Знаме на Јужна Осетија

Знамето на Јужна Осетија е официјалното знаме во оваа непризната држава. Знамето е составено од три еднакви хоризонтални ленти во бела, црвена и жолта боја. Белата боја ја симболизира моралната чистота на луѓето, воената храброст е претставена со црвена боја и жолтата боја симболизира богатстство и просперитет. Ова знаме е скоро исто со знамето на Северна Осетија, но разлика има во големината.


Знаме на Јужна Осетија
}}
Усвоено 26 ноември 1990
Опис Тро хоризонтални ленти во бела, црвена и жолта боја.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди