Список на држави и територии во Европа

список на статии на Викимедија

Списокот подолу ги вклучува сите единици кои спаѓаат дури и делумно под некоја од различните дефиниции за Европа, географска и политичка. Педесет суверени држави се изброени со територија во Европа и/или членство во меѓународните европски организации, шест држави со делумно признавање и осум области кои не се дел од интегралните делови на европскиет држави или имаат специјален политички статус.

Position of Europe on the world globe

Дефиниција за Европа Уреди

Поделбата помеѓу Азија и Европа е оспорувана, но најчесто се користи следнава дефиниција, границата се протега долж планините Урал,[1] реката Урал и Каспиското Езеро на исток,[2] планините Кавказ[3] и Црното Море, со неговите протеци, Босфор и Дарданели, на југ.[4][5][5] Заснована на оваа поделба, Азербејџан, Грузија, Казахстан, Русија и Турција имаа територии и во Европа и во Азија.

Островот Кипар во Југозападна Азија е близок до Мала Азија и е на Анатолиската плоча[6], но често се смета за дел од Европа како моментален член на Европската Унија (ЕУ). Ерменија е целосно во Југозападна Азија, но е член на некои европски организации.[7]

Иако Средоземното Море обезбедува почиста поделба помеѓу Африка и Европа, некои традиционални европски острови, како што се Сицилија и Малта се наоѓаат на африканската континентална плоча.[8] Островот Исланд е дел од Северноатлантската област, делејќи ја европската и северноамериканската плоча.[9]

Некои територии географски надвор од Европа имаат силни врски со европски земји. Гренланд има социополитички врски со Европа и е дел од Кралството Данска, но е групирано во континентот на Северна Америка.[10]

Други територии се дел од европските држави, но се географски сместени на други континенти, како што се француските прекуокеански департмани,[11] шпанските градови Сеута и Мелиља на африканскиот брег,[12] и териториите на холандските Антили Бонер, Саба и Свети Евстахиј.[13]

Суверени држави Уреди

Суверена држава е политичко здружување со делотворен суверенитет врз населението за кои донесува одлуки од национален интерес.[14] Според конвенцијата од Монтевидео, државата мора да има постојано население, дефинирана територија, влада и капацитет да има односи со други држави.[15]

Признаени суверени држави Уреди

Постојат 50 меѓународно признати суверени држави со територија, која се наоѓа во честата дефиниција на Европа и/или членство во меѓународни европски организации, од кои 44 имаат главен град во рамките на Европа. Сите, освен Ватикан се членови на Обединетите нации (ОН),[16] и сите освен Белорусија, Казахстан и Ватикан се членови на Советот на Европа.[17] Од 2007, 27 од овие држави се исто така и земји-членки на ЕУ, што значи дека се високо интегрирани во Европа и ја делат нивната сувереност со ЕУ институциите.

Секоја запишана држава на списокот има карта со неговата локација во Европа. Територијата во Европа е покажана во темнозелена; територијата негеографски во Европа е покажана во светлозелена. Посветлата зелена боја ги претставува државите на ЕУ и е покажана на картите на сите територии во рамките на ЕУ.

* = Членка на ЕУ[18]
Знаме Карта Кратко и службено име
[19][20][21]
Домашно кратко и службено име
[19][20]
Главен град
[21][22][23]
Население
[a][24]
Површина
[a][25]
 
 
Албанија

Република Албанија
албански: Shqipëri / Shqipëria — Republika e Shqipërisë Тирана

албански: Tiranë
2.994.667 28,748 km2 (11,100 ми)
 
 
Андора

Кнежевство Андора
каталонски: Andorra — Principat d'Andorra Андора ла Веља

каталонски: Andora la Vella
84.825 468 km2 (181 ми)
 
 
border‎
Ерменија[b]

Република Ерменија
ерменски: Հայաստան — Հայաստանի Հանրապետությու (Hayastan — Hayastani Hanrapetut'yun) Ереван

ерменски: Երևան (Yerevan)
2.967.975 29,743 km2 (11,484 ми)
 
 
Австрија*

Република Австрија
германски: Österreich — Republik Österreich Виена

германски: Wien
8.217.280 83,871 km2 (32,383 ми)
 
