Берско-негушко-камбаниска епархија

епархија на Цариградската патријаршија во Егејска Македонија

Берско-негушко-камбаниска епархија (грчки: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας) — епархија на Цариградската патријаршија, управувана од Грчката православна црква, со седиште во градот Бер, Егејска Македонија. Од 1994 г. епархијата ја возглавува митрополитот Пантелејмон Калпакидис. Катедрална црква е „Св. Петар и Павле“ од XVII век. Титулата на челникот е „Митрополит на Бер и Негуш, ипертим и егзарх на Тесалија“ (Βερροίας και Ναούσης, υπέρτιμος και έξαρχος Θετταλίας).

Берско-негушко-камбаниска епархија

Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
Епархија
Митрополијата во Бер
Место
ЗемјаЕгејска Македонија, Грција
МитрополитПантелејмон
Архијерејски намесништва11
СедиштеБер
Информации
ОснованаI век
КатедралаСв. Петар и Павле“ (Бер, катедрална)
Св. Преображение“ (Негуш, митрополска)
Матична цркваЦариградска патријаршија
(под управа на Грчката православна црква)
Мрежно место
imverias.gr

Берска катедра уреди

Име Грчки Години Титула
Карп[1][2] Καρπός во I век, по 50 г.[3][4] Берски
Онисим[5] Ονήσιμος во I век, околу 61 – 106 г.[3][4] Берски
Антониј Αντώνιος споменат во 318[3]/325 г., учесник во Првиот вселенски собор[4] Берски
Геронтиј Γερόντιος споменат во 343/344/347 г.,[3] учесник во Сердичкиот собор[4][6] Берски
Демофил Δημόφιλος околу 345/6/7 – 370, учесник во Филипополскиот собор (346)[7] и Ариминскиот собор (359) Берски
Евномиј Εὐνόμιος 370 – околу 394 Берски
Лука I Λούκας Α΄ споменат во 431[3]/449 г., учесник во одметничкиот Втор ефески собор[4][8] Берски
Севастиј Σεβάστιος споменат во 451 г.,[3] учесник во Халкидонскиот собор[4][9] Берски
Тимотеј I Τιμόθεος Α΄ споменат во 536/353 г.,[3] учесник во Цариградскиот собор свикан од патријархот Мина I[4][10] Берски
Јосиф I Ιωσήφ Α΄ споменат во 869/879 г.,[3] еден од епископите кои го осудиле патријархот Фотиј I[11][12] Берски
Нифонт Νήφων во 1315 г. Берски
Макариј Μακάριος во XIV век, по 1315 г.[3] споменат во натпис во „Св. Кирик и Јулита Берски
Арсениј Αρσένιος 1433? Берски
Анонимен 1437, споменат во код. 18298 во Минхен като item alter (archiepiscopus) in Feria[13] Берски
Јосиф Ιωσήφ споменат на 15 јануари 1467 г. Берски
Неофит I Νεόφυτος Α ́ споменат во 1474 – 1490 Берски
Методиј I Μεθόδιος 1490 – малку пред 1506 Берски
Генадиј Γεννάδιος споменат во 1508 г. Берски
Матеј Ματθαίος † 1534 Берски
Неофит II Νεόφυτος Β ́ 1535 Берски
Софрониј Σωφρόνιος 1508[14] Берски
Матеј Ματθαίος 1527[15] Берски
Игнатиј Ιγνάτιος 1550[16] Берски
Теофан Малакис Θεοφάνης Μαλάκης 1566 – 1571 Берски
Митрофан Μητροφάνης 1571 – 1578 Берски
Кирил Κύριλλος 1579 Берски
Јеремија Ιερεμίας 1582 Берски
Артемиј Αρτέμιος 1591 Берски
Јоасаф I Ιωάσαφ Α ́ 1596 Берски
Атанасиј I]] Αθανάσιος Α ́ 1600 Берски
Паисиј Παΐσιος 1605 – пред 1610 Берски
Јоасаф II Ιωάσαφ Β ́ пред 1610 – до 1613 Берски
Аверкиј Αβέρκιος 1613 – 1617 Берски
Јоаким Ιωακείμ 1617 Берски
Кирил Кондарис Κύριλλος Κονταρής 1618 – 1621 Берски
Тимотеј Τιμόθεος 1621 Берски
Кирил Кондарис Κύριλλος Κονταρής 1621 – 1638 Берски
Јоаникиј Ιωαννίκιος 1638 – 1645 Берски
Јоасаф III Ιωάσαφ Γ ́ 1645 – 1649 Берски
Јоаким I Ιωακείμ Α ́ 1649 – 1655, 1669 – 1678 Берско-негушки
Јоаким II Ιωακείμ Β ́ 1678 – 1683 Берско-негушки
Атанасиј Αθανάσιος меѓу 1683 и 1687 г. Берско-негушки
Јоаким II Ιωακείμ Β ́ 1687 – Берско-негушки
Атанасиј Αθανάσιος Берско-негушки
Јоаким II Ιωακείμ Β ́ – 1692 Берско-негушки
Макариј Μακάριος Α ́ 1692 Берско-негушки
Леонтиј Λεόντιος 1715 Берско-негушки
Макариј II Μακάριος Β ́ 1716 – 1725 Берско-негушки
Јоаким III Ιωακείμ Γ ́ 1726 – 1746 Берско-негушки
Самуил Σαμουήλ 1746 – 1763[17] Берско-негушки
Доротеј Δωρόθεος 1763 – 1769 Берско-негушки
Даниил II Δανιήλ 1769 – 1799 Берско-негушки
Хрисант Χρύσανθος 1799 – 1811 Берско-негушки
Захариј Ζαχαρίας 1811 – 1823 Берско-негушки
Методиј Сапунѕакис Μεθόδιος Σαπουντζάκης 1823 – 1831 Берско-негушки
Дионисиј II Διονύσιος 1831 – 1848 Берско-негушки
Теоклит Хаѕипанајоту Θεόκλητος Χατζήπαναγιώτου 1848 – 1862 Берско-негушки
Софрониј Христидис Σωφρόνιος Χρηστίδης 1863 – 1869 Берско-негушки
Венедикт Византиски Βενέδικτος Βυζάντιος 1869 – 1877 Берско-негушки
Прокопиј Προκόπιος 1877 – 1892 Берско-негушки
Кузман Евморфопулос Κοσμάς Ευμορφόπουλος 1892 – 1895 Берско-негушки
Константиј Исаакидис Κωνστάντιος Ισαακίδης 1895 – 1906 Берско-негушки
Апостол Христодулу Απόστολος Χριστοδούλου 1906 – 1909 Берско-негушки
Лука Петридис Λουκάς Πετρίδης 1909 – 1911 Берско-негушки
Калиник Деликанис Καλλίνικος Δελικάνης 1911 – 1922[18] Берско-негушки
Константиј Русис Κωνστάντιος Ρούσης 1922 – 1924 Берско-негушки
Апостол Трифонос Απόστολος Τρύφωνος 1924 Берско-негушки
Хрисостом Хаѕиставру Χρυσόστομος Χατζησταύρου 1924 Берско-негушки
Софрониј Стамулис Σωφρόνιος Σταμούλης 1924 – 1927 Берско-негушки
Поликарп Сакеларопулос Πολύκαρπος Σακελλαρόπουλος 1927 – 1943 Берско-негушко-камбаниски
Александар Диланас Αλέξανδρος Δηλανάς 1943 – 1958[19] Берско-негушко-камбаниски
Калиник Хараламбакис Καλλίνικος Χαραλαμπάκης 1958 – 1968 Берско-негушко-камбаниски
Павел Јаникопулос Παύλος Γιαννικόπουλος 1968 – 1993 Берско-негушко-камбаниски
Пантелејмон Калпакидис Παντελεήμων Καλπακίδης 1994 – Берско-негушко-камбаниски

