Солунско Поле

голема рамница во Егејска Македонија

Солунско Поле (грчки: Ο κάμπος της Θεσσαλονίκης, О кампос тис Тесалоникис) — најголемата рамница во Егејска Македонија (и воопшто, цела Македонија) и една од најголемите во Грција.

Солунското Поле (продолжува лево вон картата) и Солунскиот Залив.

Сместено е во средиштето на Егејска Македонија и е оградено на југ од Солунскиот Залив, на запад од планината Каракамен (Вермио), на север од планината Пајак (Пајко), а од исток од планините Круша (Крусија) и Хортач (Хортијатис).

Низ Солунското Поле течат неколку важни реки: Бистрица (Алијакмонас), Колудеј (Лудијас), Вардар (Аксиос) и Галик (Галикос).[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Γκλαβέρης, Θεόδωρος Αθ., “Ο κάμπος της Θεσσαλονίκης”, Θεσσαλονίκη, 1998.