 
Азербејџан[b]

Република Азербејџан
азерски: Azǝrbaycan — Azǝrbaycan Respublikası Баку

азерски: Bakı
9.164.600 86,600 km2 (33,436 ми)
 
 
Белорусија

Република Белорусија
белоруски: Беларусь — Рэспубліка Беларусь

руски: Беларусь — Республика Беларусь (Bielarus' — Respublika Belaruś)
Минск

белоруски: Мінск (Minsk)
9.577.552 207,600 km2 (80,155 ми)
 
 
Белгија*

Кралство Белгија
германски: Belgien — Königreich Belgien

француски: Belgique — Royaume de Belgique

холандски: België — Koninkrijk België
Брисел

германски: Brüssel

француски: Bruxelles

холандски: Brussel
10.431.477 30,528 km2 (11,787 ми)
 
 
Босна и Херцеговина босански, хрватски, српска латиница: Bosna i Hercegovina

босански, српска кирилица: Босна и Херцеговина
Сараево

босански, хрватски, српска латиница: Sarajevo

босански, српска кирилица: Сарајево
4.622.163 51,197 km2 (19,767 ми)
 
 
Бугарија*

Република Бугарија
бугарски: България — Република България (Bǎlgarija — Republika Bǎlgarija) Софија

бугарски: София (Sofia)
7.093.635 110,879 km2 (42,811 ми)
 
 
Хрватска

Република Хрватска
хрватски: Hrvatska — Republika Hrvatska Загреб

хрватски: Zagreb
4.483.804 56,594 km2 (21,851 ми)
 
 
Кипар*[c]

Република Кипар
грчки: Κύπρος — Κυπριακή Δημοκρατία (Kýpros — Kypriakí Dimokratí)

турски: Kıbrıs — Kıbrıs Cumhuriyeti
Никозија

грчки: Λευκωσία (Lefkosia)

турски: Lefkoşa
1.120.489 9,251 km2 (3,572 ми)
 
 
Чешка* чешки: Česko — Česká republika Прага

чешки: Praha
10.190.213 78,867 km2 (30,451 ми)
 
 
Данска*[f]

Кралство Данска
дански: Danmark — Kongeriget Danmark Копенхаген

дански: København
5.529.888 43,094 km2 (16,639 ми)
 
 
Естонија*

Република Естонија
естонски: Eesti — Eesti Vabariik Талин

естонски: Tallinn
1.282.963 45,228 km2 (17,463 ми)
 
 
Финска*

Република Финска
фински: Suomi — Suomen tasavalta

шведски: Finland — Republiken Finland
Хелсинки

фински: Helsinki

шведски: Helsingfors
5.259.250 338,145 km2 (130,559 ми)
 
 
Франција*

Француска Република
француски: France — République française Париз

француски: Paris
65.312.249 643,427 km2 (248,429 ми)
 
 
Грузија[b] грузиски: საქართველო (Sak'art'velo) Тбилиси / Т‘билиси

грузиски: თბილისი (T'bilisi)
4.585.874 69,700 km2 (26,911 ми)
 
 
Германија*

Сојузна Република Германија
германски: Deutschland — Bundesrepublik Deutschland Берлин

германски: Berlin
81.471.834 357,022 km2 (137,847 ми)
 
 
Грција*

Хеленска Република
грчки: Ελλάς — Ελληνική Δημοκρατία (Ellás — Elliniki Dimokratia) Атина

грчки: Αθήνα (Athína)
10.760.136 131,957 km2 (50,949 ми)
 
 
Унгарија*

Република Унгарија
унгарски: Magyarország — Magyar Köztársaság Будимпешта

унгарски: Budapest
9.976.062 93,028 km2 (35,918 ми)
 
 
Исланд

Република Исланд
исландски: Ísland — Lýðveldið Ísland Рејкјавик

исландски: Reykjavík
311.058 103,000 km2 (39,769 ми)
 
 
Ирска*[d][26] англиски: Ireland

ирски: Éire
Даблин

англиски: Dublin

ирски: Baile Átha Cliath
4.670.976 70,273 km2 (27,133 ми)
 
