Пат околу светот во 20 раскази

Пат околу светот во 20 раскази: Антологија на светскиот расказ — збирка раскази од повеќе странски автори, во издание на „Темплум“, објавена во 2011 година како 98 книга во рамките на едицијата „Магма“. Приредувач на книгата е Владимир Јанковски.

Технички одлики уреди

Збирката е печатена во мал формат (20 сантиметри), во мек повез и има 390 страници. Книгата е каталогизирана во Националната и универзитетска библиотека Св. „Климент Охридски“ - Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-608-4658-04-7. Графичкото уредување и дизајн е дело на фирмата „Кома“. На предната корица е наоѓа слика на Хорге Сантос (Jorge Santos), додека на задната корица е даден кус осврт врз книгата и попис на застапените автори. Книгата е објавена со финансиска поддршка на Министерството за култура на Република Македонија.[1]

Содржина уреди

Збирката „Пат околу светот во 20 раскази“ содржи 20 раскази, а покрај нив, на крајот од книгата е дадена куса биографија на авторите и попис на книгите објавени во едицијата „Магма“. Во збирката се застапени следниве раскази:[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Владимир Јанковски (уредник), Пат околу светот во 20 раскази: Антологија на светскиот расказ, Темплум, Скопје, 2011.