Камбаниска катедра уреди

 
Заглавие на крштелница од Камбаниската епископија
 
Документ за ракополагање од Камбаниската митрополија со потпис на митрополитот Диодор Камбаниски, 27 ноември 1928 г.

Камбаниската епископија е создадена во X век со веројатен центар во Епископи (Пископи), судејќи по името.[20] Првиот податок за неа се среќава во Notitia Episcopatuum од 907 г. која му се припишува на царот Лав VI Мудриот, со која епископијата е спомената како шеста по ред во Солунската митрополија.[21] Подоцна центарот на епископијата е преместен во Капсохор, па на крај во Кулакија.[22] Податоци за епархијата нема дури до XVIII век. За XVIII век главни извори се писмата на епископот Теофил Папафилис.[23]

Кон XIX век епархијата имала две архијерејски намесништва — во Кулакија и во Ниси.[24] Во неа биле опфатени 37 села и 10 чифлици во Солунското Поле: Лембет, Арманќој, Додулари, Арапово, Даутбал, Ак Бунар, Ново Село, Градобор, Трите Ана, Самли, Чаликово, Лапра, Махмудово, Колопанци, Долно Каваклиево, Горно Каваклиево, Ингилизово, Бугариево, Сарамурово, Топчиево, Дрмица, Ватилак, Затфоро, Кангалич, Крџалиево, Ново Село, Чохалари, Илиџиево, Сарачево, Даутово, Ментешли, Зорбатово, Куфалово, Текелиево, Коњари, Јунчии и Кулакија.[25]