 
Италија*

Италијанска Република
италијански: Italia — Repubblica Italiana Рим

италијански: Roma
61.016.804 301,340 km2 (116,348 ми)
 
 
Казахстан[e]

Република Казахстан
казашки: Қазақстан — Қазақстан Республикасы (Qazaqstan — Qazaqstan Respūblīkasy)

руски: Казахстан — Республика Казахстан (Kazahstan — Respublika Kazahstan)
Нур-Султан

казашки: Нұр-Сұлтан

руски: Нур-Султан (Nur-Sultan)
15.522.373 2,724,900 km2 (1,052,090 ми)
 
 
Летонија*

Република Летонија
латвиски: Latvija — Latvijas Republika Рига

латвиски: Rīga
2.204.708 64,589 km2 (24,938 ми)
 
 
Лихтенштајн

Кнежевство Лихтенштајн
германски: Liechtenstein — Fürstentum Liechtenstein Вадуц

германски: Vaduz
35.236 160 km2 (62 ми)
 
 
Литванија*

Република Литванија
литвански: Lietuva — Lietuvos Respublika Вилниус

литвански: Vilnius
3.535.547 65,300 km2 (25,212 ми)
 
 
Луксембург*

Големо Војводство Луксембург
германски: Luxemburg — Großherzogtum Luxemburg

француски: Luxembourg — Grand-Duché de Luxembourg

луксембуршки: Lëtzebuerg
Луксембург

германски: Luxemburg

француски: Luxembourg

луксембуршки: Lëtzebuerg
503.302 2,586 km2 (998 ми)
 
 
Македонија

Република Македонија
македонски: Македонија — Република Македонија (Makedonija — Republika Makedonija) Скопје

македонски: Скопје (Skopje)
2.077.328 25,713 km2 (9,928 ми)
 
 
Малта*

Република Малта
англиски: Malta — Republic of Malta

малтешки: Malta — Repubblika ta' Malta
Валета

англиски: Valletta

малтешки: Valletta
408.333 316 km2 (122 ми)
 
 
Молдавија

Република Молдавија
романски: Moldova — Republica Moldova Кишинев

романски: Chişinău
4.314.377 33,851 km2 (13,070 ми)
 
 
Монако

Кнежевство Монако
француски: Monaco — Principauté de Monaco Монако

француски: Monaco
30.539 2 km2 (0.8 ми)
 
 
Црна Гора српски: Црна Гора (Crna Gora) Подгорица

српски: Подгорица (Podgorica)
661.807 13,812 km2 (5,333 ми)
 
 
Холандија*[f][g][13]

Кралство Холандија
холандски: Nederland — Koninkrijk der Nederlanden Амстердам (главен град)

Хаг (седиште на владата)

холандски: Amsterdam

холандски: 's-Gravenhage / Den Haag
16.847.007 41,543 km2 (16,040 ми)
 
 
Норвешка

Кралство Норвешка
букмол: Norge — Kongeriket Norge

новонорвешки: Noreg — Kongeriket Noreg
Осло

букмол: Oslo
4.691.849 323,802 km2 (125,021 ми)
 
 
Полска*

Република Полска
полски: Polska — Rzeczpospolita Polska Варшава

полски: Warszawa
38.441.588 312,685 km2 (120,728 ми)
 
 
Португалија*

Португалска Република
португалски: Portugal — República Portuguesa Лисабон

португалски: Lisboa
10.760.305 92,090 km2 (35,556 ми)
 
 
Романија* романски: România Букурешт

романски: Bucureşti
21.904.551 238,391 km2 (92,043 ми)
 
 
Русија[e]

Руска Федерација
руски: Росси́я — Российская Федерация (Rossija — Rossijskaja Federacija) Москва

руски: Москва (Moskva)
138.739.892 17,098,242 km2 (6,601,668 ми)
 
 
Сан Марино

Република Сан Марино
италијански: San Marino — Repubblica di San Marino Сан Марино

италијански: San Marino
31.817 61 km2 (24 ми)
 
 
Србија

Република Србија
српски: Србија — Република Србија (Srbija — Republika Srbija) Белград

српски: Београд (Beograd)
7.310.555 88,361 km2 (34,116 ми)
 
