Знаме на Црна Гора

Знамето на Црна Гора било официјално усвоено со законот за државни симболи на Црна Гора на 13 јули 2004 година. Знамето се состои од жолти рабови со црвена внатрешност и со грбот на Црна Гора во средина. Истото тоа знаме се користи и за војската на Црна Гора. Грбот е составен од знален двоглав орел и со лав во средината.


Знаме на Црна Гора
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 1:2
Усвоено 13 јули 2004
Опис Црвено знаме со златни рабови и со националниот грб во средина.
}}
Варијанта на знамето на Црна Гора
Употреба државно знаме национално знаме
Сразмер 2:1
Усвоено 13 јули 2004
Опис Исто како и државното.

Историски знамињаУреди

ПоврзаноУреди