Во јуни 1879 г. епископијата е укината и присоединета кон Солунската митрополија. Во февруари 1883 г. е обновена.[26] Зачувана е кондика на епископијата од 1913 г.[26]

Во 1924 г. епископијата е воздигната во митрополија, а во 1930 г. со преместуваето на митрополитот Диодор во Шишанско-сачишката епархија, таа е затворена.[26][27]

Катедрата станала титуларна епископија на Вселенската патријаршија.[28]

Камбаниски епископи
Име Грчки Години
Макариј Μακάριος 1351 – 1360
Ананиј Ανανίας во 1720[29]
Теофил Папафилис Θεόφιλος Παπαφιλής 1749 – 1795
Неофит I Νεόφυτος 1806 – 1828
Григориј Катрис Γρηγόριος Κάτρης, Καμπούρης 1828 – март 1853
Јеротеј Ιερόθεος март 1853 – 13 мај 1861[27]
Јаков Ιάκωβος 27 мај 1861 – август 1870
Јеремија Ιερεμίας август 1870 – март 1876[27]
Григориј Продрому или Јанарис Γρηγόριος Γιάνναρης март 1876 – ноември 1878[27]
Неофит II Νεόφυτος Β’ февруари 1882 – април 1892[27]
Партениј Келајдис Παρθένιος Κελαϊδής јули 1892 – декември 1906[27]
Иларион Макаронис Ἱλαρίων Μακαρώνης декември 1906 – јуни 1907[27]
Фотиј Маринакис Φώτιος Μαρινάκης јули 1907 – октомври 1912[27]
Диодор Караѕис Διόδωρος Καράτζης 30 март/април 1913 – 14 декември 1930[27]
Титуларни камбаниски епископи
Име Изворно Години
Методиј Куљман Мефодий Кульман 17 јуни 1953 – 13 април 1974
Литература
 • Στογιόγλου, Γεώργιος (1992). Ιστορία επισκόπων Μακεδονίας – Θεόφιλος Παπαφίλης, επίσκοπος Καμπανίας. Θεσσαλονίκη.
 • Βουδούρης, Αθανάσιος, Στέργιος Λιούλιας, Εμμανουήλ Ξυάδας (2010). Όψεις της πνευματικής και κοινωνικής ζωής στο Ρουμλούκι μέσα από τη συλλογή παλαιτύπων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, in: Ο θεσμός της Εκκλησίας στο Ρουμλούκι. Αλεξάνδρεια. стр. 115–138, 181–199.