 
Словачка*

Словачка Република
словачки: Slovensko — Slovenská republika Братислава

словачки: Bratislava
5.477.038 49,035 km2 (18,933 ми)
 
 
Словенија*

Република Словенија
словенечки: Slovenija — Republika Slovenija Љубљана

словенечки: Ljubljana
2.000.092 20,273 km2 (7,827 ми)
 
 
Шпанија*

Кралство Шпанија
шпански: España — Reino de España Мадрид

шпански: Madrid
46.754.784 505,370 km2 (195,124 ми)
 
 
Шведска*

Кралство Шведска
шведски: Sverige — Konungariket Sverige Стокхолм

шведски: Stockholm
9.088.728 450,295 km2 (173,860 ми)
 
 
Швајцарија

Швајцарска Конфедерација
германски: Schweiz — Schweizerische Eidgenossenschaft

француски: Suisse — Confédération Suisse

италијански: Svizzera — Confederazione Svizzera

реторомански: Svizra — Confederaziun svizra
Берн

германски: Bern

француски: Berne

италијански: Berna
7.639.961 41,277 km2 (15,937 ми)
 
 
Турција[e]

Република Турција
турски: Türkiye — Türkiye Cumhuriyeti Анкара

турски: Ankara
78.785.548 783,562 km2 (302,535 ми)
 
 
Украина украински: Украïна (Ukraina) Киев

украински: Київ (Kyiv)
45.134.707 603,550 km2 (233,032 ми)
 
 
Обединето Кралство*[h]

Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска
англиски: United Kingdom — United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Лондон

англиски: London
62.698.362 243,610 km2 (94,058 ми)
 
 
Ватикан

Држава Ватикан


Света Столица
италијански: Città del Vaticano — Stato della Città del Vaticano

латински: Santa Sede — Status Civitatis Vaticanæ[27]
Ватикан

италијански: Città del Vaticano
832 0.44 km2 (0.17 ми)

Делумно признаени суверени држави Уреди

Следниве шест држави имаат делумно дипломатски признавање од една или повеќе земји-членки на ОН (и затоа се дефинирани како држави од уставната теорија на државотворноста) или немаат дипломатско признавање од некоја земја-членка на ОН, но се дефинирани како држави од декларативната теорија за државотворност и се признаени од една или повеќе нечленки на ОН. Ниедна не е член на ОН, Советот на Европа или ЕУ.

Знаме Карта Кратко и службено име Статус Домашно кратко и службено име Главен град Население[a] Површина[a]
 
 
Абхазија[b]

Република Абхазија
Именувана и како автономна република на Грузија. Признаена од шест земји-членки на ОН. апхаски: Аҧсны (Apsny)

руски: Абха́зия (Abhazia)
Сухуми

апхаски: Аҟəа (Akwa)

руски: Сухуми
250.000 [28] 8,660 km2 (3,344 ми)[29]
 
 
Косово

Република Косово[19]
Именувано и како автомна покраина на Србија. Признаена од 86 земји-членки на ОН албански: Kosova / Kosovë — Republika e Kosovës

српски: Косово — Република Косово (Kosovo — Republika Kosovo)
Приштина[22]

албански: Prishtina, Prishtinë

српски: Приштина (Priština)
1.825.632[24] 10,887 km2 (4,203 ми)[25]
 
 
Нагорно-Карабах[b]

Република Нагорно-Карабах
Именуван и како дел од Азербејџан. Признаена единствено од 3 не земји-членки на ОН. ерменски: Լեռնային Ղարաբաղ — Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն (Lernayin Gharabaghi — Lernayin Gharabaghi Hanrapetut’yun)[30] Степанакерт

ерменски: Ստեփանակերտ (Khankendi)
141.400[31] 7,000 km2 (2,703 ми)[32]
 
 
Северен Кипар[c]

Турска Република Северен Кипар
Именувана и како дел од Република Кипар. Признаен единствено од Турција. турски: Kuzey Kıbrıs — Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Никозија

турски: Lefkoşa
285.356[33] 3,355 km2 (1,295 ми)[25]
 
