Цариградска патријаршија


Цариградска патријаршија позната и како Вселенска патријаршија (грчки: Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον Κωνσταντινουπόλεως, Oikoumenikòn Patriarcheîon Kōnstantinoupóleōs; турски: Rum Ortodoks Patrikhanesiе [1][2]) — една од четиринаесетте автокефални православни цркви, со седиште во Истанбул, Турција. На нејзино чело стои Вселенски Патријарх, кој има статус на "прв меѓу еднаквите" од останатите православни епископи во светот.

Вселенска Патријаршија
Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον Κωνσταντινουπόλεως
Coat of Arms of the Ecumenical Patriarchate Constantinople (St. George's Cathedral, Istanbul).svg
Основач Апостол Андреја
Независност 330 година
Признавање православие
Поглавар Архиепископ Цариградски - Новиот Рим и Вселенски патријарјх
Седиште Цариград (денешен Истанбул)
Територија Цариград, поголем дел од Турција, Света Гора, Крит, Кореја, дел од Егејска Македонија, Додеканез,
Власт
Јазик грчки, англиски, француски, Корејски, турски
Верници
Портал http://www.ec-patr.org/

Моментален патријарх и духовен водач[3] на околу 300 милиони православни христијани во светот[4] е Вартоломеј I.

Создадена е откако е расцепена Римското Царство (395 г.) на чело со епископ, а од 451 г. од патријарх. Во 596 година патријархот се прогласува за Вселенски патријарх.

После паѓањето на Цариград под османска власт (1453 г.) на цариградскиот патријарх му е дадено правото да биде духовен водич на сите источни (словенски) христијани во пределите на империјата.

Во првите векови на османското владеење, Цариградската Патријаршија игра улога на потпомагач на црковното и училишното дело во Османлиското Царство и противдејствува на некои од обидите на исламот за потурчување на одделни региони на Балканот.

Од XVIII век и почетокот на XIX век таа започнува да се претставува како грчка, со што се стреми кон грцизирање на негрчкото христијанско население во империјата.

Цариградската Патриаршија ја претставува црковна и училишна дејност во Македонија и Одринско, кои после Берлинскиот договор од 1878 г. одново се под османската власт. Таа ги поткрепува и грчките и српските области, но не ја признава автокефалноста на бугарската црква.

НаводиУреди

  1. Ortaylı, İlber (2003). "Osmanlı Barışı", p. 14. ISBN 975-6571-50-0.
  2. In Turkey it is also referred to unofficially as Fener Rum Patrikhanesi, "Greek Patriarchate of the Phanar"
  3. „In Moscow, Orthodox Christian churches draw closer“. Reuters. May 25, 2010. Посетено на 11 July 2010.
  4. „The Patriarch Bartholomew“. 60 Minutes. CBS. 20 December 2009. Архивирано од изворникот на 2013-11-04. Посетено на 11 January 2010.