Парохиски цркви и манастири уреди

Архијерејски намесништва и парохиски цркви[30]
Архијер. намес. Грчки Нас. место Грчки Парохиска црква Грчки Црква Грчки
1. Бер Βεροίας Бер Βεροία Св. Петар и Павле“ (XVII век) Αγ Απόστολοι Πέτρος & Παύλος Христос Седржител“ (XVI век) Χριστός Παντοκράτωρ
Пресв. Богородица Пројавена“ (XVI век) Παναγία Φανερωμένη
Пресв. Богородица Блатна“ (XVIII век) Παναγία Βαλτεσινή-Εισόδια της Θεοτόκου
„Св. Дионисиј“ Αγ. Διονύσιος
Пресв. Богородица Старопреносна“ (XVI век) Παναγία Παλαιοφορίτισα ή Παντάνασσα
Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (XV век) Αγ. Θεόδωροι
Св. Димитриј“ (XVI век) Αγ. Δημήτριος
Св. Власиј“ (XIII век) Αγ. Βλάσιος
Христос Антифонит“ (XIV век) Αντιφωνητής (Μονή του Σωτήρος Χριστού)
Мали Свети Бессребреници“ (XVII век) Μικροί Αγ. Ανάργυροι
Св. Никола Сфранцев“ (XIV век, урнат, денес параклис) Αγ. Νικόλαος Φραντζής
„Св. Константин и Елена“ (XVI век) Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
Св. Павле“ (XI век) Παλαιά Μητρόπολη
Св. Антониј Нов“ (XIX век) Αγ. Αντώνιος
Големи Свети Бессребреници“ (XVI век) Μεγάλοι Aγ. Ανάργυροι Св. Преображение“ (XVI век) Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Св. Никола Рибарски“ (XVI век) Άγ. Νικόλαος ο Ψαράς και Φανούριος
Пресв. Богородица Перивлептос“ (XIV век) Παναγία Περίβλεπτος
Св. Патапиј“ (XV век) Aγ. Πατάπιος
Св. Ана“ (XVIII век) Αγ. Άννα
Св. Василиј“ (XIX век) Aγ. Βασίλειος
„Св. Варвара“ Αγ. Βαρβάρα
Св. Ѓорѓи“ (XIV век) Αγ. Γεώργιος Пресв. Богородица Десна“ (XIV век) Παναγία Δεξιά
Св. Андреја Деснички“ (XVI век) Αγ. Ανδρέας της Δεξιάς
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
Св. Никола Антимов“ (XVI век) Αγ. Νικόλαος του μοναχού Ανθίμου
Св. Никола Деснички“ (XVIII век) Αγ. Νικόλαος της Δεξιάς
Св. Никола“ („Св. Спиридон“, XVII век) Αγ. Νικόλαος γνωστός ως Αγ. Σπυρίδων
Св. Петка Десничка“ (XVIII век) Αγ. Παρασκευή της Δεξιάς
Св. Сава“ (XIV век) Αγ. Σάββας Κυριώτισσας Сретение Господово“ (XIV век) Υπαπαντή Χριστού ή Παναγούδα
Пресв. Богородица Скоропослушница“ (XIV век) Παναγία Γοργοϋπήκοος
Св. Андреја Владичин“ (XV век) Αγ. Ανδρέας της Κυριώτισσας
Св. Јован Милостив“ (XIX век) Αγ. Ιωάννης ο Ελεήμων Св. Димитриј“ (XIX век) Αγ. Δημήτριος
Св. пиридон, Никола и Елевтериј“ (XIX век) Αγ. Σπυρίδων, Νικόλαος και Ελευθέριος
Св. Ана“ (XV век) Αγ. Άννα
Св. Никола Долни“ (XV век) Αγ. Νικόλαος της Γούρνας
Св. Никола Блажен“ (XVI век) Αγ. Νικόλαος Μακαριώτησσας
Св. Петка Блажена“ (XIV век) Αγ. Παρασκευή
Св. Стефан“ (XVI век) Αγ. Στέφανος
Св. Благовештение“ (XVI век) Παναγία Βαγγελίστρα
Св. Ѓорѓи Мал“ (XV век) Αγ. Γεώργιος ο Μικρός
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Воскресение Христово“ (XIII век) Χριστός (Μονή του Καλοθέτου)
Св. Кирик и Јулита“ (XIV век) Αγ. Κυρήκου και Ιουλίττης
Св. Илија“ (XIX век) Προφήτης Ηλίας
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
„Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
„Вознесение Христово и Св. Нектариј“ Ανάληψη – Αγ. Νεκτάριος
„Св. Троица“ Αγ. Τριάς
„Св. Никодим Берски и Св. Константин и Елена“ Αγ. Νικόδημος ο Βεροιεύς – Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
Сретение Господово“ (XVIII век) Υπαπαντή Χριστού –έξω Παναγιά Св. Никола Калократов“ (XV век) Αγ. Νικόλαος του Αρχοντος Καλοκρατά (Λαμαρινάς)
Св. Ѓорѓи Граматиков“ (XIII век) Αγ. Γεώργιος (Αρχοντος Γραμματικού)
Пресв. Богородица Хавијара“ (XV век) Παναγία Χαβιαρά
Св. Прокопиј Αγ. Προκόπιος
Св. Јован Богослов Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος
„Св. Тимотеј“ Αγ. Τιμόθεος
2. Берско Περιχώρων Βεροίας Бер Βεροία
Варвара Αγία Βαρβάρα „Св. Варвара и Св. Тома“ Αγ. Βαρβάρα & Aγ. Τρύφωνας „Св. Никола“ (гробишна) Αγ. Νικόλαος
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
Кумштица Άμμος „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Асамати Ασώματα „Св. Архангели“ Αγ. Αρχάγγελοι „Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Топљани Γεωργιανοί „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος Св. Атанасиј Αγ. Αθανάσιος
„Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
„Св. Нектариј“ (гробишна) Αγ. Νεκτάριος
Кастанија Καστανιά „Св. Јован Претеча“ Τίμιος Πρόδρομος „Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
„Св. Христофор“ Αγ. Χριστόφορος
Долјани Κουμαριά „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος „Рождество на пресв. Богородица“ Μικρή Παναγιά