 
Приднестровие

Приднестровска Молдовска Република
Именувана и како територијална единица на Молдавија. Признаена единствено од 3 не земји-членки на ОН. молдавски: Нистрянэ — Република Молдовеняскэ Нистрянэ (Transnistria — Republica Moldovenească Nistreană)

руски: Приднестрóвье — Приднестрóвская Молдáвская Респýблика (Pridnestrov'ye — Pridnestrovskaya Moldavskaya Respublika)

украински: Придністрóв'я — Придністровська Молдавська Республіка (Prydnistrov'ya — Pridnistrovs'ka Moldavs'ka Respublika)
Тираспол

молдавски: Тираспол

руски: Тирáсполь

украински: Тирáсполь
530.000[34] 3,500 km2 (1,351 ми)[35]
 
 
Јужна Осетија[b]

Република Јужна Осетија
Именувана и како дел на Грузија. Признаена е од 5 земји-членки на ОН. осетски: Хуссар Ирыстон — Республикæ Хуссар Ирыстон (Khussar Iryston — Respublikæ Khussar Iryston)

руски: Южная Осетия — Республика Южная Осетия (Yuzhnaya Osetiya — Respublika Yuzhnaya Osetiya)
Цхинвали

осетски: Цхинвал or Чъреба (Chreba)
70.000[36] 3,900 km2 (1,506 ми)[37]

Зависни територии Уреди

Следниве шест европски единици се зависни територии.[38]

* = Дел од ЕУ, иако имаат специјални договори
Знаме Карта Кратко и службено име[19][21] Правен статус Домашно кратко и службено име Главен град[22] Население[24] Површина[25]
 
 
Акротири и Декелија [c]

Суверени војни бази Акротири и Декелија
Британска прекуморска територија англиски: Akrotiri and Dhekelia — Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia Епископи

англиски: Episkopi Cantonment
15.700 254 km2 (98 ми)
 
 
Фарски Острови Уставна држава на Кралството Данска фарски: Føroyar

дански: Færøerne
Торсхавн

фарски: Tórshavn

дански: Thorshavn
49.267 1,393 km2 (538 ми)
 
 
Гибралтар*[39] Британска прекуморска територија англиски: Gibraltar Гибралтар

англиски: Gibraltar
28.956 6.5 km2 (2.5 ми)
 
 
Гернзи[h]

Бејливик Гернзи
Кралски посед на Круната во корист на Обединетото Кралство англиски: Guernsey — Bailiwick of Guernsey

француски: Guernesey — Bailliage de Guernesey

Guernésiais: Guernesey — Bailliage de Guernesey
Свети Петар Порт

англиски: Saint Peter Port

француски: Saint Pierre Port

Guernésiais: Saint Pierre Port
65.068 78 km2 (30 ми)
 
 
Ман[h] Кралски посед на Круната во корист на Обединетото Кралство англиски: Isle of Man

мански: Mannin — Ellan Vannin
Даглас

англиски: Douglas

мански: Doolish
84.655 572 km2 (221 ми)
 
 
Џерзи[h]

Бејливик Џерзи
Кралски посед на Круната во корист на Обединетото Кралство англиски: Jersey — Bailiwick of Jersey

француски: Jèrri — Bailliage de Jèrri

Jèrriais: Jèrri — Bailliage de Jèrri
Света Хелиер

англиски: Saint Helier

француски: Saint-Hélier

Jèrriais: Saint Hélyi
94.161 116 km2 (45 ми)

Специјални области на внатрешен суверенитет Уреди

Следниве места се сметаат за интегрални делови во нивните држави, но имаат политички договор кој бил склучен на меѓународно ниво.

* = Дел од ЕУ, иако може да имаат специјални договори
Знаме Карта Кратко и службено име Правен статус Домашно кратко и службено име Главен град Население Површина
 
 
Оланд*[40]

Оландски Острови[21]
Самоуправувана област на Финска, како последица на Оландска криза[41] шведски: Åland — Landskapet Åland Маријехамн[21]

шведски: Mariehamn
27.500[42] 6,787 km2 (2,620 ми)[42]
 
 
Шпицбершки Острови[19] Специјална територија на Норвешка, како последица на Шпицбершкиот договор[43] букмол: Svalbard Лонгјарбјен[21][22]

букмол: Longyearbyen
2.019[24] 62,045 km2 (23,956 ми)[25]

