Знаме на Ирска

Знамето на Република Ирска е националното знаме на Република Ирска. Тоа е тробојно знаме со три вертиканлни полиња во зелена, бела и портокалова боја. Зелената боја ја претставува келтската традиција, портокаловата боја ја претставува поддршката на Вилем Орански. Знамето е слично со знамето на Брегот на Слоновата Коска.


Знаме на Ирска
}}
Сразмер 1:2
Усвоено 1919
Опис Триколор со вертикални полиња во зелена, бела и портокалова боја.

Други знамињаУреди

ПоврзаноУреди