Креватас Κρεββατάς „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
Лазохори Λαζοχώρι „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
Извор Λευκόπετρα „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св. Петар и Павле“ Αποστόλων Πέτρου & Παύλου
Меч Μέση „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου
Ксироливадо Ξηρολίβαδο „Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας „Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
Рахово Ράχη „Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος „Вознесение Христово“ Αναλήψεως (Κώτσκας)
Црковјани Μικρή Σάντα „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Атанасиј“ (гробишна) Αγ. Αθανάσιος
Шел Σέλι „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου „Вознесение Христово“ Αναλήψεως
Тарамон Ταγαροχώρι „Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
Лужица Τριπόταμος „Св. Апостоли“ Αγ. Απόστολοι Св. Атанасиј“ (Дурмани) Αγ. Αθανάσιος (Ντουρμάνι)
Св. Никола“ (Горна Лужица) Αγ. Νικόλαος
„Св. Ѓорѓи“ (Куманич) Αγ. Γεώργιος
„Св. Никола“ (Куманич) Αγ. Νικόλαος (Κομνήνιο)
3. Негушко Ναούσης Негуш Νάουσα Св. Преображение Μεταμόρφωση Σωτήρος Св. Преображение Μεταμόρφωση Σωτήρος (έξω Αγιος Σωτήρας)
Св. Троица Αγ. Τριάδα
Сретение Господово Υπαπαντή του Χριστού
Св. Ѓорѓи Αγ. Γεώργιος Живоносен Извор Παναγιωπούλα
Св. Димитриј Αγ. Δημήτριος Св. Никола Αγ. Νικόλαος
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
„Св. Архангели“ Αγ. Ταξιάρχες
„Св. Пантелејмон“ Αγ. Παντελεήμων
„Св. Троица“ Αγ. Τριάδα
Успение на пресв. Богородица Κοιμήσεως Θεοτόκου „Св. Атанасиј“ (гробишна) Αγ. Αθανάσιος
Св. Илија Προφήτης Ηλίας
Св. Јован Претеча Надворешен Τιμίου Προδρόμου (Έξω Πρόδρομος)
Св. Мина Αγ. Μηνάς Св. Јован Претеча Внатрешен Τιμίου Προδρόμου (Μέσα Πρόδρομος)
Св. Благовештение Ευαγγελισμός Θεοτόκου Св. Јован Богослов Αγ. Θεολόγος
Аркудохор Αρκοχώρι „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
„Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
Хоропан Στενήμαχος „Св. Бессребреници“ Αγ. Ανάργυροι „Св. Трифун“ Αγ. Τρύφων
4. Гидско Αλεξάνδρειας Гида Αλεξάνδρεια „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου „Св. Атанасиј“ (гробишна) Αγ. Αθανάσιος
„Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
„Св. Александар“ Αγ. Αλέξανδρος
„Св. Кирил и Методиј“ Αγ. Κύριλλος & Μεθόδιος
Решани Βρυσάκι „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου
Триховишта Καμποχώρι „Св. Ѓорѓи и Св. Ерусалим“ Αγ. Γεώργιος και Αγ. Ιερουσαλήμ
Капсохор Καψοχώρι „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Димитриј“ (гробишна) Αγ. Δημήτριος
„Св. Фануриј“ Αγ. Φανούριος
Лутрос Λουτρός „Св. Константин и Елена“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη „Св. Рафаил“ Αγ. Ραφαήλ
„Св. Константин и Елена“ (гробишна) Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
Нихор Νεοχώρι „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Димитриј“ (гробишна) Αγ. Δημήτριος
Големо Нишел Νησέλι „Св. Јован Богослов“ Αγ. Ιωάννης Θεολόγος „Св. Јован Богослов“ (гробишна) Αγ. Ιωάννης Θεολόγος
Ниси Νησί „Св. Бессребреници“ Αγ. Ανάργυροι Св. Бессребреници“ (стар манастирски храм) Αγ. Ανάργυροι
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Шкинат Σχοινάς „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος
5. Камбаниско Καμπανίας Кулакија Χαλάστρα „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (гробишна) Αγ. Θεόδωροι
„Св. Атанасиј Кулакиски и Св. Јован Кулакиски“ Αγ. Αθανάσιος & Ιωάννης (Κουλακιώτες)
Св. Димитриј Αγ. Δημήτριος
„Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
Коњари Ανατολικό „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος „Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
„Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
„Св. Дух“ Αγ. Πνεύμα
„Св. Стилијан“ Αγ. Στυλιανός
Јунчии Κύμινα Св. Петар и Павле Αγ. Απόστολοι Πέτρος & Παύλος „Св. Нектариј“ Αγ. Νεκτάριος
„Св. Антониј“ Αγ. Αντώνιος
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
„Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου
Кангалич Βραχιά „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος
Нов Малград Νέα Μάλγαρα „Рождество на пресв. Богородица“ Γενέσεως Θεοτόκου „Св. Бессребреници“ Αγ. Ανάργυροι
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Крџалиево Άδενδρο „Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος „Св. Константин и Елена“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