Белешки Уреди

 1. ^ a b c d e f Бројките за површината и населението вклучуваат интегрални области, кои се наоѓаат надвор од Европа. Површината и населението на државите со сепаратистички региони ги вклучува и сепаратистичките области.
 2. ^ a b c d e f Дел од Јужен Кавказ, на крстопатот на Европа и Азија. Физиогеографски, Ерменија целосно спаѓа во Западна Азија, додека Грузија и Азербејџан се главно во Азија, со мали делови северно во планините Кавказ, кои се наоѓаат во Европа.
 3. ^ a b c Островот Кипар се наоѓа на работ на азиската Анатолска плоча и физиогеографски е поврзан со Азија, но е дел од европските организација, како што е ЕУ.
 4. ^ Терминот Република Ирска и Poblacht na hÉireann не се службени долги имиња, но се користат за правен опис за разликување на државата од остров.
 5. ^ a b c Казахстан, Русија и Турција имаат територии и во Европа (темнозелена) и во Азија (светлозелена).
 6. ^ a b Данска и Холандија се уставни држави на Кралство Данска и Кралство Холандија соодветно. Двете се земји-членки на ЕУ; меѓутоа, другите уставни држави на нивните кралства не се. Во меѓународните организации, термините Данска и Холандија, често се користат за кратки форми на нивните соодветни кралства во целост.
 7. ^ Холандија е исто така позната како „Холанд“, но ова може да го означува само еден регион во земјата со истото име, а не целата земја.
 8. ^ a b c d Обединетото Кралство се состои од државите Англија, Северна Ирска, Шкотска и Велс. Обединетото Кралство е одговорно за странските односи и владението со кралските поседи Гернзи, Ман и Џерзи, кои се одвоени. Копната на Англија, Шкотска и Велс го составуваат островот Велика Британија (или едноставно Британија), кој понекогаш се користи со исто значење за Обединето Кралство.

