Графика (γραφω; пишувам, гребам) е една од ликовните дисциплини. Нејзините основни изразни средства се: линијата, површина, густината на бојата. Главниот и основен принцип во графиката е балансот помеѓу црното и белото. Графиката може да биде и во боја, но сепак, акцентот не е во колоритот како во сликарството. Изразните мотиви и претстави во графиката се со истиот опсег и содржина како и во останатите ликовни техники.

Албрехт Дирер (1471—1521), Адам и Ева, бакрорез 1504.

Историја

уреди

Почетоците на графиката датираат уште од палеолитот забележани во првобитните живеалишта - пештерите.

Вистински процут на графиката во Европа доживува во средниот век. Најзначајните графички уметнички дела се откриваат во творештвото на: Албрехт Дирер, Петер Паул Рубенс, Рембрант Херменсон ван Рајн, а подоцна кај Франциско Хосе де Гоја, Оноре Домје, Анри де Тулуз-Лотрек, Винсент ван Гог, Пабло Пикасо. Денес, графиката е меѓу позначајните ликовни медиуми, која по постапката и начинот на реализацијата се развива во најразлични изразни и технолошки форми.

На Исток, особено во Кина и Јапонија графиката има многу подолга традиција. Првите печатени дела во Кина датираат од крајот на 2 век. Изработката на графиката во овие две земји е донесена до совршенство, особено со педантноста, студиозноста, прецизноста и сложената занаетчиска постапка која обединува и печатење на графики во боја.

Видови на графики

уреди

Поделбата на графиките, зависи од начинот на нивното печатење како и техниката и технологијата за нејзиното реализирање. Во суштина постојат три методи за реализација на графичкото дело:

Техника на висок печат

уреди

Оваа техника на висок печат е обработка на плочата - матрицата на која што линиите и формите што сакаме да ги втиснеме на хартијата се на површината од матрицата а оние што не треба да бидат отпечатени, втиснати се под површината на матрицата.

Техника на длабок печат

уреди

Оваа техника подразбира - цртежот што сакаме да го втиснеме на хартијата од матрицата да се врежува во плочата. При печатењето, површината на плочата останува чиста и без боја, а врежаните линии и форми се исполнети со боја која потоа се втиснува на хартијата. За графички подлоги, матрици, вообичаено се користат плочи од бакар, цинк, алуминиум, плексиглас. Цртежите се внесуваат на два начина: механички или хемиски.

Техника на рамен печат

уреди

Техниката на рамен печат подразбира печатење на цртежот и формите преку рамна плоча.

Галерија

уреди
 
Графика изработена во акватинта Жан Батист Ле Пренс, Крошна (1769)
 
Франциско Гоја, Од циклусот „Ужасите на војната“ (1810-1815)

Литература

уреди
 • Матко Паиќ, „Пристап кон ликовното дело“, Загреб, 1968
 • „Графики мал формат и останати техники“ - Клер Хено, 10 Порт Ројал[15].

Надворешни врски

уреди
 1. Woodcut in Art
 2. What is a Linocut
 3. bakrorez
 4. Mezzotinta
 5. „SUHA IGLA“. Архивирано од изворникот на 2019-09-28. Посетено на 2019-10-01.
 6. bakropis
 7. Ofort ja akvatinta
 8. „graficke-tehnike“. Архивирано од изворникот на 2019-09-17. Посетено на 2019-10-01.
 9. Резерваж
 10. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2019-09-28. Посетено на 2019-10-01.
 11. Les techniques de l'estampe
 12. Hectographs
 13. Screen Printing
 14. What is Photolithography
 15. „Estampes“ (PDF). Архивирано од изворникот на 2016-06-01. Посетено на 2019-10-01.