„Св. Пантелејмон“ Αγ. Παντελεήμων
6. Меличко Μελίκης Мелик Μελίκη „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
„Св. Троица и Св. Апостол Тит“ Αγ. Τριάς – Απόστολου Τίτου
„Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
„Св. Недела“ Αγ. Κυριακή
Киркасии Αγία Τριάδα „Св. Јован Претеча“ Τίμιος Πρόδρομος „Св. Ирина Кападокиска“ Αγ. Ειρήνη Χρυσοβαλάντου
Св. Троица Αγ. Τριάς
Грисел Αγκαθιά „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
Кипсели Κυψέλη „Св. Ѓорѓи и Св. Петка“ Αγ. Γεώργιος – Αγ. Παρασκευή „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος
Неокастро Νεόκαστρο „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
„Св. Катерина“ Αγ. Αικατερίνη
Нов Продром Νέος Πρόδρομος „Преображение Господне“ Μεταμόρφωσης Σωτήρος
Стар Продром Παλαιός Πρόδρομος „Св. Апостоли“ Αγ. Απόστολοι „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
„Св. Петар и Павле“ Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου
Трихлево Τριλοφιά „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
7. Платско Πλατέος Плати Πλατύ „Рождество на пресв. Богородица“ Γενέσεως Θεοτόκου „Св. Арсениј Кападокиски“ Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου
Арахос Άραχος „Св. Константин и Елена и Св. Евтимиј“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη – Αγ. Ευθύμιος „Св. Константин и Елена“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
Клиди Κλειδί „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου „Живоносен Извор“ Ζωοδόχος Πηγή
„Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος
„Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
Корифи Κορυφή „Св, Петка и Св. Пантелејмон“ Αγ. Παρασκευή- Αγ. Παντελεήμων „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (гробишна) Αγ. Θεόδωροι
Мал Алабор Κυδωνιά „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή „Св. Пантелејмон“ Αγ. Παντελεήμων
Љановер Λιανοβέργι „Преображение Господне“ Μεταμόρφωση του Σωτήρος „Св. Атанасиј“ (гробишна) Αγ. Αθανάσιος
„Св. Анастасија“ Αγ. Αναστασία
Нихор Νεοχωρόπουλο „Св. Апостоли“ Αγ. Απόστολοι „Св. Јован Претеча“ (гробишна) Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος
Мало Нишел - Палихор Νησελούδι-Παλαιόχωρα „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св, Ана“ (Мало Нишел) Αγ. Αννα
„Св. Атанасиј“ (Палихор) Αγ. Αθανάσιος
Палеохори Παλαιοχώρι „Обезглавување на Св. Јован Претеча“ Αποκεφάλιση Τιμίου Προδρόμου „Рождество на Св. Јован Претеча“ Γενέσεως Τιμίου Προδρόμου
Чинар Фурнус Πλάτανος „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Голем Алабор Πρασινάδα „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Трикала Τρίκαλα „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Троица“ Αγ. Τριάς
„Св. Кузман Етолиски“ Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός
„Св. Ефрем Нов“ Αγ. Εφραίμ Νέας Μάκρης
8. Вештичко Ειρηνουπόλεως Вештица Αγγελοχώρι „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св. Рафаил, Никола и Ирина“ Αγ. Ραφαήλ, Νικόλαος & Ειρήνη
Ново Село Αρχάγγελος „Св. Архангели“ Αγ. Αρχάγγελοι „Св. Архангели“ (стар храм) Αγ. Αρχάγγελοι
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
Горно Жервохор Άνω Ζερβοχώρι „Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
Долно Жервохор Κάτω Ζερβοχώρι „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος Св. Никола“ (стар храм) Αγ. Νικόλαος
Копаново Κοπανός „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
„Сите Светители“ Αγ. Πάντες
„Св. Кузман Етолиски“ Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός
Миноштица Μονόσπιτα „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
Вештица Πολυπλάτανος „Св. Христофор“ Αγ. Χριστόφορος „Св. Христофор“ (стар храм) Αγ. Χριστόφορος
Долно Копаново Χαρίεσσα „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Рафаил“ (гробишна) Αγ. Ραφαήλ
„Живоносен Извор“ Ζωοδόχος Πηγή
9. Кавасилско Αντιγονιδών Кавасила Καβάσιλα Св. Димитриј Αγ. Δημήτριος
Пископи Επισκοπή „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου „Св. Катерина“ (гробишна) Αγ. Αικατερίνη
Ново Скилич Καλοχώρι „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου
Пожари Κεφαλοχώρι „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος Св. Димитриј“ (гробишна) Αγ. Δημήτριος
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