Наводи Уреди

 1. Charles T. Evans (2009-07-01). „Планини Урал“. Novaonline.nvcc.edu. Посетено на 2011-02-17.
 2. „Река Урал“. Geography.howstuffworks.com. 2008-03-30. Архивирано од изворникот на 2011-07-12. Посетено на 2011-02-17.
 3. Charles T. Evans (2009-07-01). „Планини Кавказ“. Novaonline.nvcc.edu. Посетено на 2011-02-17.
 4. Charles T. Evans (2009-07-01). „Црно Море“. Novaonline.nvcc.edu. Посетено на 2011-02-17.
 5. 5,0 5,1 Microsoft Encarta Online Encyclopaedia 2007. Europe. Архивирано од изворникот на 31 октомври 2009. Посетено на 2007-12-27. Занемарен непознатиот параметар |deadurl= (help)
 6. Shimon Wdowinski; Zvi Ben-Avraham; Ronald Arvidsson; Goran Ekström (2006). „Seismotectonics of the Cyprian Arc“ (PDF). Geophysics Journal International (164): 176–181. Bibcode:2006GeoJI.164..176W. doi:10.1111/j.1365-246X.2005.02737.x. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-04-24. Посетено на 2011-03-05.
 7. „Совет на Европа на кратко“. Coe.int. Посетено на 2011-02-17.
 8. „Геолошки развој на сицилиско-туниската платформа во Италија“. Oai.dtic.mil. 1992-11-06. Архивирано од изворникот на 2011-07-22. Посетено на 2011-02-17.
 9. „Разбирливи движења на плочите“. Pubs.usgs.gov. 1994-06-09. Посетено на 2011-03-03.
 10. „CIA - The World Factbook“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2020-05-09. Посетено на 2011-02-17.
 11. Richard Connor (2010-01-11). „Француските прекуокеански територии гласаа да останат блиску до Париз“. Dw-world.de. Посетено на 2011-02-17.
 12. „Региони и територии: Сеута, Мелиља“. BBC News. 2010-10-06. Посетено на 2011-02-17.
 13. 13,0 13,1 „Холандија“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2020-05-15. Посетено на 2011-02-17.
 14. „Суверени држави“. Mil.sagepub.com. 1988-06-01. Архивирано од изворникот на 2019-12-11. Посетено на 2011-02-24.
 15. „Конвенција Монтевидео“. Cfr.org. Архивирано од изворникот на 2011-06-28. Посетено на 2011-02-24.
 16. „Земји-членки на ОН“. Un.org. Посетено на 2011-02-24.
 17. „47 држави, 1 Европа“. Совет на Европа. Посетено на 2011-02-17.
 18. „Земји-членки“. Europa.eu. Посетено на 2011-02-17.
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 „CIA - The World Factbook - Field Listing :: Names“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2018-12-14. Посетено на 2011-02-17.
 20. 20,0 20,1 „UNGEGN Список на земји - Имиња“ (PDF). Обединети нации Статистички дел. 2007. Посетено на 2011-02-24.
 21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 21,5 „Список на држави, територии и валути“. Европа. 9 август 2011. Посетено на 10 август 2011.
 22. 22,0 22,1 22,2 22,3 „CIA - The World Factbook - Field Listing :: Capital“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2018-11-22. Посетено на 2011-02-17.
 23. „UNGEGN Свет Географски имиња“. Un.org. 2010-09-13. Посетено на 2011-02-24.
 24. 24,0 24,1 24,2 24,3 „CIA - The World Factbook - Country Comparison :: Population“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2011-09-27. Посетено на 2011-08-10.
 25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 „Field Listing :: Area“. Cia.gov. 1991-11-26. Архивирано од изворникот на 2019-01-07. Посетено на 2011-03-03.
 26. „Закон за Ирска 1948“. No. 22/1948. 1948. Посетено на 2008-12-16.
 27. „Света Столица (Ватикан)“. Cia.gov. Архивирано од изворникот на 2019-01-10. Посетено на 2011-02-24.
 28. „Региони и територии: Абхазија“. BBC News. 2011-02-08. Посетено на 2011-02-17.
 29. „Абхазија (автономна република, Грузија)“. Britannica.com. Посетено на 2011-03-03.
 30. „Country Overview“. nkrusa.org. Посетено на 2011-03-07.
 31. „Службена страница на Претседателот на Нагорно-Карабах“. President.nkr.am. 2010-01-01. Посетено на 2011-02-17.
 32. „Нагорно-Карабах (регион, Азербејџан)“. Britannica.com. Посетено на 2011-03-03.
 33. „DPÖ: "2009 sonu itibarıyla nüfus 285 bin 356". Kibris Postasi. 2010-10-08. Посетено на 2011-02-17.
 34. „Профил на Приднестровие“. BBC News. 2011-01-20. Посетено на 2011-02-17.
 35. „Приднестровие (сепаратистичка енклава, Молдавија)“. Britannica.com. Посетено на 2011-03-03.
 36. „Региони и територии: Јужна Осетија“. BBC News. 2011-02-08. Посетено на 2011-02-17.
 37. „South Ossetia“. Hartford-hwp.com. Посетено на 2011-03-09.
 38. „CIA - The World Factbook - Field Listing :: Dependency status“. Cia.gov. 1920-02-09. Архивирано од изворникот на 2018-11-06. Посетено на 2011-02-17.
 39. Mark Oliver, Sally Bolton, Jon Dennis and Matthew Tempest (2004-08-04). „Гибралтар: Политика“. Guardian. Посетено на 2011-02-17.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 40. Европска Комисија за демократија преку правото (1996). Локално владение, територијален интегритет и заштита на малцинствата: одлуку на семинарот организиран во Лозана на 25–27 април 1996, во соработка со швајцарскиот институт за споредбено право. Стразбур: Совет на Европа. стр. 32–35. ISBN 92-871-3173-2.
 41. „Independence“. Visitaland.com. Архивирано од изворникот на 2019-01-07. Посетено на 2011-03-03.
 42. 42,0 42,1 „Оланд - Службена туристичка агенција - Факти“. Visitaland.com. Архивирано од изворникот на 2011-02-10. Посетено на 2011-02-17.
 43. „Шпицбершки договор“. Гувернер на Шпицберг. 2008-04-09. Архивирано од изворникот на 2012-03-04. Посетено на 2011-03-03.

Предлошка:Link FL