Темплуммакедонска издавачка куќа, која објавува проза, поезија, монографии и есеи од македонски и странски автори и го издава списанието „Маргина“. Исто така, оваа куќа ја доделува наградата „Новите!“.

Седиште и менаџментУреди

Издавачката куќа „Темплум„ се наоѓа во Скопје, при што седиштето се менувало на повеќе адреси: најпрвин се наоѓало на ул. Александар Мартулков бр. 13, потоа на ул. Илинденска бр. 38, па на бул. Климент Охридски бр. 15 и потоа, повторно на ул. Александар Мартулков бр. 13. Главен и одговорен уредник на „Темплум“ е Никола Гелевски, а уредник е Иван Шопов, кој на тоа место дошол во 2013 година, заменувајќи го Владимир Јанковски. За графичкото уредување и дизајнот на изданијата на „Темплум“ биле задолжени фирмите „Точка“ и „Кома“.

Издавачка дејностУреди

Библиотека „Влијанија“Уреди

Во рамките на библиотеката „Влијанија“ се објавени следниве книги:

Библиотека „Окно“Уреди

Библиотека „Цепки“Уреди

Библиотека „Во пет кај вртелешките“Уреди

 • Кетрин Кејв/Крис Ридел, Нешто друго[2]

Библиотека „20/21 век“Уреди

Библиотека „Катапулт“Уреди

Библиотека „Квир сквер“Уреди

Библиотека „Модерна МакедонијаУреди

Едиција „Градот“Уреди

 • 13 автори, „Неред и гротеска - разговори и сатири за Ск 2014“
 • 14 автори, „Крадат град! - зборник текстови“
 • Никола Гелевски, „Архитортура & гробализација! - текстови за градот“
 • Богдан Богдановиќ, „Градот и иднината“
 • Небојша Јаконов, „Столб на куќата што се урива“
 • Никола Гелевски, „Фасадата ги јаде темелите - текстови за градот“[12]

Едиција „Друга приказна“Уреди

Библиотека „Магма“Уреди

Во рамките на библиотеката „Магма“ се објавени следниве книги:[1][2][15][16][17][18]

Други изданијаУреди

ВеснициУреди

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 Темплум, Каталог на изданија 2009.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Темплум, Каталог на изданија 2006.
 3. Гери Ларон, Галерија на откачената страна # 2, Скопје: Темплум, 2005.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Темплум, Каталог 2014.
 5. Дозгулумпус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 6. Ненад Јолдески Wezdensky, Штамата на Енхалон (Мемоари), Темплум, Скопје, 2009.
 7. Иван Шопов, Азбука и залутани записи, Темплум, Скопје, 2010.
 8. Хигсов Бозон, Педерски Катахрезис, Темплум, Скопје, 2011.
 9. Жанета Станоевска, Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази, Темплум, Скопје, 2011.
 10. Дејан Мирчески, Кристалните јами на пропаста, Темплум, Скопје, 2012.
 11. Роберт Алаѓозовски, „Меѓу фатумот и рутината“, Економија и бизнис, година 18, број 225, март 2017, стр. 101-102.
 12. Никола Гелевски, Фасадата ги јаде темелите - текстови за градот. Скопје: Темплум, март 2012.
 13. Пандалф Вулкански, Текстилна поема. Темплум: Скопје, 2017.
 14. Летаат приказни. Скопје: Темплум, 2019.
 15. Ненад Јолдески, Секој со своето езеро, Темплум, Скопје, 2012, стр. 91-93.
 16. Горан Петревски, Одбрани трудови, Темплум, Скопје, 2014.
 17. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016.
 18. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017.

Надворешни врскиУреди