Шеразмен Ξεχασμένη „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος Св. Димитриј“ (ΧVΙΙΙ век) Αγ. Δημήτριος
Скилич Παλαιό Σκυλίτσι Св. Никола“ (гробишна) Αγ. Νικόλαος Св. Константин и Елена Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
Расоманик Ραψομανίκι „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Ставрос Σταυρός „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св. Петка“ (гробишна) Αγ. Παρασκευή
10. Апостол Павле Αποστόλου Παύλου Микрогуш Μακροχώρι „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св. Теодор“ Αγ. Θεόδωρος
„Св. Јован Претеча“ Τίμιος Πρόδρομος
Ѓавато Διαβατός „Св. Константин и Елена“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη „Св. Петар и Павле“ Αγ. Απόστολοι Πέτρος & Παύλος
Колура Κουλούρα „Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος „Св. Константин и Елена“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
„Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος
„Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
Нова Луковица Νέα Λυκόγιαννη „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος
Луковица Παλαιά Λυκόγιαννη „Св. Апостоли“ Αγ. Απόστολοι
Брањате Νέα Νικομήδεια „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
11. Кутлешко Βεργίνας Кутлеш Βεργίνα „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή „Св. Фотиј“ Αγ. Φώτιος
„Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου
„Св. Теодор“ Αγ. Θεόδωρος
„Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
Драчко Δάσκιο „Св. Троица“ Αγ. Τριάς „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
„Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
„Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου
Спорлита Ελαφίνα „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Метохи Μετόχι „Св. Пантелејмон“ Αγ. Παντελεήμων „Св. Константин и Елена“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη
Палатица Παλατίτσια „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου „Преображение Господне“ Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Св. Димитриј“ (XVI век) Αγ. Δημήτριος
Куково Πολυδένδρι „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Атанасиј“ (гробишна) Αγ. Αθανάσιος
„Св. Христофор“ Αγ. Χριστόφορος
Боштани Ριζώματα Успение на пресв. Богородица“ (XVII век) Κοιμήσεως Θεοτόκου „Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
„Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Сиќа Συκιά „Св. Јован Претеча“ Τίμιος Πρόδρομος „Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος (Βάτα)
Восово Σφηκιά „Св. Константин и Елена“ Αγ. Κωνσταντίνος & Ελένη „Св. Атанасиј“ (гробишна) Αγ. Αθανάσιος
„Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
„Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος
„Св. Апостоли“ Αγ. Απόστολοι
Братиништа Χαράδρα „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου „Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
12. Добра Δοβράς Јанчишта Αγ. Γεώργιος „Успение на пресв. Богородица“ Κοιμήσεως Θεοτόκου Св. Атанасиј Αγ. Αθανάσιος
„Св. Ѓорѓи“ Αγ. Γεώργιος
Света Марина Αγ. Μαρίνα „Св. Марина“ (нова) Αγ. Μαρίνα Св. Марина Αγ. Μαρίνα
Костемар Κωστοχώρι Св. Петар и Павле Αγ. Απόστολοι „Св. Јован Претеча“ Τίμιος Πρόδρομος
Св. Преображение Μεταμόρφωση του Σωτήρος
„Св. Илија“ Προφήτης Ηλίας
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
Туркохор Πατρίδα „Сретение Господне“ Υπαπαντή του Χριστού „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
„Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος
Јаворница Τρίλοφος „Св. Димитриј“ Αγ. Δημήτριος „Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
„Св. Трифун“ Αγ. Τρύφων
„Св. Атанасиј“ Αγ. Αθανάσιος
Чорново Φυτειά „Св. Никола“ Αγ. Νικόλαος Св. Атанас, Митрофан и Дионисиј Αγ. Αθανάσιος, Μητροφάνης & Διονύσιος
„Св. Петка“ Αγ. Παρασκευή
„Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ Αγ. Θεόδωροι
„Св. Модест“ Αγ. Μόδεστος
Манастири
Нас. место Грчки Манастир Грчки
Бер Βεροία Св. Јован Претеча Τιμίου Προδρόμου Βέροιας
Добра Δοβράς Успение на пресв. Богородица Παναγίας Δοβρά
Рахово Ράχη Рождество на пресв. Богородица Θεοτόκου Καλλίπετρας
Лутрос Λουτρός Св. Недела Αγίας Κυριακής Λουτρού
Негуш Νάουσα Св. Јован Претеча Надворешен Τιμίου Προδρόμου, Έξω Πρόδρομος
Палатица Παλατίτσια Сите Светители Αγίων Πάντων Παλατίτσιας
Кипсели Κυψέλη Св. Атанасиј Αγίου Αθανασίου Σφηνίσσης

