Земји членки на Европската Унија

Земји членки на Европската Унија се 27. Секоја од нив учествува во Договорите на Европската унија, и со членството има привилегии и обврски.

Земји членки на Европската Унија
Карта на земјите членки на Европската Унија (со врски)ФинскаШведскаЕстонијаЛатвијаЛитванијаПолскаСловачкаУнгаријаРоманијаБугаријаГрцијаКипарЧешкаАвстријаСловенијаИталијаМалтаПортугалијаШпанијаФранцијаГерманијаЛуксембургБелгијаХоландијаДанскаВелика БританијаИрска
Карта на земјите членки на Европската Унија (со врски)
Категоријасуверени држави
МестоЕвропска Унија
Создадена на1952/1958[1]
Број27 (1 јануари 2007)
Можни видовирепублики (20)
монархии (7)
Населенија501.064.211
Површини4.324.782 км²
Управапарламентарна посредна демократија (23)
претседателска посредна демократија (1)
полупретседателска посредна демократија (3)

Сегашни Земји членки уреди

Земјите се подредени по хронологија на нивно приклучување во ЕУ:

Поранешни членки

Земји со статус на кандидат за членство уреди

Наводи уреди

  1. Првите држави во унијата најпрвин ја формирале Европската заедница за јаглен и челик (ЕЗЈЧ) во 1952, а потоа и паралелната Европска Економска Заедница (ЕЕЗ) во 1958. Иако е формирана подоцна, ЕЕЗ се смета за претходник на ЕУ.