Ѓорѓи Крстевски (писател)

За други значења видете на појаснителната страница за Ѓорѓи Крстевски

Ѓорѓи Крстевски (1981, Скопје, Македонија) — македонски писател.

Животопис

уреди

Ѓорѓи Крстевски е роден во 1981 година, во Скопје. Дипломирал руски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје.[1] [2]

Творештво

уреди

Крстевски пишува кратки раскази, поезија и афоризми. Тој е автор на две самостојни збирка раскази: „Обични и необични приказни“ (Темплум, 2011) и „Другата страна“ (Бегемот, 2019), а претходно, во 2005 година, заедно со уште двајца автори, ја објавил збирката кратки раскази „Не сакам да ви кажам ништо“. Исто така, неговите раскази се застапени во антологиите „Тешка ноќ“ (антологија на современиот македонски фантастичен расказ) и „Ветрот носи убаво време“ (антологија на најмладата македонска поезија и проза), во зборникот „Креативни точки“, како и на интернет. Покрај тоа, неговите творби се објавени во списанието „Современост“. Учествувал на повеќе македонски конкурси за кратки раскази на кои освоил неколку награди. Покрај со пишување, Крстевски активно се занимава со преведување од руски, англиски, српски и хрватски јазик при што превел околу 30 книги.[1] [3] [4] Три негови кратки раскази се застапени во антологијата на македонскиот краток расказ, „Џинџуџе во земјата на афионите“ (Темплум, 2022).[5]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Ѓорѓи Крстевски, Обични и необични приказни, Скопје: Темплум, 2011.
  2. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019.
  3. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019.
  4. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 364.
  5. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 265-268.