Наводи уреди

 1. Pseudo-Hippolyte, Ejusdem Hippolyti de LXX Apostolis // Patrologia greca, X, col. 957–958.
 2. Архиепископ Димитрий (Самбикин). Собор св. 70-ти апостолов. – СПб.: Православный собеседник, 1906. – С. 3 т., 543–547.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 49. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-01-15. Посетено на 14 јануари 2017.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 51. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-01-15. Посетено на 14 јануари 2017.
 5. Constitutiones apostolicae 7, 46
 6. Mansi. Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio, t. III, coll. 39, 42.
 7. Mansi. Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio, t. III, coll. 140.
 8. Mansi. Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio, t. III, coll. 847, 930.
 9. Mansi. Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio, t. III, coll. 912, 977, 1070, 1083.
 10. Mansi. Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio, t. III, coll. 878, 927, 935, 938, 971.
 11. Mansi. Sacrorum conciliorum nova et amplissima collectio, t. III, coll. 194.
 12. Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 52. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-01-15. Посетено на 14 јануари 2017.
 13. Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 60. Посетено на 9 октомври 2014.
 14. Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 62. Посетено на 9 октомври 2014.
 15. Ζαχαριάδου, Ελισάβετ Α. (1996). Δέκα τουρκικά έγγραφα για την Μεγάλη Εκκλησία (1483-1567). Αθήνα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών. стр. 125. ISBN 960-7094-69-7.
 16. Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 63. Посетено на 9 октомври 2014.
 17. Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 57. Посетено на 24 ноември 2013 г. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 18. Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 58. Посетено на 24 ноември 2013 г. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 19. Βουδούρη, Αθανασίου Γ (2008). Επισκοπική προσωπογραφία της μητροπόλεως Βέροιας και Ναούσης κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας (1430-1912) (PDF). Θεσσαλονίκη. стр. 48. Посетено на 24 ноември 2013 г. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 20. „Βυζαντινοί Χρόνοι“. www.alexandria.gr. Посетено на 13 јули 2013.
 21. Βουδούρης, Αθανάσιος Γ (2010). Η επισκοπή Καμπανίας κατά την περίοδο της προσωρινής υπαγωγής της στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (1876-1883), in: Μελετήματα Ημαθίας, Έτος Α΄, Τόμος 1ος (2009). Βέροια. стр. 437. Посетено на 18 март 2016.
 22. Leake, W.M. Travels in Northern Greece. London, 1835, р. 259.
 23. Βουδούρης, Αθανάσιος Γ (2010). Η επισκοπή Καμπανίας κατά την περίοδο της προσωρινής υπαγωγής της στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (1876-1883), in: Μελετήματα Ημαθίας, Έτος Α΄, Τόμος 1ος (2009). Βέροια. стр. 438. Посетено на 18 март 2016.
 24. Βουδούρης, Αθανάσιος Γ (2010). Η επισκοπή Καμπανίας κατά την περίοδο της προσωρινής υπαγωγής της στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (1876-1883), in: Μελετήματα Ημαθίας, Έτος Α΄, Τόμος 1ος (2009). Βέροια. стр. 443. Посетено на 18 март 2016.
 25. Κουκουρίκης, Κωνσταντίνος, Πηνελόπη Ευαγγέλου (2008). „Ένα Μακεδονικό σπίτι 105 ετών“. Посетено на 12 јули 2013.
 26. 26,0 26,1 26,2 Βουδούρης, Αθανάσιος Γ (2010). Η επισκοπή Καμπανίας κατά την περίοδο της προσωρινής υπαγωγής της στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης (1876-1883), in: Μελετήματα Ημαθίας, Έτος Α΄, Τόμος 1ος (2009). Βέροια. стр. 439. Посетено на 18 март 2016.
 27. 27,0 27,1 27,2 27,3 27,4 27,5 27,6 27,7 27,8 Γαρίτσης, Κωνσταντίνος, Εἰσαγωγή, ἐπιμέλεια, ἔκδοση (2009). Ἡ Κουλιακιὰ (Χαλάστρα Θεσσαλονίκης) Τεκμήρια τοπικῆς ἱστορίας τῆς περιόδου 1869 ‐ 1934 ἀπὸ ἀνέκδοτο χειρόγραφο τοῦ δασκάλου Ἀθανασίου Κράββα. Ἀθήνα. стр. 17. ISBN 978‐960‐931265‐3 Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help). Архивирано од изворникот на 2014-09-15. Посетено на 5 септември 2014.
 28. „Επισκοπή Καμπανίας“. Προσωπική ιστοσελίδα του Μάρκου Μάρκου. Посетено на 13 април 2018.
 29. Le Quien, Michaelis (MDCCXL). Oriens christianus in quatuor Patriarchatus digestus. Parisiis: Ex Typographia Regia. стр. 91–92. Посетено на 16 октомври 2015. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help)
 30. „Ενορίες“. Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Посетено на 12 октомври 2014.

Надворешни врски уреди