Знаме на Данска

Националното знаме на Данска е црвено знаме со бел скандинавски крст. Крстот понатаму бил прифатен и од останатите скандинавски земји. Истото знаме било официјално знаме на Норвешка сè до 1821. Знамето на Данска е најстаро знаме во светот што сѐ уште се користи и најверојатно датира од 14 век.


Знаме на Данска
}}
Сразмер 28:37
Усвоено 14 век ?
Опис Црвено знаме со бел скандинавски крст

Други знамињаУреди

ПоврзаноУреди