Џинџуџе во земјата на афионите

„Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ“ — збирка раскази од повеќе македонски писатели, објавена во 2022 година од издавачката куќа Темплум, како 135. книга во библиотеката „Магма“. Приредувачи на книгата се Никола Гелевски и Владимир Мартиновски, а автор на цртежите е Перо Георгиев. Книгата била испечатена во печатницата Винсент, во тираж од 500 примероци, а нејзиното издавање било финансиски поддржано од македонското министерство за култура.[1]

Содржина уреди

Книгата содржи 219 кратки раскази од 73 македонски писатели:[2]

Наводи уреди

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022.
  2. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022.