurovision Song Contest Logo 1986.svg Лого на Евровизија 1986